PC | RPG | Preview

Preview: Fantasy Life Mabinogi – trochu jiné MMORPG

Život ve fantasy světě, lovení tygrů, chytání velryb na ulici, tlachání s ostatními postavami a pomalé vylepšování statistik. Stereotypní MMORPG, řekl by někdo. Ovšem už grafická stylizace dává najevo, že se Mabinogi trochu liší. Tak tedy, nabruste meče, jdeme se mu podívat pod kůži.

Platforma: PC
Typ hry: Fantasy MMORPG
Výrobce: Nexon (
http://www.nexon.com/)
Vydavatel: Nexon (
http://www.nexon.com/)
Homepage:
http://mabinogi.nexon.net/
Datum vydání: jaro 2008

Světlo bodá do víček zvyklých na temnotu. Jakmile se vaše oči trošku přizpůsobí okolní bílé, tak se ze vzduchu zhmotní hezká blondýna v černých šatech. „To jsem se dostal do nebe?“ ptáte se sami sebe. Ne, jen jste se právě narodili a přeskočili rané dětství. Osůbka ženského pohlaví vám objasní základní otázky týkající se hry a pošle vás do fantaskního světa Erinn, světa bardů. Projděte magickým portálem a objevte kout, kde má každý své místo i unikátní schopnosti.

U výstupu z teleportu se vás hned ujme další průvodce, který vám do ruky vtiskne základní meč a prohlásí něco o tom, že kuny pořád útočí na slepice a někdo by s tím měl něco udělat. Jako správný hrdina jsem se rozhodl s tím něco udělat a ukázat kunám, zač je u nás v Kopřivnici Tatrovka. Jak velké bylo moje překvapení, když jsem našel louku, na níž se sice donekonečna objevovaly kuny, ale i bojoví kohouti. Ti neváhali likvidovat své nepřátele kopem z otočky, čímž mi patřičně redukovali sebevědomí. Vždyť co zmůžu proti slepičí verze Chucka Norrise? K čemu je mě vlastně potřeba?

  
Příjemné uvítání * Po úvodním oťukávání je čas na brigádu * Stříháme vlnu, kecáme - pohoda

Nepropadl jsem však trudomyslnosti a jal se kohoutům pomáhat – chvíli jsem do oněch kun šťouchal ostrým koncem toho velkého železného klacku. Ukázalo se, že šťouchám dobře a hra mi poprvé nabídla postup ve schopnosti (v tomto případě boji) a povýšil jsem o další level. Zvýšení úrovně s sebou neslo zlepšení některých statistik (síla, životy, stamina), kdežto vylepšení skillu pro změnu ovlivnilo jen účinnost zbraní, procentuální šanci na trefení atd. Po chvíli tréninku a prvního pozdravení se s obyvatelem světa jsem se vydal vstříc splnění svého prvního úkolu – odevzdání dopisu starostovi základní vísky.

Tam, kde létá albatros

K němu jsem se také úspěšně doklopýtal a lejstro mu odevzdal. Úkol splněn, kde je odměna? Narozdíl od jiných her vám tady věci nepředávají přímo postavy (i když se to občas stane), ale musíte si ve výpisu úkolů kliknout na objevivší se lištu. Až poté vám zlaté mince, zkušenostní body a další smluvené věci donese v pytli albatros. Tento způsob získávání nejenže připomíná pověst o čápovi/vráně, která nosí děti, ale rovněž má svůj základ v keltské a velšské mytologii, jíž se hra údajně inspiruje. Já sám to posoudit nemohu, neboť toto historicko-mytologické pozadí přeci jen není moje parketa.

  
Na náměstí to žije * Noc, čas odpočinku * Striptýz?

To mi však nebrání v dalším průzkumu okolí a učení se novým věcem – od starosty si za drobný poplatek kupuji svitek, jež mi bude sloužit jako jakýsi kontrakt. S ním je zaručeno, že pokud zabiji 10 hnědých lišek a posbírám unikátní předměty, které z některých vypadnou, dostanu za to patřičnou odměnu – zpravidla opět nějaké ty peníze, zkušenosti atd. Kdo tedy chce, může se věnovat pro onlinovky tolik typickému zabíjení nevinných potvor.

Narozdíl od jiných MMORPG jste však k bojům s nestvůrami tlačeni mnohem méně a po dlouhou dobu hry se můžete obejít prakticky bez toho, abyste někoho zabili. Peníze se dají vydělat i pomocí brigád, jejichž náplní je třeba stříhání vlny z ovcí. Nic vám samozřejmě nebrání si během práce pokecat s okolními hráči. A není nad to, když vám někdo v rámci svého vlastního úkolu hraje na loutnu, aby vám všechno šlo pěkně od ruky. To je pak teprve pohoda! Jedinou nevýhodou je to, že pracovat můžete jenom jednou denně, tudíž se může stát, že se budete třeba i chvíli nudit.

