Preview: Metro 2033 – podzemka tak trochu jinak

Ukrajinská apokalypsa po milionté. Na co budou naši východní sousedé lákat tentokrát?

Je-li pod nějakou hrou podepsáno ukrajinské studio, je tu pár věcí, s kterými můžete rovnou počítat. Zaprvé, s akcí se nebude šetřit. Zadruhé, s velkou pravděpodobností budete hned po vydání přes řadu bugů toužebně vyhlížet patch. A konečně zatřetí, můžete si být jisti, že se budete pohybovat v postapokalyptickém světě zdevastovaném výbuchem jaderné elektrárny, či bomby. Klišé? Ano. Ale pořád funguje!

 


Černobyl znovu a lépe

U lidí, kteří to ve své podstatě zažili na vlastní kůži by člověk nečekal, že si na to budou chtít ještě hrát po večerech, ale proti gustu žádný dišputát. Na trh se totiž díky jejich zvláštním choutkám často dostávají výjimečné hry, kterým nečiní potíž ustát západní konkurenci.

metro-4.jpg metro-5.jpg

A to se v dnešní době cení. Otázkou ovšem zůstává, zda-li Metro 2033 nebude pověstnou poslední kapkou, jež tento žánr potenciálním hráčům do budoucna znechutí. Startovní pozici má však solidní.

Můžete si být jisti, že se budete pohybovat v postapokalyptickém světě zdevastovaném výbuchem jaderné elektrárny, či bomby


Dějovou linku si totiž tenhle výtvor vypůjčil od ruského autora Dmitry Glukhovskyho. A ačkoliv nám v redakci jeho jméno nic moc neříká, stačí projet několik internetových stránek, či navštívit nejbližší knihkupectví, abyste zjistili, že tenhle sotva třicátník za sebe umí slovíčka skládat s elegancí sobě vlastní. Jeho díla navíc disponují vskutku solidní atmosférou, která, pokud bude přenesena i do samotné hry, by mohla misky vah výrazným způsobem nachýlit na tu „správnou“ stranu.

Pro moskevské metro šel bych světa kraj

Společně s Artyomem, mladým gentlemanem, jenž si v této srandě střihnul hlavní roli, tak budete moci navštívit svět, v němž se zbytky lidské civilizace uchýlili pod zem, ve snaze uchránit se nejen před radiací, ale hlavně před spoluobčany, jimž se jen těžko odporuje, když jim přes noc narostlo pár končetin navíc. A jelikož v každé z nich budou s největší pravděpodobností třímat něco, co vaší tělesné konstrukci neudělá zrovna dobře, je potřeba se taky vyzbrojit.

VIDEO: 2321 'Metro 2033 - trailer'

A právě tady začíná veškerá zábava. Váš avatar totiž musí opustit bezpečné útočiště kdesi v tundře a vydat se na dlouhou cestu do moskevského metra, v němž vzniká jedno z nejbezpečnějších a nejlépe vybavených míst v celém Rusku – Polis. Pokud má lidská rasa přežít, je potřeba tamější mocipány varovat před zvláštním druhem mutantů s nadpřirozenými schopnostmi, kteří by nemuseli mít pochopení pro život pod zemským povrchem.

metro8.jpg metro9.jpg

I přes zmíněnou zápletku se ale velká část hry, paradoxně, bude odehrávat v potemnělých tunelech a opuštěných podzemních komplexech, od čehož si řada fanoušků slibuje pořádné sólo hrané na vaše k prasknutí napnuté nervy. Nepříjemnému pocitu v zátylku by měla do jisté míry napomoct i skutečnost, že se tvůrčí studio 4A Games podle všeho inspirovalo posledním Alone in the Dark, což v praxi znamená, že můžete zapomenout na zbraňový arzenál o velikosti jídelníčku průměrného Američana.

Beze zbraně, bez jídla... bez maminky

Časy jsou zlé a funkční kvér a trocha munice se vyvažuje zlatem. Ono, vůbec sehnat v tomhle světě nějaké kvalitní vybavení není jen tak, takže ve finále budete vděční za starý kalašnikov a funkční plynovou masku a baterku. O to překvapivější je rozhodnutí autorů jít spíše ve šlépějích akčních titulů, než akčních RPG ve stylu S.T.A.L.K.E.R.a.

Zatímco někdy na mutanty vyrukujete hezky zpříma, jindy bude další postup hrou vyžadovat trochu Sama Fishera

Jistých RPG prvků se prý sice dočkáme, ale měli by hrát spíše minoritní roli. Jak to bude fungovat v praxi si zatím nedokážu dost dobře představit, což ale naštěstí vůbec nic neznamená. Alespoň že úkolová rozmanitost zůstane nedotčena. Tvůrci totiž slibují zajistit různorodou náplň, a tak, zatímco někdy na mutanty vyrukujete hezky zpříma, jindy bude další postup hrou vyžadovat trochu Sama Fishera.

metro4.jpg metro5.jpg

Co si na druhou stranu představím velice snadno, je slibovaná orgastická hra světla a stínů, o níž vývojáři mluví už nějaký ten pátek. Podle všeho si totiž mákli a z interního enginu, který Metro 2033 pohání, se dost možná stane jedno z hlavních lákadel hry. Screenshoty i trailery vypadají nadmíru povedeně, a nebál bych se v tomto směru projevit slabé nadšení. Rozhodující však bude hardwarová náročnost a „skutečné schopnosti“ enginu, které odhalí až samotné hraní.

metro2.jpg metro3.jpg

Klidně už můžete začít spořit, neboť vydání na stolní počítače i Xbox 360 je podle všeho naplánováno již na březen tohoto roku. Nezbývá tedy než doufat, že zbylé dva měsíce programátoři neproflákají, a postarají se o dostatečné vyvážení hry, jež bude pro hratelnost naprosto klíčové. O všem ostatním pak rozhodnou sami hráči. Já osobně se kupříkladu nevzdávám myšlenky, že se někdy v budoucnu od nějakého ukrajinského studia dočkáme i nějaké pěkné áčkové závodní hry. Ale to sem asi nepatří.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce
Výrobce: 4A Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 19. března 2010
  • Hutná atmosféra
  • Povedený audiovizuál
  • Výborné střílení
  • Počítání každýého náboje
  • Obchodování
  • Zmatená navigace
  • Občasné nešťastné nabourání atmosféry
Diskuze (2) Další článek: Grafické hody v Silent Hunter 5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,