Preview: Devil May Cry 4 – nebe, peklo, ráj

Božská grafika, pekelná hratelnost a mise, jejichž projetí bude tím pravým očistcem – takový by měl být Devil May Cry 4. Hra, která dost možná donutí i ďábla k pláči.

Platforma: PS3, Xbox 360, PC
Žánr: akční
Výrobce hry: Capcom (
www.capcom.com)
Distributor hry: Capcom (
www.capcom.com)
Předpokládané datum vydání: Rok 2007

DMC4 je druhým pokračováním legendárního Devil May Cry. Ne, nepočítám špatně – skutečně jde o druhé pokračování, protože Devil May Cry 3 byla jakási předehra, prequel. Děj DMC4 bude zasazen mezi události DMC a DMC 2. A pokud se snad ještě dost netěšíte, snad vás navnadí konstatování, že za hrou stojí ti samí lidé, co za prvním DMC nebo za titulem Resident Evil 4.

  

V DMC4 si již tolik neužijeme hrdinu prvních dílů – stylového Danteho. Ačkoli aktuální informace napovídají, že si za Danteho přeci jen zahrajeme, hlavní role v příběhu se zhostí nová postava – Nero. Ten je na první pohled podobný Dantemu a jeho bratru Vergilovi – a je členem Řádu meče. Ten kdysi založil odpadlý démon Sparda, aby bojoval proti ostatním démonům a chránil tak lidstvo. Řád pak pro tento účel založil speciální jednotku elitních bojovníků – Holy Knights. Nicméně lovec démonů Dante (syn Spardy a hrdina DMC) má s Řádem jiné plány. Neočekávaně se totiž objeví a popraví několik jeho členů. Toho je svědkem Nero – a od této chvíle považuje Danteho za zrádce a padoucha, za jednoho ze svých nepřátel... Nero sám je jeden z nejschopnějších členů Holy Knights. Je sice cynický a samotář, ale řád mu velmi důvěřuje.

  

Nero je vyzbrojen revolverem (Blue Rose), mečem (Red Queen) a je schopen používat magii (jeho démonická ruka mu propůjčuje takovéto schopnosti).

V principu je Nero velmi podobný Dantemu, ale... Prostě nemá jeho image – image hrdiny, se kterým jsme se již za ta dlouhá léta sžili. Nedávno vypustil Capcom nové demo na DMC4, obsahující tři různé mise a trailer prezentující Danteho.

  

V první misi se Nero probíjí městem plným démonů. Boje jsou v principu stejné jako v minulých hrách, ale Nerova ruka mu umožňuje používat celou řadu nových schopností. Ty zahrnují například možnost přitáhnout si vzdálené nepřátele, speciální přehoz a schopnost posílit svůj meč. Tyto možnosti se samozřejmě projevují i na možnostech tvořit různá šílená a úžasná komba.

Druhá mise v demu prezentuje zasněžený hrad a cestu k němu. Na začátku mise jste na zasněžené pláni a v dáli je vidět obrovský hrad, který je vaším cílem. Ovšem aby to nebylo příliš jednoduché, v cestě vám – kromě trochy sněhu – stojí i davy ne zrovna přátelských nestvůr. V různých ledových krápnících jsou pak poschovávané život obnovující bonusy.

  

Poslední mise pak představuje souboj s bossem. Na začátku se Nero setkává s ohnivým démonem Berialem v opuštěném městě; ale oba rychle přejdou od slov k činům. Na vás pak je přijít na to, jak překonat jeho ohnivou ochranu, abyste jej vůbec mohli zranit. Berial sám pak disponuje obrovským arzenálem různých ohnivých útoků, kterými postupně mění městečko v jednu velkou ruinu.

Trailer s Dantem ukázal, že náš starý známý bude bojovat stylem, který jsme si zažili v DMC3. Novinkou by ale měla být možnost během boje plynule měnit bojové styly. Capcom sice zatím neprozradil žádné detaily o příběhu, ale obecně se soudí, že Dante se objeví až v pozdější fázi příběhu. Napovídá tomu i jeden z mála prozrazených detailů – a to že Nero považuje Danteho za padoucha, protože se stane svědkem toho, jak povraždí několik členů Řádu.

Na co se těšíme
  • Dante
  • Nový příběh
  • Hordy démonů
Čeho se bojíme
  • Žádné rozdíly mezi hrdiny
  • Zběsilé bušení do tlačítek
  • Málo nových nápadů

Co ale nedávno rozbouřilo emoce fanoušků série bylo oznámení multiplatformnosti titulu. Původně exkluzivní PS3 hra byla z ničeho nic oznámena i pro Xbox 360 a PC. Fanouci se vzbouřili, mluvili o zradě Capcomu – a dokonce i organizovali petice za návrat k té "jediné a pravé" platformě. Capcom ale odmítl s tím, že rozhodování bylo těžké, ale nezbytné...

Jak se těšíme: 97 %

Diskuze (1) Další článek: Galerie: Turok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,