Preview: Half-Life 2 Episode Two – Alyx nezemřela

Na konci letošního roku na nás zaútočí další datadisk Half-Life 2. První episoda sklidila ovace, bude ale i druhé pokračování tak úspěšné? S jakými inovacemi na nás Episode Two přijde?

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Žánr: FPS akce
Výrobce: Valve
Vydavatel: EA
Homepage:
http://www.half-life2.com/
Datum vydání: Vánoce 2006

Když se začalo mluvit o Half-Life 3, mnozí nevěřícně kroutili hlavami. Vždyť první zmínka padla již za tvorby dílu druhého. Kostky ale byly tehdy přesto vrženy a pánové z Valve dobře věděli, kudy se následující roky bude odvíjet slavná značka. Ihned po vydání Half-Life 2 totiž začali usilovně pracovat na samostatných datadiscích, jež jsou v týmu označovány souhrnně právě jako Half-Life 3. Kritizované zakončení Half-Lifu 2 bylo vynahrazeno intenzivnějším zážitkem a od té doby každý počítá dny k datu vydání druhé a třetí episody.

  

Princ bez koně, zapáchající a s jedním okem, zachraňuje princeznu. * Ale, už i dvě oči! * 36+13=49

Kolem dokola...

Episode Two zavede hráče do prostředí nechvalně známého města City 17. Vlastně prdlajs, měl jsem namysli jeho okolí. Postupem hry totiž zabloudíme do lesů a neprobádaných koutů tamní krajiny, kam žádný opovážlivec nevstoupí bez povolení a pořádného zbrojního arsenálu. Namísto pustých ulic a zaprášených bytů se setkáte s nepřístupným terénem a ukrytými komplexy, kde se to nepřáteli jen hemží. Autoři se rozhodli přilít pověstný olej do ohně a díky tomu na nás nebude číhat jen jeden „proti-proudu-smýšlející“ člobrda. Počty protivníků mnohdy dosáhnout až k desítkám, což zároveň slibuje daleko intenzivnější zážitek. Jak jinak využít potenciál rozsáhlosti krajiny, než naházet na všechny strany obludy a vojáky? Někteří opovážlivci se dokonce nebojí tvrdit, že Episode Two nabídne zážitek do jisté míry srovnatelný s multiplayerově zaměřenými tituly Battlefield.

  

To je panečku rozhled. * Zatím se drží všemi deseti prstíky. * Budiž světlo!

Dokonce budou po vaší straně bojovat spolubojovníci, kteří vám dokáži pomoci v těch nejtěžších  přestřelkách. Zatím se sice neví, jestli jim půjdou zadávat rozkazy, ale přesto to nezní špatně. Všímám si, že Half-Life jako takový začíná pomalu měnit svoji tvář. Ryze singleplayerové ražení nabývá na síle a bere si očividně něco i z multiplayeru. Doufejme, že to nedopadne špatně.

  

Fotka jako dělaná do časopisu Rytmus života. * Zajímalo by mě, kdo jim bude prát to oblečení. * Temná chodba jako ve špatném hororu.

Další revoluce u Gravity Gun?

Zároveň s tím nás čeká řada nových věciček, hračiček, „kdovícodníků“ a „kdovícoudělátek“. Počínaje vozidlem zkonstruovaným lidmi z okolních lesů, přes zcela novou zbraň Strider buster a konče přibylou funkcí geniální hračky Gravity Gun. Přitom poslední jmenovaný příklad zní sám o sobě nejzajímavěji. Gravitační zbraň se v datadisku Episode Two dočká možnosti teleportovat objekty z jednoho místa na druhé. Pravda, zní to jako výtažek z braku, jenže opak je... vlastně, měl by být pravdou. Jednak se díky nové funkci půjde přemístit z jednoho místa na druhé, a zároveň můžete provádět to samé s jinými objekty kolem vás. A využití? Prý nevídané! Co takhle vytvořit portál pod obrovskou bednou, která o pár okamžiků později dopadne na protivníkovu hlavu? Stačí vybrat místo vzniku a poté následný cíl, kam se předmět přemístí a máte vymalováno. Tvůrci tvrdí, že se jedná o nadmíru zábavnou záležitost. Uvidíme.  

  

Futuristicky vyhlížející budovy berou dech. * Ta čelenka ji opravdu nesluší. * Nemusí pršet. Stačí jen, když padají domy 

Jedním z největším překvapení vůbec se stalo oznámení, že toto nové samostatné rozšíření bude obsahovat i dlouho očekávaný multiplayerově zaměřený Team Fortress 2! Internetem kolovaly spekulace, lidé se dohadovali a přeli... A nakonec se ukázalo, že Episode Two se dočká i výše zmíněného multiplayerového módu! Autoři si dali předsevzetí, že nabídnou zcela ojedinělý herní zážitek, jenž okoření doslova komixově laděným zpracováním. Můžete se rozloučit s realisticky vyhlížejícím světem. Postavy, zbraně i prostředí mají vypadat komicky a nestandardně. Nicméně zatím není známo příliš dalších informací, o jeho náplni proto můžeme jenom dále spekulovat.

Těšíme se
  • Nová funkce Gravity Gunu

  • Intenzivnější a rozsáhlejší akce

  • Team Fortress 2

  • Je to prostě Half-Life a šmytec!

Bojíme se
  • Většího odbočení k ryze multiplayerovým hrám
  • A zase ty odklady...

...bylo nebylo... a bude!

Tak jako tak má Episode Two ambice stát se dalším velice kvalitním přírůstkem do rodiny Half-Lifů. Dokonce bylo před nedávnem oznámeno, že se všechny epizody (celkem budo uv součtu tři) dočkají převedení na konzole. Konkrétně na PS3 a Xbox 360, což je přinejmenším další důvod k radosti. Než se ale pánové z Valve dopracují k výsledku, ještě nějaký ten pátek uplyne. Datum vydání je stanoveno na letošní Vánoce. Doufejme tedy, že vývoj nezastihnou komplikace a odklady.

Jak se těšíme: 90%

Diskuze (18) Další článek: Detaily o Vice City Stories

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,