Preview: Motorstorm – blátivá zábava

Ne, nejedná se o bahenní zápasy, jak by titulek mohl napovídat, avšak Motorstorm je již podle názvu závodní hrou. Abychom byli přesní, závodní hrou chystanou pro PS3, v níž si odzkoušíte terénní jízdu v různých vozidlech. Připravte se, vyrážíme nahlédnout co nás čeká.

Next-gen konzole PS3 je již v prodeji, ale ne všem hrám se podařilo dostavit se ihned na startovní čáru. Jedním z opozdilců je i závodní titul Motorstorm z dílen Evolution Studios, shodou okolností právě hra, o níž se hodláte dnes dozvědět více. Aspoň tak tedy předpokládám, proč jinak byste také četli tento článek. Skalní fanoušci už pomalu tahají helmy a chrániče, zanechme tedy řečí a vzhůru do terénu.

Bezpečnost až na prvním místě

K čemu helmy, jaké chrániče a co to tady melu o terénu? Pokud slyšíte o Motorstorm poprvé, tak vězte, že se jedná o simulátor off-road závodění, v němž se dostanete k širokému výběru všerůzných pohybovadel. Počínaje víceméně obyčejnými auty, přes jejich terénní protějšky, buginy a čtyřkoly, až pro možnost stát se dobrovolným dárcem orgánů na terénní motorce. Jak se říká, abyste plně zvládli Motorstorm, budete muset umět jezdit i na dveřích od chlíva. Nebojte se tedy, že by se ve hře nevyskytovalo vaše oblíbené terénní vozidlo, jedině pokud by se jednalo o tank, nebo trpíte extrémní nerozhodností.

  

Pravda, v případě takovýchto problémů je Motorstorm jednou z mála možností, jak si alespoň virtuálně dopřávat jízdy po šílených tratích plných hlíny, bahna a terénních překážek. Přes hory a přes potoky, tedy spíš přes boule a nějaké skoky, se bude vaše pohybovadlo snažit dostat do cíle, pokud možno ještě dříve, než všichni ostatní. Vzhledem k tomu, kolik různých vozidel ve hře najdete, však nejsou některá místa vhodná pro určité prostředky, takže se tratě co chvíli větví a poskytují vám možnost si vybrat, kde je libo uložit vašeho plechového miláčka.

  

Ano, zvláště na motocyklech se nevyhnete občasným pádům, i když otočit terénní buginu také není zrovna obtížné umění. Ostatně, hra by měla podle všeho být reálná a i s mými chabými zkušenostmi (nebo možná kvůli nim) se podařilo dostat všechna kola čtyřkolky do vzduchu i mně. Ve hře se tak stane nejen při nepovedeném průjezdu zatáčkou, ale třeba i po drtivém dopadu na bouli, nebo po srážce s protivníkem. V případě motorek stačí nepatrné žďuchnutí a vaše naděje na vítězství se v lepším případě válí v prachu, když se nepovede, máte předplacenou doživotní zdravotní péči. Asi pět minut.

Cožeto? Z boku? Já ti ukážu!

Většina pádů a problémů vás však jen zdrží, záleží jen na vašich řidičských dovednostech, zda se vám podaří získat zpět ztracené pozice. I když, je tady ještě jedna cesta. Stačí se dostat poblíž protivníka a vhodným gestem mu vysvětlit, co si myslíte o něm, jeho rodině a všech, kdo spali s jeho matkou. Ten samozřejmě nezůstane klidný a vyrazí jako býk za červeným šátkem. Stačí pak vhodný úhybný manévr a protivník sleduje prach za vámi ze zátarasů u trati.

  

Nejdřív se ale musíte dostat vůbec do blízkosti protivníka, protože na kilometry od nejbližšího živáčka si klidně můžete ukazovat co chcete a pořvávat vulgarismy, ale nikomu to nebude vadit. Právě pro tyto účely by měla být možnost používat dočasné zvýšení výkonu, které je však vykoupeno silným přehříváním motoru. A i malé dítě ví, že přehřátý motor se rád zasekává, ve filmech pak také vybuchuje. A protože si i ve hrách rádi užijete nějakého toho filmového efektu navíc, můžete očekávat efektní výbuchy motorů.

  

Ostatně, na rozličných efektech je postavena celá grafika hry. Protože se jedná o projekt pro PS3, údajně nejsilnější z next-gen konzolí, můžeme čekat kvalitní zpracování prostředí, stejně jako přídavky jako je prach na skle. Ten se bude při dopadech zvedat ze země a přistávat na vašem pohybovadle, aby pak při jízdě proti slunci přidával na věrohodnosti, nebo možná až lehké kýčovitosti. Stejně tak můžete všude kolem vidět ukázky rozmazání objektů v pohybu, odlesků a vůbec všech efektů značících současnou grafiku.

Hop a skok

Stejně tak si jistě všimnete nejednoho válejícího se jezdce, letícího stroje nebo aspoň jeho částí. Hra by měla oplývat propracovaným fyzikálním engine, který bude schopen počítat veškeré dopady a vliv terénu na vaše i ostatní vozidla. Počítejte tak se zážitkem, který snad bude srovnatelný se sledováním reálných terénních závodů, pouze s tou výjimkou, že zde budete vy jedním z účastníků.

Těšíme se
  • Různé dopravní prostředky
  • Fyzkální zpracování
  • Grafické efekty
  • Různorodost tratí
  • Nadávání
Bojíme se
  • Nevyrovnanost vozidel
  • Nevyužití výhod ovládání
  • Zbytečné vulgárnosti

Motorstorm by měl vyjít začátkem příštího roku výhradně pro PS3, otázkou stále zůstává, do jaké míry bude využívat výhod ovladače. Bylo by jistě zajímavé si vyzkoušet zatáčení na motocyklu pouhým nahnutím rukou, ale podle všeho tomu tak nebude. S trochou štěstí budeme příjemně překvapeni. Uvidíme, zda se podaří autorům splnit veškeré jejich sliby, pokud tomu tak bude, máte se na co těšit.

Jak se těšíme: 70%

Diskuze (6) Další článek: Galerie: Age of Conan: Hyborian Adventures

Témata článku: , , , , ,