Preview: Conan – barbarská kultura

Drsný barbar Conan se chystá na drtivý výpad na poli next-gen konzolí. Pokud se nebojíte jeho neskutečné síly, zvířecích útoků a písně smrti a zkázy, můžete nahlédnout pod pokličku. Uvidíte svaly, šlachy a hlavně litry krve protivníků.

Platforma: PS3, Xbox 360
Žánr: Akční
Výrobce: Nihilistic (
http://www.nihilistic.com/)
Vydavatel: THQ (
http://www.thq.com/)
Homepage: Zavím není
Předpokládané datum vydání: 2008

I když zbývá do vydání hry skoro rok, vývojáři již předvádějí první ukázky jejich dovednosti. Z nich se dá soudit, že na Xbox 360 a PS3 uvidíte slušivou akci plnou zabíjení a destrukce, v níž můžete použít co se vám připlete pod ruku. Ostatně, co jiného by se dalo očekávat od barbara, který dal tomuto slovu nový rozměr, silný a samozřejmě také na dobrodruha patřičně páchnoucí.

Aby bylo jasno, Conan pro konzole není žádným převodem chystaného MMORPG pro PC, ale jedná se o zcela samostatný titul. Akční titul, velmi akční, jak jen se dá od rozeného bojovníka čekat. Samozřejmě, autoři se ohánějí že občas narazíte na logické puzzle, ale ruku na srdce, znáte puzzle v akčních hrách. Problémy na úrovni otevření dveří klíčem mohou sice být těžké pro hromadu bojových svalů, ale průměrný hráč snad takovéto akce zvládá i s gamepadem v ruce.

  

Hlavní náplní hry však nebudou filosofické úvahy nad nesmrtelností chrousta, ale spíše čistě praktické úkoly, zkoumající jeho smrtelnost při různé síle nárazu. Autoři se chlubí, že k boji budete moci využít téměř cokoliv, co padne do vašich rukou, zvláště pak zbraně nepřátel. Je pouze drobný rozdíl, zda si je půjčíte ve chvíli, kdy jim ještě prokazatelně patří, nebo uzmete nárok jejich dědicům, Conan by měl mít schopnost vyzbrojit se čímkoliv, na co narazí. Jen na vašem vkusu pak záleží, zda uchopí těžké kladivo, nebo raději dvě lehčí zbraně, aby zasypal nepřítele přívalem smrtících úderů. A bude-li se nepřítel snažit zničit barbara z dálky, může počítat s jeho vrhačskými schopnostmi, které by mu záviděl nejeden sportovec.

  

A nejen vrháním šavlí živ je barbar, váš hrdina dostane do vínku na stovku různých úderů, seků, výpadů krytů a dalších akcí, pomocí nichž si bude klestit cestu lesem nepřátel. Aby hráči nesklouzli k některým kombinacím, které budou neustále dokola používat jako mlýnek na lidské maso, měli by se vašemu bojovému stylu přizpůsobovat i nepřátelé. Občas tak bude veselejší namísto nekonečné série výpadů vyzkoušet se krýt a zjistíte, že ostražitost protivníků povoluje. Pak už stačí jediný výpad a dávat pozor na mozek, ať neuklouznete.

  

Ostatně, klouzat to nebude jen kvůli mrtvým protivníkům, ale občas vám pomůže i samo prostředí. Autoři nachystali rozličná místa, na která se v kůži barbara vydáte, od planin, na kterých se budete prohánět v jedné z výcvikových misí, přes hluboké štoly pod horami, až po palubu lodi napadené obrovskou chobotnicí. Ta by přitom měla být jedním z větších protivníků a díky nebezpečnému inkoustu bude schopna obracet bývalé členy vaší posádky proti vám jako své nemrtvé služebníky.

  

Soubojů s většími nepřáteli bude ve hře víc, autoři slibují do každé úrovně několik takovýchto menších bossů, kteří by měli zpestřit průchod od jedné skupinky nepřátel k další, od mrtvoly k mrtvole. Poražení významnějších nepřátel bude složitější a přinese s sebou různé výzvy a nutnost používat rozličných fíglů. To však není nic, co byste od lepších protivníků nečekali, snad ale poskytnou dostatečné zpestření nekonečné řezničiny.

Na co se těšíme
  • Barbar Conan
  • Krev, spousta krve
  • Povedená grafika
  • Volný styl boje
  • Použitelnost okolních předmětů
Čeho se bojíme
  • "puzzle"
  • Přílišná komplikovanost
  • Stereotyp

Podle všech obrázků a ukázek se dá soudit, že Conan vymačká svým drtivým sevřením z next-gen konzolí zase o něco více, než jeho předchůdci. I když se zatím objevují drobné problémy s výkonem, zbývá do vydání ještě dost času aby mohli autoři zapracovat na jejich vyřešení. Ze všech ukázek se dá usuzovat, že hra neudělá ostudu svému jménu máte se na co těšit. Pokud budou práce pokračovat stejným směrem, nemine nás slušná akční řežba.

Jak se těšíme: 75%

Váš názor Další článek: Způsobují závodní hry reálné nehody?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,