Preview: Kane & Lynch 2: Dog Days – opravdu dny pod psa

Dva z nejhanebnějších kriminálníků světa – bezcitný ex-žoldák Kane a psychopat Lynch se vracejí, aby přežili akci odehrávající se v podsvětí Šanghaje.

Když jsem v roce 2007 hrál Kane & Lynch: Dead Men, říkal jsem si, že pokud přijde na trh dvojka, bude velmi podobná. Koncem minulého týdne se však objevily první informace od tvůrčího studia IO Interactive a já svou dřívější domněnku musel razantně změnit. Ne kvůli tomu, že se druhý díl bude odehrávat v Šanghaji, ale především kvůli zajímavému grafickému kabátku, který si bere to nejzajímavější a nejlepší z dokumentárního filmování a hororů ve stylu Blair Witch.

 

Pokud bych měl svůj dojem z grafického zpracování popsat, musel bych zmínit hlavně velmi špatnou technickou kvalitu záznamu společně se zrněním, šumem a třesoucí se rukou kameramana.

kl2_screen1_15-1-10.jpg kl2_screen10_15-1-10.jpg

Společně se zrněním, šumem a třesoucí se rukou kameramana

Další podstatná změna však přichází v perspektivě, z níž budete na příběh nahlížet – nebojte se, ze hry se nestala FPS, ale příběhově se budete muset vžít do kůže schizofrenika Lynche. Právě on našel mír v Šanghaji, městu, jež dokořán otevřelo dveře svůdnému západnímu kapitalismu. Svádění a korupce vyzdvihávají kontrasty města v průběhu probojování se podsvětím – vedle sebe v podstatě existuje starý svět a nový svět, ideální pro oba dva z hlediska černého obchodu, který jim poskytuje příležitost získání odměn a následného těžení z nich.

Desetimilionová metropole pak prý nabízí vše, co by si hráč mohl přát – mafiánské gangy, chaos, plné ulice chodců a samozřejmě i velké množství výfukových plynů – a především dvoum prvně jmenovaným se Lynch podíval na zoubek, aby nahrabal nějaké ty dolary.  Toho pak chtěl dosáhnout jedním velkým obchodem, v němž se točí doopravdy velký balík zelených papírků a zároveň obrovské množství rizika . Jak to však dopadne a kolik si Lynch odnese, o tom rozhodnete vy, hráči, jelikož budete vytvářet jeho unikátní příběh. 

Jedna akce a vše je jinak

Lynch ještě před zmíněným velkým obchodem žije spořádaný život se svou přítelkyní. Jednoho dne je však zapojen do obchodu se zbraněmi a aby dohoda v pořádku proběhla, potřebuje malou pomoc od svého bývalého parťáka. Kane je tulák a bývalý žoldák s rodinnými problémy, potřebuje vypadnout a zároveň je jeden z nejlepších – proto ho i přes dřívější neshody Lynch požádá o pomoc. Jednoho dne se tedy rozhodnou podniknout velkou dvoudenní akci, jež neskončí podle představ, a rázem musejí čelit všem následkům. Což znamená vypořádat se s rolí dvou nejhledanějších mužů v Šanghaji.

kl2_screen2_15-1-10.jpgkl2_screen3_15-1-10.jpg

Vzpomenete si na některé momenty v prvním díle, při nichž jste nevěděli, kde vám hlava stojí? Podle mě si jich moc nevybavíte. IO Interactive to chce v Dog Days napravit a připravit pro hráče opravdu chaotické přestřelky. Například si představte, že jste v čínské restauraci, v klidu jíte a najednou oknem proletí jedna, druhá, třetí, čtvrtá olověná včelka. Ne, nejde o demnostraci Greenpeace, ale o útok mafie, který brzo ozvláštní příjezd policejní jednotky a do ruchu se pak pletou zmatení chodci a hluk dopravy, televizí a rádií.

Nejde o demnostraci Greenpeace, ale o útok mafie, který brzo ozvláštní příjezd policejní jednotky

Nevíte po kom máte dřív střílet a nechce se vám opouštět restauraci v černém pytli? Nebylo by skutečně lepší vzít nohy na ramena a rychle utíkat? Ale kdepak, to by vaše reputace utrpěla značné ztráty a potom by s vámi každý zametal, jak by se mu zlíbilo. Musíte se nebezpečí postavit čelem a střílet jako o život. Kulky pak budou muset občas vyprášit kožich i psům, kteří na vás vycení zuby i drápy, ale zase až tolik se jich v přelidněné Šanghaji asi vyskytovat nebude.

