PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Preview: Lego Indiana Jones – Indiana Jones a kouzlo stavebnice Lego

Tů-tu-du-tů, tů-tu-dů, tů-tu-du-tů, tů-tu-dů-tů-tů… nebojte se, nepřišli jsme o zdravý rozum. Když si totiž uvedené slabiky zabroukáte, určitě se vám rozsvítí. Ano správně, melodie patří k nebojácnému hrdinovi Indianu Jonesovi, archeologovi a znalci okultních věd. Pokud milujete jeho příběhy a jako malí jste trávili spoustu času se stavebnicí Lego, tento článek je určen právě pro vás.

Platforma: PC, PS2, PS3, Xbox 360, Wii, DS, PSP
Typ hry: third-person akce/arkáda
Výrobce: Traveller`s Tales (
http://www.t-tales.com)
Vydavatel: Lucas Arts (
http://www.lucasarts.com)
Distributor v ČR: zatím není znám
Homepage:
http://www.lucasarts.com/games/legoindianajones/
Datum vydání: léto 2008

Není to tak dlouho, co se herní divize hollywoodského studia Lucas Arts rozhodla pro zasazení své populární série Star Wars do světa plastových stavebnicových dílků s charakteristicky vystouplými čudlíky. Po celkovém úspěchu a vesměs kladné kritice se autoři logicky rozhodli pro další herní zpracování, nyní ovšem jiné, neméně úspěšné, filmové ságy. Jak tedy k sobě půjde Lego a úžasná dobrodružství doktora Indiana Jonese? Podle dosavadních poznatků to vypadá, že velmi dobře!

Hadi! Nesnáším hady!

Podle očekávání bude dějová linie úzce spjata s dosavadní filmovou trilogií, a tak se můžete těšit na ty nejlepší scénky z Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy, Indiana Jones a Chrám zkázy a Indiana Jones a Poslední křížová výprava. Hra bude obsahovat celkem 18 různých levelů, přičemž na každý ze zmiňovaných dílů připadne rovných šest úrovní. Pokud se to někomu z vás zdá málo, nemusí se ničeho obávat. Sami autoři totiž tvrdí, že se jedná o komplexní úrovně a jejich absolvování prý nebude chvilkovou záležitostí. K dispozici budou navíc i bonusové levely, do kterých si ale, na rozdíl od ostatních, musíte přístup zasloužit sbíráním mincí.

Svou cestu za poznáním začnete na univerzitě, kde jako doktor Jones pravidelně vyučujete, a odtud pochopitelně podniknete všechna známá dobrodružství. Je třeba říci, že dějová náplň misí se mírně odlišuje od filmové předlohy. Neděste se, to podstatné bude samozřejmě zachováno. Změny uvidíte hned v první úrovni, jež je výrazně delší než by měla být, a zároveň také obsahuje rozšířené prvky jako více úchytů pro mocný bič, větší množství ukrytých artefaktů nebo dokonce i prvky zcela nové jako lezení po žebříku a složitější puzzly, při kterých bude zapotřebí využít i vašeho nosiče zavazadel.

Vodu, vodu! … Voda! voda!

Co se týče samotného Indiana Jonese, ten nepostrádá nic ze svého charismatu. Jeho nejmilejším pomocníkem je stále trýznivý bič, s nímž si jako mladý trochu zjizvil obličej, když se snažil zkrotit lva v cirkusovém vagónu. Kromě klasického švihání nepřátel přes parodie na obličeje s ním můžete provádět ještě další činnosti jako třeba ovládat různé páky, přitáhnout si těžko dosažitelnou cennost nebo se přehoupnout nad hlubokou propastí. Když už jde ale opravdu do tuhého, neocenitelnou zbraní se stane proslulý revolver nic nenechávající náhodě. Přeci jen je lepší být v těchto okamžicích drsným kovbojem než neškodným bičíkovcem připomínající úchyla se sadomasochistickými hrátkami ve veřejných domech.

  
Sakra, to je ale gule! * Hoplá! * Pojď si pro facana bičíkem

Přestože většinu času strávíte v kůži sympatického archeologa, někdy bude zapotřebí se vžít i do role jiných charakterů (údajně byste měli mít možnost si zahrát dokonce za samotného Indyho otce). Každý z nich, včetně doktora Jonese, bude po vzoru předchozích Lego titulů disponovat jednou unikátní vlastností, což ve výsledku ovlivní celkovou hratelnost, protože se každý z nich stane prakticky nenahraditelným. Samotný Indy si dokáže ještě dočasně osvojit další vlastnost, díky čemuž například v jedné misi opraví poruchu letadla a zachrání si tak svůj život.

  
Mno moc nečum! * Se mnou přišel zákon * Povedený artwork, že?

Spolupráce s jinými postavami bude základním stavebním kamenem celé hry, a to včetně kampaně pro jednoho hráče. Těšit se také můžete na multiplayer, kde vám autoři dovolí zdolat hru se svým kamarádem nebo se dokonce zapojit do nových dobrodružství připravených na příslušných herních serverech. Jako zklamání může tak trochu působit fakt, že původně tvůrci slibovali podporu až čtyř hráčů, ale nakonec se musíte spokojit pouze se dvěma. Na druhou stranu si myslím, že to bude stačit a vy si tak spolu se svým kamarádem prožijete několik krásných chvil strávených při hledání starověkých pokladů nebo luštění mystických hádanek.

Na co se těšíme
  • originální grafické zpracování
  • veleznámá úvodní melodie
  • design vycházející z filmové trilogie
  • vkusný a častý humor
  • kooperace pro dva hráče
Čeho se bojíme
  • příliš arkádové
  • po čase stereotypní
  • přes všechny sliby krátké

Armáda, která před sebou nese archu, je neporazitelná!

Na závěr nesmím zapomenout na originální audiovizuální zpracování, jež i přes svou zřejmou multiplatformnost stále lahodí hráčovu oku. Ostatně jak jde vidět ze samotných screenshotů, nejen že hra vypadá opravdu k světu, ale zároveň je dobře vidět onen specifický a mnohými vychvalovaný Lego humor. Překvapil mě také záměr autorů, kteří se oproti předchozím Lego titulům snaží klást mnohem větší důraz na interakci s okolním prostředím, což ve finále uvidíte hlavně u jednotlivých puzzlů, kdy budete muset manipulovat s těžkými předměty. Lego Indiana Jones: The Original Adventures má vyjít letos v červnu, a to snad pro všechny známé herní platformy. Jmenovitě se jedná o PC, PS2, PS3, Xbox 360, Wii, DS a PSP, a tak si myslím, že si tento počin vychutnají opravdu všichni hráči. Vám tedy teď už nezbývá nic jiného, než doufat, aby vše dopadlo dobře a výsledný produkt stál opravdu za to.

Jak se těšíme:  75 %

Diskuze (1) Další článek: AbecedaHer ve zkratce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,