Preview: Lost Planet – zima, která vás rozpálí

Lost Planet se na Xboxu 360 setkala s velmi vřelým přijetím. Nyní její tvůrci připravují PC konverzi a můžou se přetrhnout se sliby, o kolik bude lepší než původní verze. Jak moc asi přehánějí? Zkuste to odhadnout spolu s naším preview.
Platforma: PC, Xbox 360
Výrobce: Capcom
Vydavatel: Capcom
Homepage:
http://www.lostplanet-thegame.com/
Předpokládané datum vydání: 26. 6. 2007

Letos začátkem roku vydala japonská společnost Capcom hru Lost Planet: Extreme Condition pro konzoli Xbox 360. Dlouho očekávaný titul se povedl, o čemž svědčí například i naše recenze. Atmosféra zmrzlého světa, kde nejcennější surovinou i současně základem vašeho přežití pohltila nejednoho majitele Xboxu 360. A nyní se mohou začít třást i PC hráči – Lost Planet totiž míří i na jejich domácí miláčky.

  

Po stránce gameplaye se v PC verzi nic nezměnilo. Opět budete v roli Wayna Holdena ve vzdálené budoucnosti lidstva pobíhat po zamrzlých pláních planety E.D.N. III, ledové planetě, kterou lidé úspěšně osídlili, ale pak se vše nějak zvrhlo. Kolonisté narazili na broukům podobné Akridy, kteří měli s planetou vlastní záměry. Již v prvních střetech lidé zjistili, že těla Akridů obsahují zdroje termální energie, jež mohou být (po jejich smrti) využity jako zdroje tepla i energie – tedy jako zdroje dvou nejdůležitějších surovin nezbytných pro přežití v ledových pustinách. Lidé se následně rozhodli na E.D.N. III zůstat a pomocí nově vyvinutých bojových obleků bojovat s hmyzáky a získávat z nich cenné tepelné zbytky. Ale brzy došlo k nevyhnutelnému – a lidé pak už nebojovali jen s Akridy, ale i mezi sebou.

Na hře samotné je geniální to, jak elegantně nutí hráče neustále bojovat a zabíjet nepřátele. Pod vaším lifebarem je totiž ještě jedno měřidlo – měřidlo nashromážděného tepla. To nepřetržitě klesá rychlostí závisející na okolní teplotě (i tu vám hra ukazuje) a pokud se dostane pod přípustnou mez, začne náš hrdina trpět podchlazením a postupně přichází o život. Při tom zdroje tepla jsou všude kolem – v podobě živých Akridů, ale často i třeba sudů, které když (s vaším malým přičiněním) vybouchnou, poskytnou vám trochu tepla.

  

Výsledný efekt je nad očekávání dobrý. Hráč nijak nevnímá, že de facto jen běží stále vpřed a zabíjí další a další hordy nepřátel; hráč vidí jen klesající měřidlo tepla a usilovně hledá stále další a další zdroje, z nichž by jej mohl doplnit.

K dispozici samozřejmě máte celou řadu zbraní, které jdou od pistolí přes kulomety a brokovnice až po třeba raketomety, plasmové pušky či různé granáty. Jedinou nevýhodou vašeho arzenálu je, že naráz jste schopni nést maximálně dva různé kousky. Je tedy třeba kalkulovat s tím, jak asi bude dále dostupné střelivo pro ten který typ výzbroje; případně i s tím, jak vekou výhodu pro vás bude vlastnictví konkrétní zbraně asi představovat. Některé zbraně potřebují určité typy nábojů, jiné vám "kradou" nahamoněnou tepelnou energii.

  

Čas od času můžete nasednout do některého z robotů, kteří se liší od malých a rychlých kousků až po neporazitelné obry s palebnou silou menší tankové divize. Někteří z těchto robotů se navíc umí měnit (představte si takové výrazně inteligentněji udělané Transformers) do různých dopravních prostředků.

Singleplayer sestává z 11 misí a dohrát se dá za zhruba osm hodin. Tento čas se dá několikanásobně prodloužit, pokud se budete snažit v každé z misí najít všechna skrytá místa, která odemykají různé bonusy. Ovšem dohráním singleplayeru celá zábava s Lost Planet ani zdaleka nekončí. Čeká vás ještě multiplayer, který podporuje hru až 16 hráčů naráz na jedné mapě a nabízí celou řadu různých módů. A právě zde se skrývá asi největší přínos PC verze. Ta totiž nabízí několik nových, na Xboxu nedostupných map. Co ale bohužel neumožňuje, je hrát proti majitelům Xboxové verze, což je opravdu škoda.

  

PC verze Lost Planet sice nepřináší žádná herní vylepšení, ale zato nabídne o poznání kvalitnější grafiku, než jakou mohli vidět hráči na Xboxu. Bude podporovat DirectX 9 i 10 (takže poběží pod Windows XP i Vista) a jako maximální rozlišení vám nabídne neuvěřitelných 2560x1600. Navíc tvůrci výrazně vylepšili práci se světly, stíny i particle efekty, takže hra skutečně vypadá o hodně lépe.

Hru jde hrát pomocí k PC připojenému gamepadu stejně dobře jako pomocí myší a klávesnice; bohužel veškeré herní nápovědy a tutorialy vztahující se k ovládání budou používat Xboxové označení tlačítek.

Světlé stránky hry
  • Atmosféra
  • Akční hratelnost
  • Vylepšená grafika
Temné stránky hry
  • HW nároky

Lost Planet je hra, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Ať již jste hráči zaměření na PC či na Xbox 360, pokud máte rádi střílečky a dobrou atmosféru, není proč váhat. Ostatně – ledové pláně na E.D.N. III vypadají v současných vedrech ještě lákavěji než kdy jindy.

Jak se těšíme: 90 %

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: Capcom | Webové stránky hry
  • Atmosféra zmrzlého světa
  • Svižná akce
  • Vital Suits a brouci
  • Pohledná grafika
  • Zábavný multiplayer
  • Slabší AI
  • Zmatený příběh
  • Vcelku krátké
  • Mušky v ovládání
Diskuze (4) Další článek: Galerie: Brothers in Arms: Hell’s Highway

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,