Preview: Canis Canem Edit – pestrý život středoškoláka

V Oblivionu nebyly děti, aby je hráči nemohli zabíjet. Dokonce i brutální GTA se dětem vyhnulo. Ale od tvůrců GTA přichází Bully, které se přímo týká šikany mezi dětmi. Pojďme se podívat, než hru zakáží.

Karel KališPlatforma: PS2
Žánr: akční
Výrobce: Rockstar Vancouver
Vydavatel: Rockstar Games
Distributor v ČR: Cenega (
www.cenega.cz)
Homepage:
http://www.rockstargames.com/bully/
Datum vydání v EU: 27. října 2006


Málokterá hra si získala takovou pozornost ze strany veřejnosti daleko před jejím vydáním, jako právě Bully z dílny kontroverzních tvůrců Rockstar Studios. Rodiče houfně podpisovali petice proti vývoji hry, spílali tvůrcům za jejich bezohlednost, nechvalně známý právnický vřed na tváři hráčského světa Jack Thompson pomalu začal připravovat veřejné lynčování těch bezbožníků , kteří se svými ďábelskými hrami určitě stojí za vším zlem a bezprávím na celém světe. Je trochu podivné, že se obrovská vlna nevole zvedla už v okamžiku, kdy o nové hře nebylo kromě názvu známo téměř nic a existovala sotva hrstka nic neříkajících screenshotů.

  

Hlavní hrdina v drsné póze * Himl, že já na ty sirky šahal * "Hliník se odstěhoval do Humpolce"

Ovšem už samotný název Bully (dalo by se přeložit i jako šikanování) byl až nezdravě provokativní, takže Rockstar před nedávnem couvl a přejmenoval hru na hodně podivně znějící Canis Canem Edit, což latinsky znamená „pes požírající psa“. Důvod vedoucí k přejmenování hry je však pouhou spekulací, samotní tvůrci tuto změnu nikterak nekomentovali. Každopádně teď už je k dispozici tolik informací o hře, z kterých vyplývá, že tentokrát se nemusí jednat o až tak brutální a kontroverzní dílo, jako třeba profláklé GTA, filmoví The Warriors či syrově bestiální Manhunt. Spíš se bude jednat o novou generaci zábavné hry Skool Daze ze stařičkého ZX Spektra (zájemci si ji mohou vyzkoušet zde). I když určité pochybnosti o „morální nezávadnosti“ tu stále jsou, ostatně jako u všech her od Rockstaru (snad kromě Table Tennis).

Vítejte v Bullworth Academy

Hra vás přenese v roli studenta Jimma Hopkinse do internátní školy jménem Bullworth Academy. Zde si budete muset „odkroutit“ jeden rok studia,  který vám servírován v podobě několika kapitol celkem obsahujících nějakých 50 hlavních příběhových misí. Ty se mají odehrávat jak v prostorách samotné školy a kolejí, ale později se podíváte i do nedalekého městečka, do lunaparku, na pláž  a do industriální oblasti. Celá hra by se dala velmi jednoduše dala popsat jako Grand Theft Auto ve školním prostředí se spoustou specifických pravidel. Po vzoru GTA se dočkáme 3rd person akce s poměrně velkou měrou volnosti.

  

Brána do pekla...tedy do školy * Dočkáme se i střídání ročních období * Sportovci zimu neznají

Vaším hlavním cílem by měly být hlavní mise, ale nic vám by nemělo bránit se jen tak poflakovat okolo, prozkoumávat herní prostředí, plnit nějaké vedlejší mise...prostě klasika. Jednotlivým úkolům nebude chybět variabilita, mluví se například o shánění jídla pro školní jídelnu, získávání kalhotek pro úchylného učitele, závody na kolech, ničení bezbranných masožravých květinek atd. atd. Už GTA se proslavilo nápaditými misemi a Canis Canem Edit má jít ještě dál.

  

Vypadá to na nakládačku v rámci tělocviku * Stylová jídelna * Asi si vybíjí stres

Hra má být prosáklá osobitým humorem plným svébytných postaviček, jako jsou obrýlení šprti, různí hrubiáni, přísní učitelé, nesympatické kuchařky, ale i sexy spolužačky a další. Za každý splněný úkol získáte nějakou odměnu, ať už se jedná třeba o pár dolarů, sladký polibek či třeba skateboard. Navíc si vybudete i trochu respektu mezi některou z pěti frakcí, do kterých se studenti sdružují.

