PC | Akce | RPG | Preview

Preview: Loki – hack and slash zpět v akci

Po nedávném představení hry Starcraft 2 mnohým z vás zaplesala srdce radostí. Někteří jste ale určitě trochu zklamáni, jelikož jste se přeci jen více těšili na pokračování legendární série Diablo. Není však třeba truchlit, protože se na nás řítí akční RPG, které si za vzor vzalo právě zmiňovanou kultovní sérii. Pojďme si ho tedy představit.

Objednejte si Loki na shop.Doupě.cz


Loki (PC): 280,- Kč

Platforma: PC
Typ hry: akční RPG
Výrobce: Cyanide (
http://www.cyanide-studio.com)
Vydavatel: Focus Home Interactive (
http://www.focus-home.com)
Distributor v ČR: Top CD
Homepage:
http://www.loki-game.com
Datum vydání: Srpen 2007

Autoři z Cyanide jsou vášnivými hráči a jejich nejoblíbenější série je právě Diablo. Po vydání druhého dílu a následujícího datadisku Lord of Destruction bylo zřejmé, že dalšího pokračování se buďto nedočkáme, anebo si na něj počkáme velice dlouhou dobu. To si samozřejmě uvědomili i vývojáři studia Cyanide a rozhodli se tedy jednat. Výsledným jednáním bylo započetí prací na akčním RPG titulu inspirovaným jejich milovanou hrou.

  
Zhyň! * Pověstné severské pláně * Pejsku, přines!

Bylo nebylo

Příběh hry Loki vás zavede do dávných mystických dob, kdy světu vládla silná magie a naleštěná ostří. Seth, bůh podsvětí a chaosu, byl kdysi přemožen bohem Osirisem, a ačkoli nebyl definitivně zničen, alespoň byl uvězněn ve své hrobce. Tím tak Sethova krutovláda nad zemí skončila a celému Egyptu se tak ulevilo. Nyní se však Sethovi podařilo magické pečetě prolomit a je opět na svobodě. Během krátké chvíle získal ohromné množství síly a armádu, s níž si chce podmanit nejen egyptskou civilizaci, ale i ostatní. Aby tohoto dosáhl, a naplnil tak svou touhu po odplatě, získává si některé klíčové spojence v božstvech ostatních mytologií. Konec světa se rychle blíží, a pokud se nenajde hrdina, který by spasil celý svět, bude vše ztraceno.

  
`Brej * To nevypadá dobře * Působivé, že?

Jak sami vidíte, autoři přenesli spor na globální úroveň, a ve hře tak budou přítomny čtyři nejznámější mytologie: aztécká, řecká, egyptská a severská. Vašeho hrdinu si můžete zvolit právě z těchto civilizací, přičemž v egyptské a severské se bude jednat o muže a naopak v aztécké a řecké o ženu. Každý hrdina či hrdinka bude mít své 3 unikátní stromy zkušeností (cca 50 skillů pro jeden charakter) a jeho opatrovníky budou tři bohové z příslušné mytologie. Řeckou hrdinku bude tedy například všemožně podporovat spojenectví Artemis, Árese a Athény. Hru je také možné dokončit i bez projevování náklonnosti k některému z bohů, což je rozhodně zajímavé, a údajně tak budete získávat mnohem více zkušeností. Na druhou stranu si ale o nějaké vyšší pomoci můžete nechat jen zdát. Co se týče monster, i ta budou odvozena od příslušné mytologie, a tak se můžete těšit třeba na Minotaura nebo draka Fafnira. Celkový počet nepřátel by měl být údajně kolem stovky, což uznejte sami, je vážně pěkné číslo.

