Preview: Fable 2 – pohádka lépe a radostněji

Peter Molyneux si nasadil vysokou laťku prvním dílem Fable, ale stále říká, že ve hře byly nedodělky. Ty prý odstraní pokračování, navíc se má přidat slušná náruč nových vylepšení, aby nakonec vznikla hra, jež bude snem každého hráče.

Platforma: Xbox 360
Typ hry: RPG
Výrobce: Lionhead Studios (
www.lionhead.com)
Vydavatel: Microsoft (
www.microsoft.com/games)
Homepage:
http://www.fable2.com
Datum vydání: „určitě 2008“

Přibližně před osmi měsíci jsme vás podrobně informovali o prezentaci druhého díly RPG Fable na výstavě E3. Mu je zde rok 2008, kdy by měla hra vyjít, podívejte se tedy, co nového autoři odhalili, jaké příjemné změny by měly čekat na hráče. Jak ve srovnání s minulým dílem, tak i loňskou ukázkou. Hitem poslední doby v očích tvůrců Fable je multiplayer, takže o něm také koluje nejvíce zkazek.

Podle všech informací by mělo být možné hrát jak ve dvou hráčích na jedné konzoli, což už je v podstatě jisté, tak se zvažuje i hraní prostřednictvím Xbox Live. Nejspíš bude ale potřeba připojení k Internetu i pro hru na jedné konzoli, pokud tedy nechcete hrát od začátku. Fable 2 si totiž vezme jednoho hráče jako domácího, ten hru zakládá a jeho dobrodružství bude prožíváno, ale spoluhráč bude hrát za svoji běžnou postavu. Informace o ní získá prostřednictvím Xbox Live gametag, dokonce při hraní bude získávat zkušenosti, peníze a reputaci, což se projeví při samostatném hraní.

  
Procházka pohádkovým lesem * Ne každý je tak krásvý a chytrý jako vy * A tady budu bydlet

Jistou zajímavostí je, že podíl těchto tří složek pro oba hráče bude možno před započetím hry určit. Člověk se silnější postavou tak nemusí získávat žádné zkušenosti, jen si v podstatě nechá od svého spoluhráče platit za pomoc herními penězi. Možností je více, od spravedlivého dělení až po jednostranně výhodné hraní, záleží pouze na hráčích, co si nastaví. Nutností používání gametagů navíc autoři fikaně zabrání nekonečnému dotování postav silnějšími spoluhráči, bude však nejspíš možné peníze mezi jednotlivými postavami prostě přelévat.

Ve chvíli kdy bude možno hrát online, není zapotřebí řešit kameru pro dvě postavy. Podle ukázek se však tvůrci již vypořádali i s problémem sledování dvou hráčů na jedné obrazovce a podařilo se jim vytvořit relativně chytrou kameru. Je prý schopna sledovat obě postavy najednou i ve chvílích, kdy se vzdálí třeba v rámci boje. Nemůžete samozřejmě počítat se zázraky, takže v rámci se vaše výprava bude muset držet víceméně pohromadě, ale pokud máte střelce a bojovníka, mohou v boji operovat nezávisle.

  
Snad nepřistanu do lejna * Přijeli kočovní umělci * Akrobatický bonus za vykloubená ramena

Tímto se také dostávám k druhému akčnímu tlačítku, které ve Fable 2 využijete. Již v minulém článku vás David Sláma seznámil s bojem prostřednictvím jednoho tlačítka, sloužícího pro boj, druhé pak pochopitelně použijete pro střelbu. Nebudete jím však vymačkávat bojový rytmus, ale namísto toho podle délky stisku zvýšíte sílu výstřelu, jak prosté. Přidá se samozřejmě i ovládání magie, ale jak přesně bude fungovat ví snad jen Peter Molyneux.

Zpátky ale ke hře více hráčů. Budete si muset pečlivě vybírat kolegy, se kterými hodláte brázdit širé vody dobrodružství, protože není žádný problém, aby vám spíše hru zkomplikovali. Máte ve hře manželku a dítě? Pokud spolubojovník vaši choť zabije, novou mámu už dítko nedostane. A s přihlédnutím k přitěžujícím okolnostem, jako že se dobrodružně pořád touláte světem, nebo s kým takovou činnost vykonáváte, můžete klidně hledat svou ratolest v některém z dětských domovů.

  
Jeden proti mnoha, to je fér * Slunce dokáže dělat pěkné efekty * A občas i hezčí

Nemusíte se však jen toulat po světě. Protože ve hře bude nejspíš nouze o bohatství, existuje i několik dalších metod, jak si na dobrodružnou výbavu vydělat, než je prosté zabíjení nestvůr. První z nich prý dokonce dostanou hráči k dispozici ještě dříve, než samotnou hru. Bude se jednat o hazardní hříčku na Xbox Live Arcade, kde můžete pro svého nového, ještě neexistujícího, hrdinu vydělat slušné jmění. Ve hře pak pochopitelně narazíte na různé hospodské herny, podobně jak tomu bylo u prvního dílu.

Nádherně barevný svět Fable 2

V podstatě nejjednodušší způsob, jak si ve hře vydělat, je ale stará ověřená metoda, některými sprostě zvaná jako práce. Nebojte se, po těžkém dni nebudete muset opakovat podobné úkony ještě doma u hry, zatím jsou v nabídce tři povolání, u nichž se dá předpokládat nějaká dobrodružná minihra. Pro dobrodruhy vládnoucí mečem a štítem může být zajímavé vydělávat si jako kovář, obchodníky tělem i duší potěší hostinský a tady někde jsem viděl i pár adeptů na post nájemného vraha.

Autoři se však postupně začínají vytahovat i dalšími triky, které na hráče připravili. Jak se blíží možné vydání, objevuje se stále více informací o grafické stránce hry, který údajně hravě překoná svého poutavého předchůdce. Dočkáme se sytých pohádkových barev, zajímavých tvarů a efektů, ale hlavně se tvůrci zmiňují pochvalně o speciálních efektech pro boj. Okolní prostředí totiž začne nenápadně blednout výrazné barvy zůstanou pouze vašemu ztělesnění a jeho protivníkům. Tahle jednoduchá finta vás má nejen lépe vtáhnout do boje, ale učinit je i přehlednější a podobnější filmům.

Na co se těšíme
  • Bojový systém
  • Podařený koncept smrti
  • Filmové záběry kdykoli si vzpomenete
  • Naplnění slibů kolem herních možností
  • Hraní ve více hráčích
  • Práce zábavou
Čeho se bojíme
  • Mačkání jednoho knoflíku přestane bavit
  • Pocit malé kontroly nad děním na obrazovce
  • Přílišná jednoduchost díky "nesmrtelnosti"
  • Zákeřní spoluhráči

Ono vůbec celá hra by měla připomínat povedený film, v němž máte široké možnosti rozhodování a jako správný hrdina dokážete ovlivnit osudy tisíců. Druhý díl Fable má slušně našlápnuto k překonání svého předchůdce, zbývá počkat pár měsíců, kdy by konečně hra měla vyjít.

Jak se těšíme: 94 %

Dostupné pro: X360
Žánr: RPG | Akční RPG
Výrobce: Lionhead | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 21. října 2008
  • Uvěřitelný a živý svět
  • Povedené questy
  • Interakce s okolím
  • Zaměstnání, výprodeje
  • Systém reputace
  • Grafika
  • Respawn nepřátel
  • Sem tam kamera
  • Prolínání objektů
Diskuze (5) Další článek: Galerie: Mafia 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,