Preview: Heavy Rain - když se film změní ve hru

Jak daleko jste ochotni zajít? Kolik jste toho ochotni prožít? Na to vám odpoví Heavy Rain - interaktivní film v dobrém slova smyslu.
Kapitoly článku

Na všechny strany se rozbíhají možnosti, jak jsme ostatně viděli na případě Scotta Shelbyho, když se snažil u majitele obchodu získat informace o jeho synkovi, který se také stal obětí maniakálního vraha. Přepadení, jež následovalo poté, co zašel mezi regály, šlo řešit mnoha způsoby. Měli jsme možnost vidět zatím tři scénáře, vyplývající z šikovnosti při jednání.

Pacifikování lupiče úderem lahve do hlavy, rozhovor s pobertou, který odvedl jeho pozornost a následná pacifikace, ale i citlivou rozmluvu, nakonecvedoucí k tomu, že zloděj odešel bez násilí. Jak podotýká David Cage z Quantic Dream, šlo jen o část možností. Všechny pak vedou k důsledkům. Nechali jsme zloděje odejít bez násilí, jenže co když nějaký jeho následný čin zabrání v pátrání jiné osobě z Heavy Rain? Pacifikovali jsme ho. Což když měl hrát důležitou roli v dalším ději a hledání vraha?

VIDEO: 191 'Heavy Rain - trailer'

Největší motivaci pro úspěšné nalezení Shauna má pochopitelně jeho otec Ethan. V tomto případě jsme neviděli, jak pátrá, ale naopak scény, odehrávající se ještě předtím, než Shaun zmizel. Ethan je troska už tehdy. Jeho prvního syna totiž srazilo před dvěma roky auto před obchodním domem. V demu bylo dobře vidět, jaké maličkosti hráč řeší. Shaun chodí ze školy, je třeba se s ním učit, dělat mu jídlo, rozhodovat o jeho zábavě. Můžete k němu být láskyplní, ale i necitelně přísní.

heavy rain 10.jpgheavy rain 11.jpg
 

Nestarat se o něj, takže usne u televize poté, co snědl místo večeře sušenky, ignorován otcem. Vztah se mění v apatickou koexistenci. Když budete jen požadovat a neodměňovat, syn vás bude nenávidět. Naopak milovat, když mu projevíte péči a lásku.Můžete mu pomoci se školou, udělat oblíbené jídlo, dívat se s ním na televizi a dovolit mu i něco navíc. Pak ho ještě políbit na dobrou noc, potažmo se starat o jeho zdraví. Hra nic nežádá, je to na vás. Ovlivní vaše chování děj? O tom nepochybujeme.

Kontextové souboje hře neškodí, naopak!

Co bývá Heavy Rain vytýkáno, je kontextové ovládání soubojů. Vzhledem k tomu, že jeden z velkých herních hitů, slavná Shenmue, kontextové souboje využívala a nikterak nám to nevadilo, vůbec neuvažujeme o tom, že by tedy mohly kontextové souboje Heavy Rain poškodit. Naopak. Vraťme se k prvnímu hratelnému demu "The Taxidermist". Madison v něm prochází dům vycpávače zvířat, který si obstarává partnerky nožem a následným vycpáním.

Předměty jsou aktivní a použitelné pouze tehdy, když se u nich nacházíte ve chvíli ohrožení

Při jeho nečekaném návratu se tak ocitne v blízkosti nic netušícího brutálního vraha. Může odejít nezpozorována, ale při nepozornosti ji vycpavač objeví a honí. Během honičky objevíte nesčetně předmětů, které lze použít. Ostatně svět Heavy Rain je zcela volný, žádná omezení. Sice tu nejste v GTA, ale uvnitř domů můžete hýbat předměty, nechtěně je srazit, otevírat zásuvky, pátrat po stopách v dokumentech, svoboda je tu maximální.

heavy rain 15.jpgheavy rain 16.jpg

Zpět k demu. Madison najde vázu, nůž, dokonce v garáži objevíte oblíbenou rekvizitu z Dooma či Grand Theft Auto, ano, motorovou pilu. Když se vám tedy boj nezdaří, v tradiční hře byste jednoduše nahráli z posledního save před vstupem do domu a zamířili do garáže pro motorovku, abyste na toho hajzla byli řádně připraveni. Tím samozřejmě autenticita mizí, je to ono save/load, které ubírá tolik na realitě. Ne tak u Heavy Rain. Předměty jsou totiž aktivní a použitelné pouze tehdy, když se u nich nacházíte ve chvíli ohrožení. Jelikož při novém hraní stačí maličkost, aby vás vrah objevil úplně někde jinde, takřka nikdy nevíte, kam se při útěku dostanete a bojujete tedy znovu o život naplno i když už víte, kde pomocné předměty jsou. Naopak o to více frustrující může být snaha dostat se k nim, která vás nakonec dovede k naběhnutí na nůž vraha.

