PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Preview: Kane & Lynch – mrtví muži vyprávějí

IO Interactive, tvůrci série Hitman a hry Freedom Fighters. Přidejte k nim mafiána, od kterého se odvrátilo štěstí a léčeného psychopata, smíchejte si dvě předchozí hry i s jejich hrdiny a pojem taktické zabíjení dostává jiný rozměr.
Objednejte si na shop.doupe.cz
Kane & Lynch: Dead Men 
  • PC: 899 Kč
  • PS3: 1 699 Kč
  • X360: 1 799 Kč
  • Platforma: PC, PS3, Xbox 360
    Typ hry: Taktická akce
    Výrobce: IO Interactive (
    http://www.ioi.dk/)
    Vydavatel: Eidos (
    http://www.eidos.com/)
    Distributor v ČR: Cenega
    http://www.cenega.cz/)
    Homepage:
    http://www.kaneandlynch.com/
    Datum vydání: 30. listopadu 2007

    „Drahá Jenny, tenhle dopis se ti snažím napsat 14 let. Tohle je moje poslední šance napsat ho. Zanedlouho zaplatím za všechny omyly svého života.“

    Představte si, jedete na popravu v pancéřované dodávce smíření s vlastní smrtí. Kolega, jehož k smrti nenávidíte a jenž je taktéž odsouzený k nejvyššímu trestu je vám ukradený. Dokonce si spokojeně pochrupujete a snažíte se nemyslet na absolutní konec. O to víc nepotěší, když vás onen psychopat probudí a řekne vám, ať si dáte pozor na hlavu. Když chcete vztekle odseknout, je auto zasaženo explozí.

    Před očima se vám setmí a po opětovném otevření víček vidíte jen rozmazaný obraz. Přesto se vám povede vrazit pažbu pušky do obličeje jednomu z policistů. Ještě několik bliknutí a opět stojíte na vlastních nohou, oživeni adrenalinovou injekcí od Lynche, nenáviděného spoluvězně.

      
    Povšimněte si nízko letícího stroje * Rambo by záviděl * Tohle je má koblížkárna!

    Tvá minulost tě vždycky dostane

    Zjistíte, že za útokem stojí skupinka a žoldáků a sprška kulek vás rychle přesvědčí je následovat. V postranních uličkách si protáhnete ztuhlé údy z vězení a zjistíte, jak moc vás policisté chtějí dostat zpátky – nad hlavou přeletí zuřivě střílející helikoptéra a ulice se zaplňují strážci zákona. Jako jediné východisko se jeví dočasné ukrytí v budově a pečlivé naplánování dalšího postupu. Z promýšlení strategie vás vytrhne rozražení garážových vrat policejním autem, před kterým stihnete jen tak tak uskočit. Popadnete tedy první automat a zabijete pár policistů. Když je holt někdo ofiviálními papíry prohlášen za nenapravitelného, tak se nedá nic jiného dělat. Bohužel několik střel zasáhne i okolostojící nevinné občany. Ale co, nemají stát ve špatnou dobu na špatném místě.

    Za cinkotu nábojnic, výkřiků agónie, bolesti a nadávek nabírá přestřelka na intenzitě a jakékoliv zaváhání se může rovnat smrti. Mezi palbou a měněním zásobníků se poohlížíte po novém dopravním prostředku, ale jako na potvoru je celá ulice pustá a prázdná. Tedy až na tu smečku rozzuřených poldů, kteří vás chtějí zabít.

    Nezbývá jiné východisko než změnit pozici, takže pošlete několik hodných strážců zákona do nebe a rychle přesprintujete ulici. Stanoviště v obchodě s koblihami jako by poskytlo policistům ještě větší motivaci vás zabít. Vzduch se plní rozžhavenými kousky olova a minuty jsou dlouhé jako sekundy. Když k tomu připočtete odstřelovače, který se vás snaží zabít, je po srandě. Jedinou pomůckou vám je okno v okně, které se objeví na obrazovce. V něm vidíte mušku odtřelovačky, kterak směřuje na Kaneovu hlavu. Dozvíte se tak přesně kde udeřit, přičemž váhání se vám může hodně vymstít. Vypadá to, že všichni brzy zemřou, policisté se rychle přibližují a ani občasné pokropení prostranství dávkou nepomáhá. Naštěstí nalézáte zadní dveře, kde již čeká zaparkovaná dodávka. Rychle pryč!

      
    Ani policisté si někdy neberou servítky * Elitní gang * Vysvobození

    Kane, jestli tě brzo nezabijí, sejmu tě sám

    Jak vidíte, všechno není třeba vidět černě, dokonce ani vlastní popravu, zvláště pokud jste patřili ke gangu, jehož hrdý název zněl Sedm. Vaše domněnky, že všichni ostatní zemřeli při nepovedené akci ve Venezuele, byly zjevně mylné. Minimálně je tato organizace živá natolik, aby ji moc zajímalo, kde že jste to ukryli ten záhadný kufřík s diamanty, který jste si jako poslední žijící člen přivlastnili. Pokud ho přeživším nedoneste, stane se jedna maličkost – zabijí vám ženu a dceru.

