Preview: Chibi-Robo - hra na uklízení

Hra ve které ovládáte mrňavého uklízecího robota? To by mohlo napadnout leda japonce. A taky že ano, Shigeru Myiamoto - tvůrce Maria či Zeldy tvoří nový herní počin. Pojďte se podívat na jeden z nejoriginálnějších titulů, jenž nás letos čekají.

Karel KališPlatforma: GC
Žánr: akční adventure
Výrobce: Skip Ltd.
Vydavatel: Nintendo
Homepage:
http://www.chibi-robo.com/
Datum vydání v EU: 26. květen 2006

 

Japonská mentalita je zvláštní. Snad z žádné jiné země nepochází tolik bizarních, ujetých a místy až naprosto šílených nápadů, jako třeba hranaté melouny, půl metru široké domy či záchody se zabudovaným počítačem. Stejná podivnost se odráží i ve spoustě jejich her. A to jsme s největší pravděpodobností těch největších excesů ušetřeni, protože nikdy neopustí hranice japonských ostrovů. Pravda, občas u podobných podivností lehce pokulhává hratelnost, ale jindy se jedná o naprosto famózní a unikátní dílo. Jen si vezměte třeba Pokémony, Dance Dance Revolution, Donkey Konga či dejme tomu Princess Maker nebo Pikmin. Chystaná hra na Gamecube jménem Chibi-Robo má slušný potenciál se zařadit mezi tyto hry, jenž kromě originálního nápadu a netradičního přístupu, přinesou obrovskou hratelnost a zábavnost.

Deseticentimetrový uklízeč

Chibi znamená v japonštině malý a robo, jen s písmenem t na konci, je zase české slovo, které znamená…hm, robot. S trochou logického uvažování by vás už mohlo trknout, kdo ve hře Chibi-Robo ztvární hlavní roli. Je jím malinký, sotva deseticentimetrový robot jménem Chibi, který má za úkol pomáhat v domácnosti. Chibiho dostane k narozeninám malá Jenny Sandersonová, jenž není zrovna vzor ideální holčičky, protože si myslí, že je žába. Dokonce místo mluvení jenom kuňká a nosí plyšovou hlavu žáby. Kromě malé Jenny se seznámíte s tatínkem Sandersem, maminkou Sandersovou a jejich psem Tao. Toť celá rodina Sandersových, v jejichž domě se celá hra bude odehrávat.

  

Ze zásuvek schůdky * Zdechni, robotický kyber pavouku! * Létající Čestmíír létá tam a sem...

Jak už jsem zmínil, Chibi slouží jako pomocník v domácnosti a to též bude vaším úkolem. Uklízet a plnit spoustu dalších domácích prací, za což budete odměňování body radosti a místní měnou, jenž se nazývá trochu podivně – moolah. Radost i moolah se dají utrácet za různé potřebné předměty a vylepšení. Třeba v podobě vrtulníku, jenž vám dovolí skákat z vyšších míst, či radaru, který odhalí tajné místa. Jedním z nejdůležitějších vylepšení budou bezesporu lepší baterie. Chibi se totiž nebude moci hýbat neustále, chůze, šplhání, uklízení a vlastně všechny činnosti ubírají energii, její stav vidíte na ukazateli v rohu obrazovky a pokud někdy klesne na nulu, budete přeneseni do nabíjecího bloku. Jenže to znamená, že se vrátíte na startovní pozici. Aby se toto nestalo, musíte Chibiho nechat nabíjet u klasických zásuvek, které budou rozmístněny různě po domě.

Chibi-Robo - japonský trailer

Zásuvky a různá vylepšení budou vlastně tvořit logický systém postupu ve hře. Postupem času se mají zpřístupňovat další části domu, podle toho, jak budete plnit úkoly a získávat různá vylepšení. Takže sice bude teoreticky celý dům přístupný od začátku, jenže vám postupu budou bránit překážky, které překonáte až nalezením určitého předmětu v dané místnosti, či naškudlením dostatku moolah na jeho koupení. Možná by se dalo použít přirovnání k Metroidu, či Castlevanii, ve kterých získáte přístup do další lokace až nabytím určité schopnosti. Ovšem díky tomuto stylu hry vyvstává reálné nebezpečí, že by se tvůrcům nemuselo podařit dostatečně dobře vyvážit potup hrou. Není nic víc frustrujícího, než když vás hra protahuje dokola stále stejnými lokacemi. Ovšem zda se naše obavy vyplní se dozvíme až v plné verzi hry.

