Preview: Cold War – novinář na zabití

Jako dítě jsem se často motal u táty v redakci. No a když jsem se v patnácti rozhodoval co budu dál dělat, novinařina pro mě byla jasná volba. Jasně, člověk se musí otáčet, ale když děláte věci správně, šéfredaktor to ocení. Pulitzerova cena; voní hezky.

Alan JarrarPlatforma: PC
Žánr: Stealth akce
Výrobce hry: Mindware
http://www.mindwarestudios.com
Vydavatel: Dreamcatcher
http://www.dreamcatchergames.com
Distribuce v ČR: Hypermax
http://www.hypermax.cz
Homepage hry:
http://coldwar.mindwarestudios.com/

V rámci stealth akcí vládne na herním trhu již delší dobu absolutistický režim. Králem je hlavní hrdina akce Splinter Cell Sam Fischer. Pražští Mindware Studios mu však hodlají znepříjemnit život. Na trh vkráčí dlouho připravovaná a několikráte odkládaná Cold War. V ní se hráč setká s klasickým modelem stealth akcí, jenž je ochucený špetkou MacGyverovského koření.

  

Plížíme se, škrtíme, rentgenujeme

Pro článek cokoli

Vývojáři slibovali krom české lokalizace množství žánrové invence a poutavý příběh. Ve hře vystupujete v roli Matta Cartera, amerického novináře, který již delší dobu usiluje o získání Pulitzerovy ceny. Senzacechtivý žurnalista dostane tip od svého informátora, který jasně říká, že v Sovětském svazu se chystá „něco velkého“. Odjíždí proto do Moskvy, aby celé záležitosti přišel na kloub a napsal bombastický článek, nicméně 12 hodin po příjezdu je zbit, svázán a uvězněn do vězení KGB. Za pomoci svých schopností musí uniknout z cely a vrhnout se do pátrání po příčinách svého uvěznění.

Příběh se odehrává na konci osmdesátých let – v době počátků perestrojky. Roli odpůrce reformátora Michaila Gorbačova a jeho ekonomických reforem zde zastává šéf KGB Barinsky. Právě ten má stát za vaším uvězněním. Mimo jiné se též chystá realizovat šílený plán na ovládnutí SSSR. Zničení Gorbačova, jeho reforem, a nastolení stalinovské diktatury by mohlo znamenat otevřený konflikt s USA a konec nadějí pro reformní komunismus. Novinář Matt Carter je proto jediným, kdo může hrozící katastrofě zabránit.

  

Baf! * Copak je ve skříni? Shnilá svačina! * Dlouho nebudeš

Dobrodružství startuje již v cele pro předběžné zadržení. Začátkem hry budete postupovat zcela neozbrojeni a je třeba se spolehnout na předměty a zbraně, které najdete. Cold War by měl oproti jiným stealth akcím vynikat nekonvenčním přístupem v rámci řešení problémů. Jedním ze zajímavých (možná až adventurních) prvků je speciální inventář, v němž může hráč kombinovat nalezené předměty dohromady, popřípadě s některými zbraněmi. Carter by tak měl v mnohém připomínat seriálového MacGyvera. Z několika nalezených předmětů můžete sestrojit důmyslné zařízení pro přilákání stráží.

Tichá smrt hroby mele

Mise v Cold War jsou dvojího charakteru. Klasické plížení se, tiché zabíjení a střílení místy vystřídá úkol doprovodit ruskou vědkyni z místa A na místo B. Cestou vám však budou znepříjemňovat život desítky sovětských ozbrojenců. Vyplatí se proto chodit obezřetně a za každý roh pomalu nakukovat. Existuje totiž mnoho způsobů jak dosáhnout cíle. Můžete se připlížit za nepřítele a zabít ho tak, aby okolní stráže nic nezjistily, ale taktéž je možné se všem nepřátelům zručně vyhnout. Poslouží k tomu KGB hračka v podobě X-Ray fotoaparátu. Nebudete s ním sice pořizovat fotky z dovolené na Kypru, zato dokonale „svlečete“ své protivníky. Rentgenovým foťákem lze nahlížet skrz zeď a vidět tak skelet pohybujícího se nepřítele. Krom toho s ním lze oponentům přivodit mozkovou mrtvici. Jednoduše stačí zamířit na cíl, podržet pravé tlačítko myši a počkat až se dostaví kýžený efekt. Ke správné funkčnosti fotoaparátu je třeba speciálních baterií, jež budete sbírat po herních lokacích.

  

RTG plic * Střelba na asfaltového holuba * RTG páteře

Hra disponuje pohlednou grafikou, přesto se nemůže rovnat konkurenční akci Chameleon, která vládla nespočtem propracovaných detailů v herních scenériích. Cold War se navíc odehrává převážně v interiérech a ven se hráč podívá jen příležitostně. Jednou ze světlých stránek by měla být umělá inteligence nepřátel. Ti jsou silně citlivý na zvuk a světlo – pokud se před strážným jen mihnete ve vzdálenosti menší než padesát metrů, máte problém. Totéž platí o nerozvážném plížení, při kterém lze zaslechnout zvuky nemotorné chůze. Pokud selžou stealth dovednosti, stačí užít hrubé síly a prostřílet se až k cíli. Volba závisí na hráčově náladě. Při střelbě ale musíte počítat s tím, že přiběhne několik dalších soudruhů.

Na co se těšíme
  • množství způsobů jak dokončit úkol 
  • poutavý příběh 
  • X-Ray foťák a česká lokalizace
Čeho se bojíme
  • nevyvážené AI nepřátel
  • stereotypní grafiky
  • nudných úkolů

Precizní zpracování umělé inteligence však kazí vady jako možnost přijít k nepříteli ze strany. Sovětští důstojníci jako by postrádali periferní vidění. Stojíte-li mimo jejich zorný úhel, přehlédnou vás a nechají se napadnout. Přesto by měl být Cold War jedním z lepších počinů svého žánru. Slušnou hratelnost doprovází řada neotřelých způsobů jak dokončit úkol. Navíc hra vychází v naší mateřštině, což zvyšuje její šance na úspěch. Takže hurá do Moskvy v naší brzké recenzi.

Jak se těšíme: 75 %

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | Stealth akce
Výrobce: Mindware | Webové stránky hry
Diskuze (4) Další článek: Policisté jsou proti 25 to life

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,