Výběr záleží jen na vás

Co se týče žánru, jsem lehce na rozpacích. Autoři totiž zdůrazňují, že se nejedná o klasické RPG, avšak o čistou „hack and slash“ akci ala Diablo, čímž jde krásně vidět, že legendární ďábelská série vytvořila zcela nový žánr. I přesto si však myslím, že pojem akční RPG je tím pravým ořechovým, a tak jsem ho záměrně uvedl ihned na začátku článku. Loki by měl být mixem mezi lineárním a nelineárním stylem, přičemž nelinearita představuje možnost zvolit si jakoukoliv kapitolu (mytologii), kterou chcete právě hrát. Pro výběr kapitoly slouží místo zvané „Thresholds of Time“ a právě odtam si můžete libovolně skočit do éry dle vašeho výběru. V praxi to tedy znamená, že můžete splnit pár úkolů v egyptské části a poté dokončit několik úkolů v části třeba severské. K dokončení hry je pochopitelně potřeba úspěšně dokončit všechny úkoly, a to ze všech čtyř mytologií.

  
Minotaurus v akci * Někdo má, někdo nemá * Uáááááá

Co se týče vybavení, hra bude obsahovat celkem patnáct různých typů zbraní, přičemž každý z nich se dá rozdělit ještě na dalších jednačtyřiceti podskupin. U brnění platí to samé, až na to, že typů bude jen pět. Vybavení si budete moci vylepšovat dodatečnými materiály, kterých by mělo být údajně sedmnáct, nebo i magickými runami, jež přidají vybrané zbrani či brnění o mnoho lepší vlastnosti. Pokud budete mít štěstí, můžete narazit na zbraně zcela unikátní jako třeba Thorovo kladivo nebo Achillovo brnění, se kterými se problémy řeší často mnohdy dříve, než skutečně nastanou. Samozřejmostí je, že každý kus vybavení bude vypadat zcela jinak a svým vzhledem bude zasazen do éry, v níž se budete pohybovat.

Na délce záleží

Délka hry by měla být něco kolem 35 hodin čistého herního času, a to pro první obtížnost. Jelikož hra obsahuje tři obtížnosti, celková délka se tak může protáhnout až na hranici sta hodin. Stejně jako u Diabla, i zde by měla platit znovuhratelnost celé hry, díky čemuž získáte mnohem více zkušeností, vybavení, questů atp. Jednotlivé levely jsou podle vzoru také náhodně generované, čímž je zaručena unikátnost prostředí: nikdy se vám nestane, že byste procházeli místem, ve kterém jste již předtím byli.

  
Spalovač mrtvol * Účinek známé pověsti * Headshot!

Multiplayer bude pochopitelně přítomen a bude rozdělen do následujících čtyř módů: Co-op, duel, battle a challenge. Kooperace je v tomto případě možnost hrát singleplayerovou kampaň v počtu až šesti hráčů. Duel je možnost vyzvat soupeře do arény, přičemž výsledky těchto klání se zapisují do online tabulky. Battle je odrůdou duelu, avšak tentokrát se jedná o boj mezi týmy. Posledním jmenovaným módem je challenge, v němž budete bojovat proti monstrům z kampaně, ale jejich statistiky budou výrazně vyšší. Čím více lidí se připojí, tím budou nepřátelé silnější.

Světlé stránky hry
  • čtyři mytologie
  • frenetická akce
  • znovuhratelnost
  • spousta zbraní, brnění, kouzel, skillů
  • atp.
  • velice nízká cena
Temné stránky hry
  • pouhý klon Diabla
  • nulová inovace
  • stereotypnost
  • nechuť si titul znovu zahrát

Co vy na to?

Tak co si myslíte? Pokud vše dopadne dobře, čeká na vás velmi zábavné akční RPG sloužící jako náhrada za chybějící třetí pokračování Diabla. Autoři tvrdí, že by měl jejich titul překonat i nedávno vydaný Titan Quest s datadiskem, a na to jsem tedy opravdu zvědavý. Hra by se měla u nás prodávat za velice slušnou cenu 299 Kč, a to v kompletní české lokalizaci. Datum vydání bylo stanoveno na srpen tohoto roku a tak vám nezbývá nic jiného, než si ještě pár týdnu počkat. Doufejme, že vše dobře dopadne a budete si tak moci prožít další probdělé noci strávené řezáním všemožných oblud hlava nehlava.

Jak se těšíme: 80%

Diskuze (7) Další článek: Zaklínač se znovu ozývá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,