Preview: Crysis – poctivá nálož nejnovějších informací

Ačkoli by se mohlo zdát, že o připravovaném adeptu na hru roku bylo napsáno snad vše potřebné, opak je zřejmě pravdou. Nedávno totiž na svět vyplynula zcela nová fakta a ta jsme si rozhodně nemohli nechat pro sebe.
Objednejte si na shop.doupe.cz

Crysis

Platforma: PC
Typ hry: FPS
Výrobce: Crytek Studios (http://www.crytek.com)
Vydavatel: Electronic Arts (
http://www.ea.com)
Distributor v ČR: EA Czech (
http://www.electronicarts.cz)
Homepage:
http://www.crysis-game.com
Datum vydání: listopad 2007 

Téměř před rokem jste si na vašem oblíbeném Doupěti mohli přečíst preview na slibně vypadající akci s prostým názvem Crysis. Přeci jen rok je dlouhá doba a sami dobře víte, jak je dnes tato hra všemi médii důkladně propírána. Mysleli jste, že o ní víte všechno? Omyl. Nedávno jsme totiž získali některé novinky, a to nejen díky oficiálním zdrojům, ale také kolegům z amerického Gamespotu, kteří měli to štěstí zúčastnit se tamější akce EA Event, kde si hru mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Informací je poměrně dost a určitě tedy stojí za to o nich napsat samostatný článek.

Změna je život

První podstatnou novinkou je změna dějové linie. Nemusíte se ničeho obávat, nejedná se o nic zásadního. Původní dějová zápletka vyprávěla příběh o ztroskotání záhadného objektu do Tichého oceánu, kam se ho okamžitě vydala prozkoumat jak americká tak i severokorejská armáda. Myšlenka spolupráce se ale ani jedné straně nelíbila, a tak se začali řezat hlava nehlava. Mezitím co si kluci hráli na kovboje, dosud neznámý objekt nečekaně puknul a z jeho útrob se vyloupli ohyzdní vetřelci s cílem podmanit si další svět. Novější verze příběhu nadále počítá se všemi třemi stranami konfliktu, nicméně nyní UFO ztroskotalo už v první době ledové, a to v horské oblasti doposud nepojmenovaného ostrova. Obsah lodi se tak dokonale zakonzervoval až do naší doby, v níž ho nebozí vědci a vojáci aktivovali svou samotnou přítomností.

  
To je ale vejška! * Troopeři útočí * Neshody jsou na denním pořádku

Aby toho nebylo málo, autoři strašidelně dodávají, že nalezené UFO nemusí být jediným ztroskotaným šutrem na naší planetě. Tím se tedy potvrzují jejich někdejší slova, že je příběh naplánován pro tři díly Crysis, což může nás i vás určitě potěšit. Abych vás uklidnil podruhé, nemusíte se bát toho, že byste museli na závěrečné rozuzlení čekat až do třetího dílu. I když budou mezi sebou provázány, každý z nich bude mít vlastní konec, a tak se již v tomto díle dočkáte velkolepého finále. Na začátku hry se totiž proberete kdesi hluboko v podzemí a vaším jediným úkolem bude dostat se na povrch. Po obrovské dřině se vám to nakonec povede, ale sotva si užijete hřejivých slunečních paprsků a nádherné pralesní zeleně, probudí se ze svého dlouholetého spánku již zmiňovaní vetřelci a během několika málo okamžiku promění celou oblast v zimní ráj. Téměř vše ihned umírá, nicméně vám se pochopitelně podaří přežít. Tím dostanete jediný avšak nelehký úkol: rozdrtit veškerému vesmírnému šmejdu jeho smradlavé kulky.

Být rozumbrada se vyplatí

O severokorejské armádě alias lidských protivnících asi není třeba nic do detailů popisovat. Jsou to kluci jako buci, které autoři obdařili několika porcemi moudrosti a občas i kopou vtipné kaše. My se však nyní zaměřme na zelenáče z vesmíru. Ze začátku si budete muset dávat pěkný pozor na tzv. „troopery“, jenž jakoby z oka vypadli poletujícím Sentinelům z filmové série Matrix. O jejich inteligenci platí totéž. Rozdíl v boji mezi lidskými protivníky a vetřelci je údajně v tom, že jsou troopeři velice rychlí a hlavně přizpůsobiví. Dokáží třeba využít okolní prostředí stejně dobře jako vy, a tak pokud budete přeskakovat různé překážky, abyste jim unikli, budou spokojeně dělat to samé.

  
Tak o čem jste to chtěl mluvit? * He he! * To nevypadá moc dobře

Zajímavé je, že operují zásadně ve skupinách. Pokud se zneviditelníte, nemyslete si, že jste dočůrali dál. Jeden z těchto vejlupků se totiž vydá na vaši poslední známou pozici, aby prozkoumal, kam jste se vypařili, přičemž ostatní kumpáni čekají v záloze za blízkým bukem. Pokud vás pátrač najde, okamžitě pošle zprávu svým kolegům a ti udělají všechno možné, aby mu pomohli. A to je prý jen začátek. Není se ale příliš čemu divit, protože už v debutovém titulu Far Cry patřila umělá inteligence mezi jeho nejlepší aspekty. Nevím tedy jak vy, ale já se už opravdu nemohu dočkat.

Je ti teplo děvče?

Díky zbrusu novým trailerům jsem měl možnost se alespoň krátce podívat na to, jak se Crysis hraje a hlavně jak vypadá dlouho utajovaná zimní část hry. Je mi sice jasné, že docela riskuji, když budu posuzovat jen z pár screenshotů a dvou videí, nicméně tak učiním. Grafická stránky hry je zkrátka výborná a prostředí, v němž se budete prohánět, na vás přímo dýchá svou atmosférou. Co se týče zimní části hry, vše vypadá velice působivě a realisticky, a to včetně takových drobností jako například poletující vločky sněhu ve směru vanoucího větru. Ano, jsou to opravdu maličkosti, ale právě díky nim se podle mého názoru stávají hry něčím lepším než ostatní.

Těšíme se
  • zajímavý příběh
  • mocný nanooblek
  • propracovaná AI
  • akce ve stavu beztíže
  • variabilní prostředí (tropy, zima)
  • božské audiovizuální zpracování
Bojíme se
  • krvavé hardwarové nároky
  • nedostatečný betatesting

Pokud jste čirou náhodou byli posledních pár let na dovolené v jiné části vesmíru, doporučuji si přečíst naše dvě minulá preview, v nichž najdete veškeré dřívější informace, které jsou však doposud stále platné. Ve zkratce a jen pro připomenutí, těšit se tedy můžete na kvalitní příběh, nanooblek vylepšující vaše schopnosti, modifikovatelný zbraňový arzenál, vynikající umělou inteligenci nepřátel, boj ve stavu beztíže, úžasné audiovizuální zpracování, kvalitní fyzikální engine a samozřejmě i multiplayer podporující až 32 hráčů. Jako třešničku na dortu vám přináším informaci, že demoverze dnes popisovaného titulu vyjde přesně za týden, a to 25. září. Co se týče data vydání plné hry, to je stanoveno na 16. listopad letošního roku.

Jak se těšíme:  95%

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: Crytek | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 16. listopadu 2007 (PC)
říjen 2011 (konzole)
  • zajímavý příběh
  • mocný nanooblek
  • propracovaná AI
  • akce ve stavu beztíže
  • variabilní prostředí (tropy, zima)
  • božské audiovizuální zpracování
  • krvavé hardwarové nároky
  • nedostatečný betatesting
Diskuze (3) Další článek: X360 verze Dark Messiah se znovu odkládá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,