Preview: Civilization IV - série vrcholí

Je nová. Je lepší. Je 3D. Civilizace se opět vrací, aby dokázala svou jedinečnost. Nečeká nás žádná nastavovaná kaše, ale horká novinka, která jen tak nevychladne. Můžete nám pomoct foukat.

Platforma: PC
Typ hry: Strategie
Výrobce: Firaxis Games
Distributor: 2K Games
Homepage: www.civ4.com
Datum vydání: listopad 2005

Málokterý vývojář si může troufnout dát své jméno do názvu hry. Sid Meier je vzácnou výjimkou - v jeho případě však jde o záruku kvality. Čtvrté pokračování tahové strategie Civilization by to mělo potvrdit, už jen z toho důvodu, že se legendární designér nenechal zviklat trendy moderní doby a nabídne hráčům tradici, na niž jsou zvyklí.

  
Idylka po obědě * Zug, Zug, über alles! * Pánové si postavili pevnost a bláhově mysleli, že je nedobytná

Bylo by bláhové myslet si, že při starém zůstane všechno. Civilization se totiž přemístí do trojrozměrného prostředí. Nově se tak budete moct na každém rohu střetnout se stovkami detailů: koně se budou prohánět po loukách, voda v řekách poteče a pohybovat se budou i jednotky. S příchodem třetího rozměru se můžete těšit také na zjednodušený interface. K pohybu po světě nebude zapotřebí zdlouhavě klikat – hru půjde libovolně přiblížit či oddálit pomocí kolečka myši, a zároveň se tak přepínat mezi jednotlivými městy a státy. Celá planeta už není pojata jako placka a spíše než mapu připomíná glóbus.

Stará známá

Hlavní idea hry zůstala zachována. Hráč se opět zhostí role „boha“ - jak už ale bývá v Civilizaci zvykem, dostane pod palec pouze jeden národ, kterému bude muset zajistit co nejlepší postavení. Bude soupeřit s nepřátelskými národy; s některými si vyměňovat suroviny či jim šířit náboženství. Bude dobývat sousední státy a podmaňovat si celé říše, ke slovu se však dostane i sestřička diplomacie. Jinými slovy: klasika. Nikoho nepřekvapí ani fakt, že se se svou civilizací vydá dobývat svět v rozpětí let 4000 před naším letopočtem až 2050 po Kristu.

Začínající vladaři dostanou na výběr z osmnácti různých civilizací. Na své si přijdou jak vyznavači klasických národů (Francouzi, Němci, Angličané, Číňané, Japonci...), tak příznivci novinek v podobě Inků, Azteků či afrického národu Mali.

V kůži Napoleona

Systém vlády se jako jeden z mála prvků dočká kompletní obměny. Politické zřízení státu se bude odvíjet od vašich činů, nikoli z přednastavených hodnot. Chcete svůj národ vést k demokracii? Snažte se bitvy řešit mírovou cestou, zrušte otroctví nebo povolte všechna náboženství. V totalitním státě se můžete vydat do světa zákazů nebo stíhat občany za drobné prohřešky. Třetí možnost je úplně nejlepší – smíchat vše dohromady. Je libo teokratický komunismus či otrokářskou republiku? Civilization IV udělá po vůli každému.

  
Skoro celé město v plné kráse * Kdopak asi vyhraje? * Glóbus, zmenšený model země... žádná 2D mapa!

Každý z národů se může pochlubit několika významnými osobnostmi své historie. Vybrat si ale budete moct jen jednu, která by zároveň měla do jisté míry určit styl vaší vlády. Vezměte si takové Francouze: v roli Napoleona Bonaparte budete plenit evropské země jak na běžícím pásu, zatímco ekonomická situace ve vlasti bude stagnovat. Pokud ovšem dáte přednost Ludvíkovi XIV., na bitvy dojde jen zřídka. Prostě a jednoduše: národ v čele s dobrým obchodníkem bude uzavírat výhodné trakty a válčení dost možná ani nebude mít zapotřebí, kdežto rozený vojevůdce bez mrknutí oka obětuje statisíce mužů, aby dosáhl stejného výsledku.

