Preview: Frontlines: Fuel of War – multiplayer pro jednoho

Střílečky se obecně dají dělit na singleplayerové a určené více hráčům. Tento rozdíl chce smazat přicházející akce Frontlines, jež přinese stejnou míru zábavy v obou odvětvích. Pojďme se podívat, co si na nás autoři nachystali za trumfy.

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Žánr: střílečka
Výrobce: Kaos Studios (
http://www.kaosstudios.com/)
Vydavatel: THQ (
http://www.thq.com/)
Homepage:
http://www.frontlinesgame.com/
Předpokládané datum vydání: 2007

Střílečky pro více hráčů byly dlouhou dobu doménou zejména PC, v poslední době však i konzole poznávají, že tudy může vést cesta dále. Většinou však podobné projekty, hlavně v případě her pro PC, sice získávaly na multiplayeru, avšak ztrácely při osamoceném hraní. Autoři Frontlines tvrdí, že takovýto problém nenajdete, protože i když je hra silně zaměřena k hraní po síti, měla by pro vás být připravena i solidní kampaň pro jednoho hráče.

A co že se to stalo?

Asi nepřekvapím, když budu tvrdit, že základem kampaně je příběh. A protože blízká budoucnost je věc vcelku nejistá, mohou dát autoři volný průchod veškerým temným choutkám a náladám. Netěšte se, žádné satanistické rituály, krvavé oběti a lávová jezírka nebudou, to si počkejte na další Doom. Tady nejde o nějaké ideály, ale pouze a jen o peníze. I když se obě strany snaží vysvětlit svým občanům, že právě jejich země má nároky na zbytky nerostného bohatství, tak ani spojenectví USA a Británie, ani aliance Ruska s Čínou, neusilují o nic jiného, než o nadvládu nad těmito klíčovými ložisky stále dražších surovin.

  

A protože se píše rok 2024, můžete si představovat v podstatě libovolný technologický pokrok. Ostatně, kdo z vás tuší, co bude zítra, natož pak za nějaký ten rok? Obě strany budou mít podle všeho vybavení v podstatě odpovídající tomu dnešnímu, jen s několika modernizacemi. Pokud se těšíte na klasické AK-47, případně pak jeho americký protějšek, dostane se vám podobně účinné zbraně s futuristickým vzhledem a spoustou nadbytečných funkcí navíc. Zamířit, vystřelit a kousek olova už udělá svoji práci, ať už byl vystřelen z čehokoliv.

Hlavně při hře pro jednoho nebudete žádný řadový vojáček, pochodující někde po poušti středního východu a čekající na zásah shůry, případně pak libovolného jiného směru s výskytem protivníka. Zapomeňte na souboje v sevřených jednotkách na volném prostranství, na podobné nesmysly se dostane jen zřídka. Moderní, a také budoucí, války se budou odehrávat ponejvíce ve městech, případně pak v blízkosti průmyslových komplexů. A do podobných prostředí se nejlépe hodí elitní jednotky, takže nasaďte zelené barety, potrénujte průskoky oknem a vzhůru do akce.

Skoč do zdí!

Abych nepřeháněl, podle všeho oknem proskakovat nepůjde, ale jiných manévrů si užijete do sytosti. Pokud jste příznivci taktických akcí, pak již asi tušíte, jak v praxi vypadá míření, přebíhání mezi úkryty, nebo krčení se a kradmé otevírání dveří. Většinou také tušíte, že spolu akce nese riziko vašeho úmrtí, které většinou znamená opakování celé mise. Zde se oproti tomu objevuje princip známý spíše hráčům online stříleček, kdy po smrti vyberete „respawn“, na němž se znovu zrodíte, vyberete si případně jinou specializaci, a vesele pokračujete v cestě za vyššími cíly a ideály (viz peníze, více).

  

Nakousl jsem specializace a tak bych je měl asi dokončit, neboť i skvělé nakousnuté jablko se dokáže zkazit. Klasicky bude k dispozici široká škála profesí, kdy se vydáte do boje jako typický bojovník, nebo jeho protějšek s těžkým kalibrem, budete se schovávat za obří odstřelovačku coby sniper, specializovat se na ničení nepřátelské techniky, prostě každý si najde tu svoji vyvolenou. Případně i profesi. K tomu navíc, aby člověk neměl výběr tak jednoduchý, bude ještě čtveřice specializací, rozdílná pro obě strany konfliktu. Uvidíme, co přesně si na nás tvůrci nachystají, zatím uvádějí jako příklad možnost přivolat si leteckou podporu.

A aby toho nebylo málo, můžete si přidat i možnost ovládat různá vozidla, jak bojová, tak nejspíš i nějaké to civilní. Určitě narazíte na rychlá průzkumná auta, stejně jako obrněné transportéry a monstrózní tanky. Ostatně, k čemu jinému by také byl odborník na ničení těžké techniky, že? Nejen vy, ale i vaši protivníci budou rádi využívat všech prostředků k obsazení co možná nejvíce zón vlivu. To jsem ještě neříkal? Základem postupu jak při hře jednoho ráče, tak i akcích po síti, budou zóny vlivu, které získáte třeba zajmutím konkrétního místa, nebo splněním nějakého úkolu, většinou destrukčního charakteru.

Multi toto

To, co se budete snažit dělat sami, pouze s dopomocí počítačem řízených spojenců, bude v jisté obměně možno praktikovat i s vašimi živými přáteli. Ne, že bych vás nabádal vyrazit do města se samopaly, ale prostřednictvím síťové hry se můžete na podobných akcích podílet alespoň virtuálně. Stejně jako sami se budete přetahovat o kontrolu nad územím, plnit různé úkoly a hlavně se prý skvěle bavit rychlou akcí. Autoři si v tomto směru docela věří, uvidíme, zda to bude sebedůvěra oprávněná.

  

Zato grafika je oblast, kde se bát nejspíš nemusíte. Vzhledem k tomu, že je hra určena primárně pro PS3 a Xbox 360, stejně jako pro dostatečně vybavené PC, můžete očekávat slušnou dávku toho nejlepšího, co současné technologie dokáží. K tomu navíc je možné očekávat, že se autoři rozhodnou využít možnosti propojení Xbox 360 s počítačem, takže majitelé obou platforem budou střílet klidně proti sobě. Podle všeho by takovéto přestřelky měly být možné v dvaatřiceti hráčích, ale testovány jsou prý i vyšší počty.

Na co se těšíme
  • Rozdílné strany
  • Boje ve městě
  • Zajímavé technologie
  • Zábava jak pro jednoho, tak i pro více
Čeho se bojíme
  • Vyváženost stran
  • Přílišná akce 

Pokud se tvůrcům podaří splnit veškeré jejich sliby, máme zde slušného konkurenta pro všechny hry série Battlefield a jim podobné. Originálních prvků sice mnoho nepotkáme, ale snad se podaří vybrat to nejlepší z cizích přísad a nevznikne dort jako od Pejska a Kočičky. Snad to poznáme ještě letos, ale přesné datum vydání nebylo ještě stanoveno.

Jak se těšíme: 80%

Váš názor Další článek: Odhalen další Flight Simulator

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,