Preview: Mutant - v Praze je mutantům blaze

Her vzešlých z českých luhů a hájů není nikdy dost. A nepotrvá dlouho a dočkáme se nového akčního projektu s příměsí RPG prvků. Chystaný titul Mutant nás vrhne do ulic Prahy a jejího okolí v roli – jak již název napovídá - mutanta.

Platforma: PC
Žánr: 3rd person akce 
Výrobce: Napoleon Games
Vydavatel: neznámý
Homepage:
http://napoleongames.cz/
Datum vydání: podzim 2006

Odpradávna obývali Čechy různí draci, čerti, vodníci a jiná pohádková stvořeními. Po mutantech ale nebylo vidu ani slechu. Tu však náhle objevil se v ulicích pražského města mutant s velkým „M“, jemuž osud nepřichystal nic dobrého. Jako malý, tehdy ještě obyčejný kluk, žil po smrti rodičů u babičky. To byla - mimo jiné - dosti zmatená žena, která jej jednoho dne poslala s podivnými muži v černých brýlích na prázdninový tábor.

  

Koukám, že tu mají o zábavu postaráno * Hurá na houby * Přesila už není v módě

Nečekaly jej tam ale vodní radovánky ani pouťové atrakce a žhnoucí letní slunce. Naopak ozařovali ho vskutku podivným světlem, vystavovali přetížení víc než dvacet G a dokonce učili i dýchat pod vodou.

Nicméně jednoho dne, o mnoho let později, se probudil obklopen různými stroji a napojen na roztodivné hadičky, aby se konečně mohl nadýchat čerstvého vzduchu a zjistit, co vše to mělo znamenat.

Nelze upřít, že chystané hře Mutant od týmu Napoleon Games ušili tvůrci docela zajímavý příběh, který jsem teď nastínil. Je tedy samozřejmě jasné, že z onoho na začátku zmíněného kluka se stal po řadě pokusů mutant, který se po dlouhé době dostal z laboratoří na slunce. Nicméně svět, který znal z dětství, se dosti změnil. Na hráče čekají pražské ulice a okolní venkovské prostředí, kde se budete muset postavit svým nepřátelům.

  

Ach ta romantika Prahy * Prahy? Je to fakt Praha? * Ten přechod k cestě moc neladí

Akce či RPG?

V jádru má být Mutant akcí viděnou z pohledu třetí osoby, přičemž autoři se netají lehkým ochucením o jisté RPG prvky. Jak ale vyplynulo ze slov tvůrců, nechtějí vytvořit hru, která by měla být složitá na pochopení a zároveň disponovala spoustou vymožeností (hlavně tedy co se týče RPG), nýbrž dílo s jednoduchým, avšak lákavým námětem nepostrádající spád ani akci.

Postava se průběhem hraní bude zlepšovat v určitých aspektech a v tomto ohledu má být Mutant podobný Diablu 2. Schopnosti se budou postupně odemykat a záležet má jen na hráči, jak moc si v kterém ohledu svého mutanta vylepší.

Všechno zlé je ale k něčemu dobré a i když se z normálního kluka stala po řadě pokusů zrůda, jeho další pár rukou mu v bojích s nepřáteli mnohdy dosti pomůže. Ano, vámi ovládaný mutant nebude mít dvě ruce, ale hned čtyři, přičemž v každé z nich půjde držet jednu zbraň.

  

Pěkná skica * Kam na ty nápady se zbraněmi chodí? * Další důvod, proč zabíjet potkany

Počet rukou, které si navolíte k ovládání, bude libovolný, ale mířit s nimi půjde jen na jeden cíl (rozčtvrcení kursoru opravdu nečekejte).

Pokud ale budete chtít mít pod svojí kontrolou jen některou z nich, zbylé samozřejmě nezůstanou zastrčeny v kapse. Každá ruka dokáže střílet zcela sama a automaticky.

Praha jak má být?

Velice zajímavé, zejména pro tuzemské hráče, ale může být prohánět se po ulicích Prahy a okolí. Nicméně není doposud známo, jestli město (nebo některé jeho části) zpracovávají tvůrci podle reálné předlohy. Rozhodně by ale byla škoda, kdyby se lokace alespoň trochu nepodobaly reálné předloze.

Technickou stránku zajistí tzv. The Nebula Device 2 egine, který se, dle mínění tvůrců, zdá být pro hru nejlepší. Původně měl být využit jiný komerční engine z tuzemských dílen, z tohoto nápadu ale nakonec sešlo a autoři zvolili zcela jinou variantu. Při pohledu na screenshoty je ale patrné, že Mutant alespoň po grafické stránce těžko dokáže konkurovat současným grafickým špičkám. Nicméně nelze nezmínit alespoň fakt, že hardwarová náročnost bude naopak daleko menší a tím pádem půjde hra spustit na spoustě průměrných, ne-li podprůměrných sestavách.

  

Nu vida, Karlův most! * Kde nic, tu nic * Aut tu teda opravdu moc není

Těžko ale soudit, jak to vše nakonec dopadne, neboť dneska je každý hráč tak trochu rozmazlený. Uvidíme ale, jak bude hra vypadat v pohybu, třeba budeme překvapeni.

A co multiplayer?

Slibován je samozřejmě i fyzikální engine. Koneckonců bez něj si dnes asi těžko dokážeme představit akční hru.

Pominout nelze ani multiplayer, nad kterým neustále visí otazník. Vzhledem k tomu, že se zatím nepodařilo sehnat celosvětového vydavatele, multiplayer samotný v konceptu zahrnut není. Možná se ale vše ještě změní a nakonec se hry více hráčů dočkáme.

Na co se těšíme
  • čtyři ruce
  • Praha
  • snad bude i multiplayer
Čeho se bojíme
  • horší technické zpracování
  • absence multiplayeru
  • české pivo asi nebude, že?:-)

Jak se ale říká, zatím nám nezbude nic jiného, než čekat a doufat. Datum vydání bylo přesunuto na říjen až listopad tohoto roku, přestože jsme se tohoto titulu měli původně dočkat někdy v těchto měsících.

Jak se těšíme: 80%

Diskuze (2) Další článek: The Guild 2 na nových obrázcích

Témata článku: , , , ,