Preview: Medal of Honor: Vanguard – útok přichází

Už nějakou dobu střílečky dokazují, že mohou úspěšně proniknout i na pole herních konzolí. Medal of Honor: Vanguard je další z počinů, který se pokusí zaujmout. A protože druhá světová je stále v kurzu, podívejme se na první záblesky z ní.

Platforma: PS2, Wii
Žánr: Střílečka
Výrobce: Electronic Arts (
http://www.ea.com)
Vydavatel: Electronic Arts (
http://www.ea.com)
Distributor v ČR: Electronic Arts (
http://www.electronicarts.cz)
Homepage:
http://www.mohvanguard.ea.com/
Předpokládané datum vydání: 26. března 2007

Série Medal of Honor je z velké části spojena s počítači, spíše než konzolemi. Až poslední dobou se dostává i na naše pokojové miláčky, kde se pokusí překonat nemalou konkurenci rychle se objevujících stříleček. Ty začaly poslední dobou růst na konzolích jako kloboučky na ovladačích, avšak mánie se týká zejména next-gen konzolí a jejích moderní grafiky. Medal of Honor: Vanguard se však vydává na konzole graficky slabší, ale i tak ukáže nejen pěkné efekty, ale tvůrci slibují zejména chytlavou hratelnost.

Létat jako pták

Po vzoru střílečky Medal of Honor: Airborne, jež vyšla na next-gen koznolích, bychom se měli podívat opět do trupu parašutistického letadla. Pokud čekáte simulátor seskoků padákem, jste kousek vedle, o čemž ostatně svědčí i nepřátelská palba za okny. Letíte totiž do některé ze slavných operací druhé světové války, přičemž většina misí by měla začínat právě příletem na nepřátelské území. Po krátké přípravě k seskoku stačí jen střemhlav opustit letadlo a vydat se vstříc nepřátelům.

  
Zátiší se západem slunce a dělem * Bitva o kašnu * Všichni míří pro jistotu do země

Oproti Airborne budete sice lehce omezeni v možnostech, kde budete chtít opustit svůj padák a vydat se dále po svých, přesto však vám zůstává možnost výběru. Podle všeho by měla být důležitá pro obtížnost mise, přeci jen, přistát s odstřelovačkou uprostřed náměstí plného nacistických vojáků není zrovna nejlepší nápad. A ne, opravdu se nevzdávají jednou rukou, pouze se zdraví navzájem a vám na pozdrav přibalí do břicha nějaké to kilo olova navíc.

Namísto toho přistání na střeše blízkého domu, který ještě vyčistíte pomocí moderního pracího prostředku granát od veškeré špíny, už vypadá jako výrazně lepší plán. Pak už jen poznat své spolubojovníky od našich západních sousedů a máte vyřešenu i cvičnou střelnici. Ostatně, míst k přistání by po misi mělo být vždy povícero, takže když zjistíte, že se vám nevede útok středem, můžete se pokusit o nenápadné plížení někde okolo nepřátel. A přitom doufat, že vaši spolubojovníci vše vyřeší.

  
Přestřelka v ruinách města * A když se nesrazíme, tak ty dveře obsadíme * Mávejte, přijíždí armádní průvod

Umělá inteli-co?

Autoři totiž slibují, že do hry zasáhne vyvinutá umělá inteligence, která vás bude udivovat svými rozhodnutími jak v rolích vašich kolegů ve zbrani, tak i v případě elektrikářů od silnoproudu (poznají se podle helem s dvěma blesky, to bude asi silnoproud). Tedy, je třeba doufat, že se bude jednat pouze o překvapení příjemná. Ostatně série Medal of Honor je proslulá svými naskriptovanými sekvencemi, kdy sice při správném průchodu vše vypadá úžasně, ale jakmile se rozhodnete zvolit si jinou cestu, můžete objevit nečekané problémy. I když možná budou muset autoři trochu zapracovat na podobných problémech, protože různé možnosti startu vás přivedou k rozličným řešením.

Navíc v průběhu misí nenarazíte jen na protivníky, případně pak občas i spolubojovníky, ale naleznete i výbavu, která by vám měla zpříjemnit postup nepřátelským územím. Granát potěší, krabička nábojů také nezarmoutí, pokud tedy není v letící formě ve vašem směru, ale narazíte i na možnosti upravovat své zbraně, přidávat k nim různá vylepšení. Rozšířený zásobník se vždy hodí, zvláště pak u těžkopalných zbraní, ale různé vychytávky, jako možnost přidělat si dalekohled na pušku, aby se z ní rázem stala odstřelovačka, to se jen tak nevidí.

  
Přestřelka mezi praporky * V podřepu vpřed! * Džungle ve Vienamu hadra

Další novinkou v sérii má být konečně možnost trochu si zaběhat. Přeci jen, ve chvíli, kdy je ulice rudá střelami, k vaší pozici se blíží tank a vy jste si jako na potvoru zapomněli raketomet na druhé straně, se trochu rychlosti hodí. Nečekejte ale, že budete celou misi běhat jako laňky, nebo jak se říká tomu šedému zvířeti s chobotem. Podle všeho byste měli mít k dispozici pouze omezenou možnost sprintovat, kdy bude záležet na výdrži vašeho virtuálního hrdiny, jak dlouho bude trénovat ostrou stovku v plné polní.

Krása pohledět

Když se rozhlédnete všude kolem, uvidíte slušivou grafiku na obrázcích. Sami autoři tvrdí, že oproti dřívějšku zvýšili detailnost skoro dvojnásobně, prostě se snaží ždímat z konzolí jejich maximum. Přitom všechny efekty vypadají i v pohybu více než dobře a, co je hlavní, hra zůstává plynulá. Hudba je zatím ve vývoji, ale po zkušenostech s hrami od Electronic Arts se asi není třeba obávat nějakých propadů kvality. A jak dělá samopal? Ta ta ta ta ta, možná ještě rychleji.

Na co se těšíme
  • Druhá světová válka
  • Vylepšování zbraní
  • Různé možnosti začátku mise
Čeho se bojíme
  • Opět "jen" Medal of Honor
  • Skrpity, skripty, skripty

Medal of Honor: Vanguard bychom se měli dočkat víceméně za nedlouho, již za dva měsíce by měla hra dorazit do obchodů. A pokud jste si přečetli tabulku v záhlaví, tak víte, že ve verzích pro PS2 a Nintendo Wii. Obě konzole mají svá specifika, přiznám se, že by mne docela zajímalo, jak se ujme na Wii právě takováto hra. Na druhou stranu je střílení pomocí Wii-mote intuitivní záležitostí. Vypadá to, že se můžete vesele těšit na klasickou hru série Medal of Honor, kde ale naleznete dostatek vylepšení právě k tomu, aby se dala považovat za další díl.

Jak se těšíme: 70 %

Diskuze (4) Další článek: Víkend v Battlezone bude turnajový

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,