Ale nejen prací živ je člověk – odpočinek je taky potřeba. Jenže jak ho vyvolat? Musíte holt zajít do hospody a tam se naučit příslušnou schopnost. Abych pravdu řekl, nutnost naučení se tohoto skillu ve mě vyvolala záchvat smíchu. Je fakt, že odpočívat se musí umět, ale v žádné jiné MMORPG jsem neviděl odpočívání jako schopnost, v níž se můžete plnohodnotně zlepšovat a profitovat z toho (více vyléčených ran, zvýšení staminy atd.) Nicméně tento nápad kvituji s povděkem a musím jen konstatovat, že je to schopnost jako každá jiná, jako je třeba rybaření, těžení v dole, sklízení obílí a následné semletí sklizně na mouku, z níž se dá upéct chleba...

  
Úkoly * I jiní borci umí bojovat * Boj v jedné z prvních jeskyní

To všechno samozřejmě má i praktický význam – ostatní hráči rádi nakupují produkty těch druhých a udržují tak ekonomiku v chodu. Jinými slovy – vy sice za dobrodružstvím nemusíte, ale dělat to tak každý, nejspíše by to hra nepřežila. Holt co se dá dělat, musím se smířit s tím, že Fantasy Life Mabinogi není Second Life. O to víc ale potěší, že většina hráčů je vstřícných a nebylo mi ještě nadáváno do neschopných začátečníku.
 
Jako vždy je to o lidech

Komunita okolo Mabinogi je vůbec docela přívětivá a tak je fajn zajít si s několika lidmi do nějaké jeskyně a tam porubat pár nepřátel a vybrakovat truhly s poklady. Člověka to těší snad odnepaměti a ještě si u toho pokecáte, zanadáváte na počasí, prodrbete nějaké herní charaktery a povyprávíte si o úkolech, které jste už dělali a co jste u nich všechno zažili. Vyprávět svůj příběh, jak jste sami šli do první jeskyně, kde na vás čekaly krysy, netopýři a pavouci a stejně vám dali docela zabrat, si určitě vyslouží v pozdějších fázích nejeden úsměv.

Bohužel, i teď se najdou lidé, jejichž „Jsem dneska vylítl z matiky,“ tak trošku kazí dojem z nového a úplně jiného světa. S tím se ale bohužel musí počítat, když je hra primárně určena pro teenagery, kteří ještě nemají vlastní kreditní kartu. Neplatí se totiž žádné měsíční poplatky – celá hra je založená na systému mikrotransakcí a unikátního obsahu. Povšimnout si toho lze už při tvorbě charakteru (Celá tvorba postavy připomíná editor lidí v The Sims, kde jste si také mohli volit různé šatičky, očička, barvy očiček, barvy vlasů, výšku, délku...), kde mají platící zákazníci mnohem větší výběr z možných účesů, úsměvů atd.

  
Záchrana bude fuška * A máš to! * Kupředu, zpátky ani krok

O to více potěší, že jsem si přímo ve hře žádných větších rozdílů nevšiml. Je tedy příjemné, že autoři sice platící zvýhodňují, ale ne tak, aby to ublížilo hráčům, jimž se zatím platit nechce – koneckonců je to i v jejich zájmu – potenciální kupce totiž získávají z řad neplatících hráčů. A kdo si chce zaplatit za hezčí rty, ten samozřejmě může.

Mabinogi jde však dál i co se týče pozdějších úprav vzhledu – pokud bude váš avatar moc jíst, začne tloustnout, pokud nebude dostatečně běhat, nebude mít vypracované nohy atd. Je vidět, že si autoři se simulací dali práci.

Stylizace

Na jedničku z hvězdičkou se povedla také grafická stránka hry. Charaktery trošičku připomínají lidi střižené mangou a okolní krajina a textury drobet evokují Lineage. Pokud tyto ingredience promícháte, dostáváme na stůl celkem chutnou porci líbivé, nenáročné a zároveň stylové grafiky. V podobně pozitivním duchu se nese i můj názor na celkové ozvučení – hudební smyčky ani po delší době neštvou a ke hře vyloženě sednou.

Na co se těšíme
  • Ostrá verze
  • Lepší meče
  • Kooperace s ostatními
Čeho se bojíme
  • Příliš rychlé vyrůstání postav
  • Spousta mikrotransakcí za vše

Erinn se teprve zabydluje a beta je otevřená všem, stejně jako bude otevřená i plná hra. Budoucnost světa je předem určena charakterem těch, kdož ji utváří – vámi. Je jen na vás, jestli se odhodláte žít další život, nebo si dál budete žít ten jeden. Však taky kdo ví, co by vás tam čekalo. Možná dobrodružství, možná byste se stali řadovými občany a možná byste našli smrt v divočině. Za zkoušku nic nedáte.

V současné době jsou servery bohužel omezené pouze pro Severoamerické hráče, ale snad se brzy rozšíří i k nám do Evropy. Na stabilitě spojení rozhodně nebylo znát, že posílá signály až někam za oceán.

Jak se těšíme: 75%

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | Fantasy MMORPG
Výrobce: Nexon | Webové stránky hry
Diskuze (12) Další článek: Haze konečně v obchodech?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,