    Takhle nějak vypadá úvod hry z Kaneova pohledu. Neotřelé vyprávění i mírně kontroverzní styl hry jdou přesně ve stylu tvůrců a slibují takřka filmový zážitek. Ostatně to je záměrem samotných autorů, kteří chtějí předložit jak působivou akční hru, tak převyprávět jeden zajímavý příběh dvou šílenců. Obojí slibuje výjimečný, neviděný herní zážitek s mnoha možnostmi. Komu by se nelíbila zběsilá jízda městem či výuka tance v rytmu olova?

    Když jsem nakousl filmovou atmosféru, musím se zmínit o výborném audiovizuálním zpracování, které doslova bere dech. Kulky víří prach, krev stříká na všechny strany a výbuchy vypadají skoro jako skutečné. Otázkou zůstává, jak moc jsou trailery předrenderované a obrázky upravené, ale z prozatímních informací vše vypadá až příliš hezky a precizně. Co na tom, že postavy nemají největší počet polygonů a normálových map? Tady jde o styl. Atmosféru pomáhá dotvářet i vzájemné špičkování obou hlavních postav. Ty tvoří nevyrovnaný pár, jež spolupracuje jen z absolutní nutnosti a touze zachránit si vlastní mrzký život. Poznámky typu: „Sere mě to, ale musíš mi pomoct“ jsou naprosto běžným a také peprným kořením hry. Ještě jednou je nutné vrátit se ke srovnání s filmem – toto napadlo i hollywoodské producenty, takže si příběhu dvou antihrdinů můžeme užít i na stříbrném plátně. Pokud se tedy nevyvede jejich herní adaptace, stále můžeme doufat ve slušný film.

      
    Máte nad čím přemýšlet * Mrtví muži všude kolem, jenom já žiji * Kamera zachytila hochy ve žlutých pyžamech

    Slečno, pojďte si skočit, hrají poslední zásobník!

    Taktická spolupráce je jedním ze základních kamenů hratelnosti. Můžeme si konečně vyzkoušet i jinou týmovou akci, než tu za speciální komando hodných hochů (TM). Kdo z nás někdy neměl ve SWAT chuť obléct se do hadrů oněch kriminálníků a počíhat si na zvláštní jednotky pěkně v záloze? Autoři slibují přepadávání bank a propracovanou sladěnost kolegů kriminálníků, jež jsou v jiných titulech spíše přítěží než pomocí. Dle posledních dojmů se to vede i nevede – pocit soužití se skupinou je velmi dobrý díky možnosti doplňování si munice a oživování vlastních kolegů. To už tu je sice od dob Half-Life 2, ale lepší systém by člověk v akční hře hledal stěží. Navíc tuto pomoc mohou poskytnout vaši spolubojovníci i vám, takže se vyplatí zůstat s nimi. Osamělý muž je mrtvý muž.

    Drobným neduhem je inteligence přátel i nepřátel. Nebo lépe řečeno yntelygence? Posuďte sami – s klidem naběhnou do místnosti a nechají se postřílet, popřípadě zvolí frontální útok na váš úkryt místo snahy o obklíčení a zabití z boku. Zvláště u zásahových týmů to zamrzí a překvapí natolik, že vás možná i dostanou. Hra tedy prozatím sází na typicky ruskou taktiku „nás mnógo,“ což může řadu fanoušků holohlavého Agenta 47 zasmušit. Tento přístup se hodí maximálně do Doomovek a ne do her, které chtějí hráči zprostředkovat nevšední zážitek. Nemohu ovšem říct, že by akce nebyla nadmíru rychlá a uvěřitelná.

    Povolení zabíjet

    S intenzivním herním prožitkem kráčí sprostý jazyk a extrémní násilí. Všechny (až nechutně realisticky ztvárněné) způsoby zabíjení rozhodně nejsou pro děti a nejeden otrlý hráč s nimi bude mít jistě problémy. Brutalita sice nedosahuje odpornosti zvrhlé akce Manhunt, ale i tak se můžete přesvědčit, že mačkat spoušť není pro měkoty.

    Světlé stránky hry
    • Propracovaný příběh
    • Bojové prostředky
    • Cynické (a vulgární) hlášky
    • Taktická hra za ty špatné
    Temné stránky hry
    • Složitost
    • HW nároky
    • Problematická AI

    Kane & Lynch budou svůj příběh mrtvých mužů vyprávět již zanedlouho, takže můžeme jen doufat v lepší umělou inteligenci a těšit se na pokračování skvěle rozjetého příběhu. Leštěte své poloautomaty a ostřete jazyky na cynické poznámky, tahle hra má šanci nebýt špatná.

    Jak se těšíme: 80%

    Diskuze (1) Další článek: SEGA Rally Revo na Xbox Live

    Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,