Valčík v rytmu olova

Jak jste jistě pochopili, místo taktizování se dočkáte spíše zběsilé akce, kvůli čemuž vývojáři implementovali i nový systém, jenž vám při selhání dá druhou šanci. Pokud vás protivník smrtelně zraní, budete mít dvě možnosti jak přežít. Buďto ho vleže zastřelíte, nebo se nepozorovaně odplazíte do nejbližšího úkrytu – pozor však na dřevěné sloupy či bedny, ty totiž moc kulek nevydrží – a potom samozřejmě nějaký čas vyčkáte a postupně se vyléčíte. Podobný systém byl použit také v kooperativní střílečce Left 4 Dead, v níž jste měli pro záchranu svého života zastřelit zombie.

kl2_screen6_15-1-10.jpg kl2_screen7_15-1-10.jpg

Inspiraci pak autoři údajně brali i z jiných titulů a skutečně nešetří slavnými jmény – za všechny zmiíním třeba populární série Call of Duty, Uncharted, Grand theft Auto či Gears of War. Konekrétně však nebylo řečeno, co všechno si Dog Days z těchto her vezmou, ale doufám, že to bude pouze a jedině to nejlepší, co hráče baví. Na originalitě by totiž titul ztrácet nemusel.

Singleplayerová část hry nabízí příběhovou linii pouze za psychopata Lynche, v multiplayerových módech však budete moci převzít otěže i za bývalého žoldáka Kane. S touto dvojicí pro vás autoři chystají hned několik módů, o kterých zatím nikdo nechtěl blíže mluvit. Je však jisté, že kooperace a samotné online hraní bude až pro 8 hráčů. V kooperaci budete moci buďto hrát společně nebo i částečně proti sobě, návratu by se pak měl dočkat i populární mód Fragile Alliance, spočívající ve společném vyloupení banky a případném střílení svých společníků kvůli většímu podílu.

kl2_screen4_15-1-10.jpg kl2_screen5_15-1-10.jpg

Přepokládá se, že Kane & Lynch 2: Dog Days získá označení 18+ kvůli násilí a sprosté mluvě, kterou můžete znát z prvního dílu. Na hru plnou drsného a nepřátelského světa se pak můžete těšit již v průběhu tothoto roku, kdy by se měla objevit na pultech obchodů ve verzi pro PC, PlayStation 3 a Xbox 360.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Third person akce
Výrobce: IO Interactive | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. srpna 2010
Související články
  1. Video: Debut trailer z Kane & Lynch 2

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Praha stověžatá aneb projížďka hlavním městem ve Forza Motorsport 7 (galerie)

Praha stověžatá aneb projížďka hlavním…

Forza Motorsport 7 je na světě a stejně tak jako v předchozích dílech, i nyní máme možnost zajezdit si skrze historické centrum Prahy. Pokochejte se s námi.

13.  10.  2017 | | 13 N/A
Žánr Battle Royale bere trh útokem, podívejte se na nejlepší hry

Žánr Battle Royale bere trh útokem, po…

Battle Royale sice není žádný nově objevený žánr, ale až nyní ukazuje svůj pravý potenciál. Nejenže prodejní čísla obrovsky narůstají, ale počet hráčů přesahuje i takové stálice, jako je Counter-Strike Global Offensive nebo Dota 2.

11.  10.  2017 | | 4 N/A
Hrajeme si s vláčky: Mashinky jsou zábava, i když ještě nejsou dodělané

Hrajeme si s vláčky: Mashinky jsou záb…

Nová hra vám umožní stavět tratě a posílat po nich mašinky. Budete budovat a vydělávat. Herní model je zábavný a grafika líbivá. Hra má ještě dost nedostatků a není divu, zatím se totiž jedná o vývojovou verzi dostupnou v rámci předběžného přístupu. I přesto už ale poskytne docela dost zábavy.

20.  10.  2017 | | 18 N/A
Unikly slevové akce Steamu, Halloween a Černý pátek vám vysají peněženku

Unikly slevové akce Steamu, Halloween …

Již tradičně předčasně unikají informace o připravovaných slevových tornádech na Steamu, které začnou už během následujících dní.

21.  10.  2017 | | 3 N/A
Světové recenze Middle-earth: Shadow of War mluví o hitu

Světové recenze Middle-earth: Shadow o…

Pokračování výletu do Mordoru je tu a můžeme-li věřit zahraničním kritikům, jde o důstojného nástupce.

10.  10.  2017 | | 2 N/A
Gran Turismo Sport - návrat klasiky (recenze)

Gran Turismo Sport - návrat klasiky (r…

Ikona závodních her konečně dorazila na startovní čáru a nás nezajímá nic jiného než zjistit, zda se jedná o „návrat krále“, nebo o naleštěné zklamání.

22.  10.  2017 | | 13 N/A
Middle-earth: Shadow of War - naplňte svůj osud (recenze)

Middle-earth: Shadow of War - naplňte …

Talion se vrací, aby dobyl Středozem a navždy zbavil svět zla. Povede se mu to tentokrát?

17.  10.  2017 | | 4 N/A
South Park: The Fractured But Whole – sprostí hrdinové v akci (recenze)

South Park: The Fractured But Whole – …

Důvodem, proč lidé milují South Park, je už samotný fakt, že si v dnešní době nebojí dělat srandu z černochů a nacistických krav. A v tomhle ohledu naštěstí nezklame ani nová hra.

19.  10.  2017 | | 2 N/A