Heavy Rain má množství možností, jak ohromit. Jednou z nich je také vizuální stránka. To, jak se díky mocap technologii podařilo dát postavám skutečné tváře, vyzařující emoce, je takřka neuvěřitelné. Mimika, stékání vody po tvářích a oděvu, práce s těmi nejmenšími detaily. Stejně tak pohyb postav je zcela uvěřitelný, žádné toporné pohyby. Detailističtí byli vývojáři i při práci s prostředím. Jedním slovem realismus.

Heavy Rain bývá vytýkáno i množství skriptů. V současné době, kdy se bez skriptů obejdou leda online hry, je to poměrně absurdní výtka. Skripty jednoduše určují dějovou linii, pokud je hra o jakémkoliv příběhu, vždy jej ovládají skripty. Ostatně stačí se podívat na akční Gears of War. Hra, která se bez skriptů naprosto neobejde, vypouštějí nepřátele, určují směr posunu hrou, dodávají dialogy, příběhové podmalování. To, bez čeho je hra jen pouhou hříčkou, mířením kurzorem na nepřátele.

heavy rain 13.jpgheavy rain 14.jpg

Jak jsem zmínil, další výtky směřují k soubojům. Tedy tisknutí tlačítek podle toho, jak se objeví na obrazovce. Opět nevidím důvod k výtkám. Heavy Rain není zmíněný Gears of War, není to Uncharted 2 ani jiná podobná hra. Nehrajete supermany, ale čtveřici normálních lidí. I tak jsou tu zajímavé možnosti. Například Norman Jayden má přístroj v brýlích, který detekuje stopy, analyzuje DNA, dodává okamžité informace, takže v lokacích, které prozkoumává on, obzvláště pozor.

heavy rain 05.jpg

O čem vůbec nepochybuji, že právě tato hra vtáhne do svého náručí každého, kdo si na hrách cení atmosféry. Přes depresivní prostředí a děsivý námět zvráceného vraha dětí není označovaná za horor, ale za psychologický thriller. Na názvu nezáleží, stačilo si zahrát "The Taxidermist" či některá z nových dem a hráče zaplavila totální tenze, pocit strachu, šířícího se pomalu po celém těle. Co hře ještě přidává, je absence nadpřirozena, vše, co vidíte, se může stát kdekoliv okolo vás a hlavně kdykoliv. Atmosféru také posiluje geniální hudba, stejně geniální ozvučení, vynikající scénář. Pocit splynutí s každým ze čtyř hrdinů, za které budete hrát. Hrdinů, kteří budou umírat, aby po smrti všech hra došla k některému z nesčetných konců.

heavy rain 12.jpgheavy rain 17.jpg 

Kolikrát bude nutné hru dohrát, aby se hráč dozvěděl veškeré možnosti, jak může skončit? Cage se potutelně usmívá, když mluví o osmi hodinách při prvním dohrání. Dobře ví, že ani 80 nebude stačit, pokud budete chtít projít všemi zákoutími Heavy Rain. Tak jako fandové JRPG chtějí objevit vše, co jim jejich hra nabízí, budete chtít i vy. Ačkoliv Cage říká: "Byl bych radši, kdyby každý hrál jen jednou. Aby to nebyla save/load hra, ale realita, kde nic nejde vrátit zpátky." Docela s tím souhlasím, že první dohrání bude klíčové, ale přesto je mi již teď jasné, že se do hry budu neustále vracet a zkoušet rozmotávat vlákna příběhu ze všech úhlů. Pokud má PS3 vedle The Last Guardian skutečně originální titul, je to právě Heavy Rain.

Dostupné pro: PS3
Žánr: Adventury | interaktivní thriller
Výrobce: Quantic Dream | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 23. února 2010 (Severní Amerika)
  • Poutavý příběh
  • Skvělá atmosféra
  • Uvěřitelné postavy
  • Spousta možností a víc konců
  • Skvělá hudba, dabing
  • Drobné nelogičnosti
  • Interaktivních objektů mohlo být víc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,