PC | X360 | PS3 | Akce | RPG

Preview: Fallout: New Vegas – vsaďte vše na modrožlutou třináctku

Neonové nápisy, ulice plné zkrachovalých existencí a radioaktivitou spálená pustina čekají jen na vás.
Kapitoly článku

Fallout 3 získal mnohá ocenění a kdyby nebylo ohlášeno další pokračování, musely by doopravdy začít padat atomové bomby. Páni v Bethesdě skutečně nejsou tak naivní, aby koupili značku jen kvůli jednomu jedinému dílu, který jim sice vydělal desítky miliónů, ale série jako taková má dostatečný potenciál k vydělání stovek miliónů. Proto bylo před několika týdny konečně oficiálně oznámeno to, co na veřejnost prosáklo již před rokem – že se chystá Fallout: New Vegas.

 

Na první pohled se může zdát, že se jedná o rýžování peněz. Už jen screenshoty napovídají, že engine zůstal takřka stejný, zahraniční zdroje tvrdí, že po prvních pár minutách hraní pocítíte lehké deja-vu a vůbec se zdá, jako byste spíše než další díl dostali pouze hezky pojmenovaný datadisk.

První pohled, jak je ostatně jeho dobrým zvykem, klame

Nesuďte však dne před večeří, protože první pohled, jak je ostatně jeho dobrým zvykem, klame. Podstatné změny se totiž nenachází přímo v kostech titulu, ale spíše v jeho masu, kde designéři jako plastičtí chirurgové odstraňují přebytečný tuk a dodávají ty správné proporce původně ne zcela vyvinutým oblastem.

falloutnewvegas01.jpg

Píše se rok 2280 a jednotlivé oblasti v Pustině se dorozumívají jen prostřednictvím kurýrů cestujících mezi jednotlivými městy. Není nutno zdůrazňovat, že je tato práce zdraví škodlivá a mnoho poutníků se vypaří při šlápnutí do kaluže kyseliny či zemře na otravu olovem po přepadení bandity. Jak jste už asi odhadli, vaše alterego je právě jedním z těchto tuláků , jemuž se hned na začátku hry přihodí malá nehoda a jeho křehké tělo potká několik kovových včeliček.

Už jste potkali smrt?

Od jistého utopení se ve vlastní krvi ho pak zachrání zdravotnický robot, jenž mu podá první stim-pack a odnese ho do ordinace doktorky Mitchellové.

Nic není tak zlé, jak se zdá – především tedy po grafické stránce

Při získání kontroly nad postavou pak jako první projdete krátkou tvorbou postavy, ne nepodobnou té z Falloutu 3 a navolíte si základní statistiky, vyberete pár perků a určítě primární skilly, podle nichž dostanete i nějaké to základní vybavení, a pak už hurá do města za zábavou a zabíjením. Hned po vykročení do ze dveří zjistíte, že nic není tak zlé, jak se zdá – především tedy po grafické stránce.

falloutnewvegas03.jpg

Ta tam je šedivá a hnědá pustina z původního Falloutu, slunce svítí o něco veseleji, místo vyprahlé pouště se v okolí nachází i nějaká ta vegetace a vůbec se zdá, jako by okolí Vegas bylo téměř falloutnewvegas08.jpgušetřeno výbuchů jaderných bomb. Nastalou idylku městečka jako vystřihnutého z nějakého westernu pak naruší fakt, že celá oblast je v době vašeho příchodu okupována bandou otrokářů a poslední baštu autority představuje obchodník, jenž se před bandity schovává na veřejných záchodcích.

Rozhodnutí, zda zotročit obyvatelstvo, nebo ho naopak proti nebezpečným násilníkům spojit je pak jen na vás. Podle zdrojů se podobně černobílé volby vyskytují i dále ve hře, což je určitě trochu škoda a já osobně doufám, že na této části hry autoři ještě zapracují. Přeci jen je škoda, že je hned jasné, co hráč svým cílem způsbím což se v drsném světě, kde se bojuje o každou minutu života. Obzvláště při srovnání se Zaklínačem, druhým Mass Effectem či úmysly našich politiků, které jsou také tak křišťálově čisté, že křišťálově čistější již být nemohou.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: RPG | akční RPG
Výrobce: Obsidian Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 19. října 2010 (Severní Amerika), 22.října 2010 (Evropa)
  • Znovuhratelnost
  • Originální úkoly
  • Skvělá atmosféra
  • Horší grafická stránka
  • Propady framerate
  • Drobné bugy
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,