Preview: Flow – jen tak si plavat

Jako ryba ve vodě. Tak se budete nejspíš cítit při hraní Flow, protože právě do těla podmořské rybky se dostanete. Sežrat a nebýt sežrán, toť naše heslo dne. Nakrmte se tedy informacemi o Flow.

Platforma: PS3
Žánr: Na odreagování
Výrobce: Sony (
http://scea.sony.com/)
Vydavatel: Sony (
http://scea.sony.com/)
Homepage:
http://www.us.playstation.com/flOw/
Předpokládané datum vydání: 22. únor 2007

Kdyby tady byla možnost, napsal bych zavřete oči a vraťte se do herní minulosti, kdy hry byly zábavné. To by však veškerý efekt článku vyšel vniveč, protože se zavřenýma očima si jej asi nepřečtete. Zkuste tedy pouze zavzpomínat na doby dávno minulé, kdy vrcholem herní tvorby byly hry jako Pong, a nebo housenka. Tedy, někteří možná znáte spíš hada, každopádně herní princip je snad jasný. Něco je v prostoru, vy se jím pohybujete a když to pozřete, vaše tělo naroste. A už jsme u Flow.

Drobná hříčka, která svoji kariéru začala jako závěrečná práce jednoho ze studentů na universitě, přerostla postupně přes Flash až do moderní grafiky a zpracování pro PS3. Kdo říká, že úspěšná hra musí být komplikovaná, ten ať se zahledí do historie. Právě v jednoduchosti je síla, kterou chce Flow uchopit a připoutat jí k sobě hráče. Postupně sice budete pronikat stále hlouběji, ale už od začátku poznáte, že tady jde pouze o čistou a krystalickou zábavu.

  

Vývojáři prozradili, že jakmile hru stáhnete (ano, opravdu je k dispozici ke stažení, otázkou bude jen cena), tak vás po spuštění nebude zatěžovat žádné menu, ale rovnou můžete uchopit Sixaxis a začít se s vaší novou rybou vesele krmit. Postupně rostete, rostete, až se z vás stává dostatečně velký dravec na požírání větších ryb. Namísto toho, abyste se jim vyhýbali, je tak s chutí smlsnete a vesele budete pokračovat v plavbě.

Jakmile však smlsnete některou z barevných bublin, může se vaše role během chvilky změnit. Jako v Matrixu máte na výběr mezi červenou a modrou, kde modrá značí vzestup do klidných vod u hladiny, zatímco pozřením červené se dostanete do hlubokých vod plných větších ryb. A samozřejmě také narazíte na nějakého toho bosse, jehož sníst bude většinou o něco těžší úkol. S trochou dobrého manévrování se však i přes něj dostanete a vaše obří bříško bude příjemně odměněno.

  

Není však všechno tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Větší ryby se zase na oplátku budou snažit sežrat vás. A nebudete-li opatrní, tak se jim to i podařit může, stejně tak ve chvíli, kdy se zamotáte do ovládání. Už jsem se nenápadně zmínil o ovladači Sixaxis a právě tento nástroj by vám svojí schopností hlídat svůj náklon měl sloužit k ovládání. Žádná tlačítka, žádné páčky, prostě budete vesele kroutit rukama, až se budou lidé kolem divně dívat.

Ovládat takto nebudete jen jednu rybičku, ale na výběr dostanete rovnou celou pětici, kdy je budete postupně zpřístupňovat vaší cestou ve hře. Takto se také budete prý dostávat do nových prostředí, která nebudou pouze odstíny modré, ale směsicí všerůzných barev. Podle výběru se také bude měnit velikost tlamy, takže na větší kousky bude pochopitelně třeba i většího otvoru pro háček. Naštěstí pro vás se však ve vodě žádné háčky vyskytovat nebudou, takže si můžete klidně plavat nerušeni lidskou přítomností.

  

A když už se vám bude hra zdát příliš jednoduchá, můžete vyzkoušet její novou dimenzi. Až se třemi kamarády bude prý možno hrát na jedné televizi, kdy se budete potýkat v boji o potravu, postupně se požírat navzájem a nejspíš se i skvěle bavit. Zatím však vývojáři neprozradili, zda hodlají umožnit podobné hrátky i po síti, to se budeme muset nechat překvapit.

Na co se těšíme
  • Jednoduchá zábava
  • Využití Sixaxis
  • Síla více hráčů
Čeho se bojíme
  • Přesnost ovládání
  • Velké ryby

Ostatně, za pár dní by již hra měla oficiálně vyjít, ale po všech odkladech není nic jisté. Po technické stránce by se přitom mělo jednat o slušně našlapaný projekt, protože vaše podmořské řádění bude probíhat v plném rozlišení 1080p. Je otázkou, zda je podobná grafika u takovéto hříčky nutná, ale pokud se chcete odreagovat po náročném dni v práci, pak nejspíš po Flow sáhnete a nebudete řešit, zda má zbytečně předimenzovanou grafiku. A to by mělo být u her to hlavní.

Jak se těšíme: 70%

Diskuze (1) Další článek: Pokračování Juiced ještě tento rok

Témata článku: , , , , , ,