PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Preview: Duke Nukem Forever – exhumace jednoho blonďáka

Dvanáct let se už mluví o pokračování Duke Nukem 3D a většina fandů již čekání vzdala. Jenže teď se možná dočkají.

Říkejte mně něco o tom, že peklo nezamrzne. Podle venkovních teplot, které odpovídají spíše pozdnímu listopadu, se dalo očekávat ledacos už v průběhu týdne, ale ten pravý důkaz, že pekelníci jezdí na bruslích, přišel až v pátek. To totiž Gearbox a Take Two uvolnili tiskovou zprávu, že vývoj Duke Nukem Forever byl obnoven a že se ho natěšení hráči dočkají v roce 2011. Prvotní smích však brzo vystřídalo nadšení – Dukea si totiž natěšení hráči mohli vyzkoušet už na výstavě PAX v Seattlu.

 

Vše začalo trailerem, který zabrnkal na nostalgické struny. Vypadá to totiž, že se vracejí všichni vetřelci, jimž Duke v minulosti znepříjemnil život, ale neprahnou pouze po pomstě. Chtějí něco víc, něco, kvůli čemu si Duke znovu nazuje svoje oblíbené rozkopávačky p*delí.

Atomový vévoda se tak vydává na cestu, z níž není návratu, aby za pomoci tuny olova a klasických vtípků zachránil svět

Chtějí lidské ženy a vede je vetřelčí královna, jež v duchu teleshoppingu nemá jedno, ani dvě, ale rovnou tři ňadra! A armádu poskoků zdarma, pokud zavoláte do pěti minut od našeho vysílání!

Atomový vévoda se tak vydává na cestu, z níž není návratu, aby za pomoci tuny olova a klasických vtípků zachránil svět a hlavně krásné hostesky. Demo začínalo na toaletě sportovního stadionu, kde Duke právě vyprázdnil svůj močový měchýř (proud moči jde dokonce ovládat) a rozhodl se jít podívat na družstvo profesionálních vojáků. Ty naneštěstí rozmáznul obrovský boss, a tak Dukeovi nezbylo nic jiného, než popadnout raketomet a jít se na vetřelce podívat osobně.

Vzpomínky vrací úder

V Dukeově kůži tak na fotbalovém hřišti svedete bitvu s potvorou, která vypadá jako dvoupodlažní dům, abyste na závěr zcela v duchu série zasadili soupeři zakončovací úder – vykopnuli mu oko, kterým skórujete mezi dvě tyče. Boj potom pokračuje již s klasickými vetřelci někde v poušti, kam se dostanete poté, co si zařádíte v Dukeově autě a přejedete s ním pár hnusných nepřátel.

dukenukemforever_01.jpg dukenukemforever_02.jpg

Do rukou se vám tak znovu dostanou pro sérii typické zbraně, jako je zmenšovací paprsek, brokovnice, Dukeův samopal a mnohé další, dnes již legendární zbraně. Je však nutno říct, že ne všechno zůstalo při starém.

Lékárničky vystřídal klasický systém postupného doplňování zdraví a můžete dokonce mířit skrz hledí všech zbraní

Dvanáct let je dvanáct let a autoři tak musí jít s dobou. Asi nejmarkantnější změnou prošla grafika, a přestože jsme se z dříve zveřejněných techdem báli hlavně o technické zpracování, zdá se, že naše obavy byly liché.

Duke se totiž s oblibou ráchá v krvi, kouká do Slunce a dává vám tak na vlastní kůži pocítit, co se myslí pod pojmem postprocess. Efekty i celková technická stránka je povedená, stejně jako zvuky a hlavně dabing - o ten se naštěstí znovu postaral stejný dabér, jako v případě Duke Nukem 3D. Změny se však dotkly i herních mechanismů. Vetřelci už tak nejsou úplně tupí a dokonce se snaží z boje utéct a manévrují tak, aby vás obklíčili; lékárničky vystřídal klasický systém postupného doplňování zdraví a můžete dokonce mířit skrz hledí všech zbraní.

dukenukemforever_03.jpg dukenukemforever_04.jpg

Přes to všechno si budete v Dukeově kůži připadat jako hrdinové. Lidé z Gearboxu totiž spoléhají na tradiční hratelnost, takže je Duke sice o něco modernější ale přece jenom stále stejný – akční, rychlý, vtipný a hlavně zábavný. Prostě a jednoduše vypadá dobře a v redakci se na něj všichni těšíme. Ostatně, vtipná glosa na dobu vývoje se objevila i v promítaném traileru: „Dukeu, tahle hra vypadá prostě skvěle.“ - „Po dvanácti letech vývoje by sakra měla.“

3D Realms a Gearbox

Možná se divíte, proč se osiřelého a polomrtvého svalovce ujali právě v Gearboxu, když se původní autoři přemístili do nového Triptych Games a bylo by logické, kdyby se snažili hru dodělat ve vlastní režii. Vše je přitom dokonale jednoduché – Take Two jako takové již s 3D Realms spolupracovat na Dukovi příliš nechtělo, ale Gearbox poskytl hitovkou Borderlands záruku, že má cit pro netypické akční hry. Když se k tomu přidal fakt, že pár lidí z Gearboxu pracovalo v 3D Realms právě na Duke Nukem Forever, byla noha v nohávě. A Take Two najednou konzultace ohledně Forever s Triptych nevadily…

 

dukenukemforever_05.jpg dukenukemforever_06.jpg

 

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Oldschool FPS
Výrobce: Gearbox | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 10. června 2011
  • Smysl pro humor
  • Pestrost úrovní
  • Spousta nápadů
  • Slušná herní doba
  • Zběsilá akce...
  • ...místy však poněkud tupá
  • Recyklace zbraní i protivníků
  • Mizerná grafika a toporné animace
  • Slabá AI
  • Podivná fyzika
  • Celková "rozbitost"
Diskuze (19) Další článek: Move byl před Wiimote

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,