Vtipná reklama

Vývojáři v rámci reklamní kampaně vytvořili webovou stránku Civilization Anonymous, která má za úkol zbavit závislosti všechny pacienty s diagnózou „civ-závislák“. Myšlenka zajímavá, bohužel zpracování pokulhává. Navíc na rady tvůrců stejně nedá nikdo – to by nám červík zvědavosti ukousal všechny končetiny, kdybychom novou Civilizaci nevyzkoušeli.

Jednou z výrazných změn, kterou přinesl třetí díl, byla kultura. Těšit se na ni můžeme i ve čtyřce, kde je na ni kladen mnohem větší důraz. Při založení města tentokrát nebudete mít k dispozici žádný minimální level kultury, ale budete si muset všechny důležité bodíky nahnat pěkně od nuly. Nemyslete si však, že je kultura pouze druhořadá a prim budou sehrávat boje. Kdepak. Stejně jako ve skutečnosti se bude vyspělost vašich občanů odvíjet také od její úrovně. Pokud se na kulturu zcela vykašlete, můžete si být jisti, že vás časem pohltí ostatní země a žádné zbraně vám nepomůžou.

Neméně důležité bude náboženství. Nejdříve jej ovšem musíte „objevit“, čímž dáte podnět ke vzniku „svatého města“. Z něj se začne víra šířit po nejbližším okolí – jistě si tedy dokážete představit, co by se stalo, kdyby náboženství objevil nepřítel jako první. Pakliže si ale svým vyznáním získáte přízeň sousedů, můžete uzavírat výhodnější obchody či získat důležitá území. Při sedmičce náboženství, které na hráče čekají, však bude těžké trefit se každému do noty a právě díky náboženským neshodám bude často docházet k měření sil.

Vzhůru do boje

Ve stylu zjednodušení jdou také samotné bitvy. I když minule nebyl počet jednotek nikterak závratný, nyní je ještě menší. Na druhou stranu přibyla řada novinek: granátník sice vypadá na první pohled obyčejně, zato válečného slona na bojičti jen tak nepřehlédnete. Zajímavě vypadají též kopiníci či vojáci ohánějící se sekyrami, ne nepodobní Gimlimu z Pána prstenů...

  
Tady bude zase mrtvých * Přehled nadevše * Přes hory, louky i lesy... Rytíř se dostane kamkoli

Menší počet vojáků znamená větší přehled o dění na bojišti. Toho jsou si autoři dobře vědomi, takže se s jednotkami tentokrát pořádně sžijete. Vaši svěřenci za své výkony získávají zkušenosti a jsou povyšováni, nemluvě o posunu na technologickém stromě. Nikoho asi nepřekvapí, že i ten se dočkal výrazného zjednodušení. Netřeba složitě odhalovat všechny větve, k vynalezení určité věci vám postačí jediná cesta. Podobně na tom bude přechod mezi historickými epochami. Postup do vyspělejší doby bude plynulejší, nebude nutné objevit všechny technologie.

Na co se těšíme
  • 3D zpracování
  • Nové jednotky
  • Systém vlády
  • Větší volnost
Čeho se bojíme
  • 3D zpracování
  • Zjednodušení
  • Nenaplnění slibů

Na první pohled je změn hodně. Ve skutečnosti ale jde pořád o tu starou dobrou Civilizaci. Kdo bude čekat převratné novinky, dočká se pouze 3D zpracování. Jinak zůstane vše při starém, samozřejmě s potřebnou dávkou vylepšení. Obavy ale nejsou na místě, opět se budeme skvěle bavit.

Rodí se další legenda? Civilization IV k tomu předpoklady bezpochyby má. 3D zpracování, 18 civilizací, vylepšený systém vlády, náboženství, kultury a řada nových jednotek – to už je slušný arzenál. Snad Meier a spol. nabijí ostrými a trefí přímo do černého.

Jak se těšíme: 90%

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie
Výrobce: Firaxis Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 4. listopadu 2005
  • 3D zpracování
  • Nové jednotky
  • Systém vlády
  • Větší volnost
  • 3D zpracování
  • Zjednodušení
  • Nenaplnění slibů
Diskuze (17) Další článek: Final Fantasy III pro DS ve 3D

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,