  

Tak tenhle méďa by vyděsil každého * Zatracenej pes, naučím ho mýt si tlapy * Panáček Legáček?

Zatím se můžeme podívat, co všechno Chibi by měl dokázat. Samozřejmě se bude jednat o sbírání různých odpadků, jako obalů od bonbónů, drobků ze sušenek, rozbitého skla a tak podobně. Naštěstí nebudete muset pospíchat ke koši s každým kouskem zvlášť, protože robot má mít v hlavě prostor pro více odpadků a věcí najednou. Drobky dokonce nemusíte vyhazovat, ale dají se s nimi krmit rybičky v akváriu. K dispozici získáte i různé nástroje, jako třeba kartáček na zuby, s nímž hlavní hrdina dokáže čistit všelijaké skvrny. Stejně tak dojde k užitku obyčejná lžíce, která malému robotovi poslouží co by regulérní lopata. Ale kromě pomocných prací se zapojíte občas i do boje proti robotickým pavouků, kteří z nějakého důvodu se vyskytují v domě Sandersových. Zbraň bude muset stačit Chibimu zřejmě jen jedna, ale za to se má jednat o blaster, který se dá nabíjet pro silnější výstřel.

  

Nabíjení energie v praxi * Žabí holčička Jenny * Podíváme se i ven

Máme se dočkat i střídání denních cyklů. V noci, když rodina Sandersových spí, ožívají spousty dalších postav, s kterými může Chibi komunikovat a plnit jejich úkoly. Nejedná se o krysy, šváby či nějakou další havěť, ale hračky. Narazíte na spoustu legračních postav, jako akční figurku vesmírného lovce jménem Drake Redcrest, blonďatou panenku Princeznu Pits či plyšovou housenku, která si v noci píše deník a ve dne slouží coby kousací hračka pro psa Tao. Celkově vypadá Chibi-Robo na hodně vtipnou a roztomilou hru, stačí se jen podívat na hlavního hrdinu, malého robota s ocáskem v podobě standardního síťového kabelu.

Chibi-Robo do každé rodiny!

Roztomilost nemá platit jen pro postavy, ale pro grafiku celkově. Celá hra, jak už jsem říkal, se má odehrávat v kůži malého robota, který uklízí v normálním domě. Co má pro vás normální rozměry připadne Chibimu gigantické; obrovští lidé, papírky od bonbónů vypadají jako veliké plachty a i ťápota od psa jsou jak od dinosaura. Barevné ztvárnění hry bude hodně veselé a laděné spíš do světlejších odstínů. Jak se můžete přesvědčit na obrázcích, všechny postavy vypadají neuvěřitelně roztomile a praštěně. I když většinou máme scénu pozorovat z klasického pohledu třetí osoby, při míření lze kameru přepnout do klasického FPS pohledu.

Na co se těšíme
  • Originální nápady
  • Chytlavá hratelnost
  • Humorné postavy
  • Obrovský dům
Čeho se bojíme
  • Příliš krátké
  • Možná stereotypní

Chibi-Robo možná svým laděním vypadá jako hra určená malým dětem, ale věřím, že spoustu zábavy si užijí i ní i starší. Stejně jako je tomu u ostatních her od Nintenda, se samotným maskotem Mariem v čele. Osobně hře dost věřím, že přinese jedinečný zážitek a velmi zábavnou hru. Než se na Gamecube dočkáme The Legend of Zelda: Twilight Princess, mohl by Chibi-Robo sloužit jako příjemná výplň. Evropské vydání hry je určeno na 26. května.

Jak se těšíme: 90%

Diskuze (4) Další článek: Cameron chystá film a MMORPG

Témata článku: , , , , , , , , , ,