Preview: Metal Gear Online - hromadné běsnění

Těšíte se na Metal Gear Solid 4? Vězte pak, že se na nás současně valí další kousek z této série, často neprávem opomíjený. Naleštěte zbraně a připravte kamarády, blíží se bezesné online řádění. Více v našem preview!

Platforma: PS3
Typ hry: akční
Výrobce: Kojima Productions (
http://www.konami.jp/kojima_pro/english/index.html)
Vydavatel: Konami (
http://www.konami-europe.com/)
Distributor v ČR: není znám
Homepage:
http://www.konami.jp/mgo/us/index.html
Datum vydání: léto 2008

Multiplayer. Kdysi vítaný bonus, dnes běžná a u některých žánrů dokonce téměř povinná věc, která se navíc s online hraním rozrostla do neuvěřitelných rozměrů. To, že jde o oblíbený způsob dokazuje i fakt, že si své místo našel i na herních konzolích, od Wii začínaje po Playstation 3 konče. Právě na poslední jmenovanou mašinku se chystá vrhnout i Konami se svým online koněm jménem Metal Gear Online, ovšem jestli bude tažení úspěšné, to poví jen čas. Rozhodně nebude snadné odpoutat hráče od takových velikánů, jako jsou Warhawk či Call of Duty 4.

Kept you waiting, huh?

O co jde? Častokrát jsem se při hraní jakéhokoli dílu Metal Gear Solid sám sebe ptal, jaké by to bylo, kdyby všemi těmi špionážními taktikami a způsoby oplývali vedle hlavní postavy Snakea (či Raidena) i ostatní běžní nepřátelé. Řešení bylo snadné, stačilo udělat pořádný multiplayer a zvědavost by byla ukojena. Tvůrce série, Hideo Kojima a jeho tým Kojima Productions, naštěstí nelenil a v balíku Metal Gear Solid 3: Subsistence nám přibalil i milé překvapení v podobě online multiplayeru, kde právě takovýmto „řežbám“ byly dveře otevřeny dokořán.

  
Různé druhy levelů

Doplněk si našel mnoho příznivců, a proto taky mnoho čelistí povadlo, když bylo oznámeno vypnutí serverů a tím zrušení podpory hry (to se ovšem zatím týká jen USA, my v Evropě si ještě chvíli hrát budeme). Ovšem ani tak bychom nemuseli smutnit, stejně jako nemusí smutnit Američané. Vše jde stranou na úkor plné podpory MGO, který za pár měsíců nabídne ještě více, než MGS3.

  
Akce v rozličné podobě

Dnes je to už sice běžnost, ale pokaždé to rád uvítám – při tvorbě profilu bude možné vytvořit postavu podle svých představ, což zahrnuje volbu obličeje, kamufláže či příslušenství. Vše je sice jen dekorativního zaměření, ovšem objeví se i systém skillů, kdy si hráč rozdá čtyři bodíky mezi atributy různého ražení, jako je třeba lepší míření. Nebude chybět ani volba primárních (automatické zbraně), sekundárních (pistole) a pomocných zbraní (granáty), jako třeba v Counter-Strike, přičemž z každé kategorie půjde vybrat jen jedna. Během mise je možné nalézt i speciální bonusy, jako třeba brýle nočního vidění.

Staré i nové

Čekají vás levely šité na míru různým taktikám, objeví se ale i variace na dřívější hry (MGS2, MGS3), které bude doprovázet i odpovídající hudební složka. V nich bude možné hrát klasický deathmatch či týmový deathmatch, přičemž jsou známy ještě další tři podskupiny módů, a to base, rescue a control. Cílem base módu je zajistit tři různě rozmístěné checkpointy a držet je to vypršení časového limitu. Rescue je dá se říct kopií capture the flag a poslední mód, control, je pak jakési rozšíření rescue, kdy bude nutné krást cíle rovnou dva.

  
Tým je důležitou součástí

Několika změn se dočká i vlastní ovládání, aby lépe vyhovovalo hladkému průběhu klání. Celkově se na jednu hru bude moct připojit až 16 hráčů, což sice není největší číslo, které kdy v téhle sféře spatřilo světlo světa, ale bude naprosto dostačovat. Ve více lidech by se to stejně nejspíš zvrhlo v šílenou přestřelku, kde by si skoro nikdo nezahrál.

Graficky to zatím vypadá na minimálně stejnou metu, jako Metal Gear Solid 4, taky vše jede na stejném enginu. Z dostupných materiálů lze vidět, že hra běhá plynule, síla konzole nové generace je znát. Dalo by se říct, že u her takových kvalitních značek, jakou MGS určitě je, se snad ani nic jiného čekat nedá.

Na co se těšíme
  • týmová spolupráce
  • propracované levely
  • ladění postav
Čeho se bojíme
  • málo módů
  • žádné offline hraní

Zatím není jisté, jestli se dočkáme i nějakého offline obsahu, jako kupříkladu nějaké kampaně nebo soubojů s boty, určitě by to bylo příjemné. Vždyť ne vždy má hráč možnost, nebo chuť, být online. To ale samozřejmě nezmění nic na mém očekávání, které roste do nebeských výšin. Na MGO se prostě musí těšit každý správný fanoušek MGS, ale i dobrých multiplayerových her. Jestli ohrozí trůny dosavadních králů PS3 online hraní, to není jisté, ale ambice rozhodně má. Tak jako tak, škrtám si pomyslné dny v kalendáři. Za pár měsíců na viděnou u recenze!

Jak se těšíme: 89%

Diskuze (2) Další článek: Galerie: Mafia 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,