Studování a bitkování

Čas měl v GTA funkci víceméně jen kosmetickou, ale zde se stane jedním z nejsledovanějších ukazatelů. Ocitáte se ve škole a zde platí určitý řád. Začneme třeba samotnou výukou, která pochopitelně nesmí chybět. Má se dělit na dopolední a odpolední a nabízí předměty jako například chemie, tělocvik, angličtina či třeba výtvarná výchova. Každá hodina probíhá ve formě minihry, např. chemie se nese v duchu rytmického mačkání tlačítek.

  

No nevypadá to na školní idylku?

I když si většina školou povinných určitě myslí, že učení je k ničemu, není to pravda. A v Canes Canem Edit tomu není jinak, navíc zde se výsledky studování dozvíte pěkně bezprostředně. Navštěvováním předmětů si totiž postupně zlepšujete celou řadu vlastních dovedností. Díky chemii si budete moci vyrábět vlastní petardy, výtvarná výchova vám dá větší šanci zabodovat u spolužaček a třeba v tělocviku vás zase naučí pár nových chvatů.

Bully -   trailer

Samozřejmě můžete chodit i za školu, ale nesmíte se nechat chytit. Stejně tak jako při porušování večerky. Hra právě pro tyto případy přinese i určité prvky stealth akce. Pokud se ale díky vlastní neopatrnosti necháte chytit, má vás čekat nějaký nepříjemný úkol třeba v podobě zimního odhrnování sněhu či sekání trávy na jaře. Celkově by se nemělo vyplatit být zlobivým hochem, protože šikanováním spolužáků, tropením naschválů a porušováním pravidel se nejen dočkáte tvrdých trestů, ale navíc si zaděláváte na problémy i ze strany studentů. Ale ta možnost tu je a bude záležet jen  na vás, jakým stylem si svůj školní rok prožijete.

  

Že by došlo i na přejíždění chodců? * Účes na blbečka by nebyl * Jestli se otočí, dostanu nakopáno já

Tak jako tak se nevyhnete typickým klukovským rvačkám a to ať už jejich tvůrce či oběť. Systém bojů má vycházet z další hry od Rockstar – The Warriors. Kromě kopů a ran pěstmi dojde i na chytačky a finální údery. Dočkáte se i zbraní v podobě praku, baseballové či kriketové pálky atd. Ovšem i přes tyto hrozivé zbraně nemají být bitky rozhodně nikterak surovou záležitostí jako třeba už ve zmiňovaných The Warriors. Místo lámání kostí tak dojde spíš na zesměšňující triky typu „válečky“, „ohníček“,  plivance do obličeje či známé „proč se biješ?“, kdy uštědřujete rány protivníkovi jeho vlastníma rukama. Prostě typické finty, se kterými se setkal snad každý kluk.

S radostí do školy

Vzhledem k tomu, že se Canis Canem Edit má odehrávat na daleko menším prostoru než San Andreas, tak se dočkáme daleko pohlednější grafiky. Což je snad ostatně vidět i na obrázcích i v traileru, na nějž tady najdete odkaz. Doporučuji shlédnou, dýchne na vás výborná atmosféra, která by měla být jedním z nosných prvků hry.

Těšíme se
  • Školní prostředí

  • Velká volnost
  • Tuna možností
  • Dlouhá herní doba
Bojíme se
  • Možná problematická kamera
  • Víc snad nic

Canis Canem Edit má rozhodně obrovský potenciál se stát skvělou hrou a snad i kandidátem na jednu z nejlepších her roku. Mix oblíbených prvků z GTA v kombinaci s neotřelým prostředím snad nemůže ani zklamat. Zvlášť, když na hře pracují tvůrci, kteří podobný herní styl vlastně vymysleli a zpopularizovali. Navíc na rozdíl od nového GTA nemusíme tak dlouho čekat, Bully...pardon, vlastně Canis Canem Edit se má dostat na pulty již 28. října. Nemůžeme se dočkat.

Jak se těšíme: 91%

Dostupné pro: PC, X360, iPhone
Žánr: Akce
Výrobce: Rockstar Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 31. října 2006
  • Školní prostředí
  • Humor
  • Volnost pohybu
  • Vyučování
  • Možnosti
  • Grafické zpracování
  • Optimalizace
  • Kamera
Diskuze (4) Další článek: Česká Extraliga bude v NHL 07

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,