Preview Paradise Cracked

Kyberpunk ve své nejryzejší formě převedený do žánru taktického RPG. To je Paradise Cracked, nejnovější projekt ruské společnosti MiST land. Chcete se podívat do světlotemné budoucnosti lidstva, ve které nic není nemožné? Nyní máte možnost. Ale pozor, čekají tam na vás četná nepříjemná překvapení!

Představte si nedalekou budoucnost lidstva, ve které je vše ovládáno jediným, gigantickým počítačovým mozkem. Lidstvu už nehrozí přemnožení, vyhubení válkami ani přírodními pohromami. Žijí ve světě, který by se dal nazvat kyberutopií - utápějí se v kyberprostoru vybudovaném Počítačem a na okolní svět pomalu ale jistě zapomínají. Jedinci si připadají jako v ráji, rasa jako celek však upadá - porodnost se snížila na minimum, IQ konstantě klesá. Lidé už nemají žádné potřeby, které by nebylo možné v kyberprostoru zrealizovat, ani výzvy, které by bylo třeba naplnit. Nevyvíjejí se. Upadají a vymírají.

Napadají vás teď jména jako Ira Levin, P.K. Dick nebo William Gibson? Ano, přesně to jsou lidé, jejichž díly se inspirovali tvůrci ruské herní společnosti MiST land při vývoji svého nejnovějšího projektu Paradise Cracked (což v češtině znamená něco jako "Puklý ráj"). Vzpomínáte na výbornou stařičkou realtime strategii Syndicate? I ta se stala zdrojem jejich inspirace.

 

Společnost MiST land byla založena roku 1996. V té době začala pracovat na projektu nazvaném "Bestiary", který se dočkal úspěchu zejména v domovině. Od roku 1999 jsou MiST land partnery vydavatelské firmy Buka Entertainment a pod její záštitou vydali koncem roku 2000 válečnou strategickou hru Napoleon. Mimo vývoje vlastních her také pracují na lokalizacích těch zahraničních, ve firmě momentálně pracuje na 20 stálých zaměstnanců. Všechny teď zaměstnává nejnovější vlastní projekt, tedy Paradise Cracked.

Příběh je, jak jsem již nastínil v úvodu, jakousi směsicí děl jako Ten báječný den (Ira Levin), Neuromancer (William Gibson) či některých povídek P.K. Dicka (zejména Blade Runner čili Sní androidi o elektrických ovečkách?). Všemocný počítač se tentokrát jmenuje prostě "CyberBrain" čili "Kybermozek". Stará se o lidstvo jak nejlépe dokáže, jenže ani to nestačí, aby zabránil přicházejícímu úpadku. Rozhodne se tedy pro experiment. Velký, obrovský experiment.

Hráč zde představuje zkušeného hackera, který jednoho dne při rutinní "pochůzce" v kyberprostoru náhodou narazí na zabezpečenou zónu. Pronikne do ní a najde tam velice podivná data, která si zkopíruje k sobě na paměťový krystal aby je později prozkoumal. Ještě než to ale stačí udělat, objeví se před jeho domem policejní vozy, ozývá se bušení na dveře a hluboký hlas vás žádá, aby(ste) otevřel.

 

O čem vlastně tedy Paradise Cracked bude? Už v úvodu jsem řekl, že se jedná o taktické RPG.  Cílem hráče je zjistit co jsou vlastně ona tajemná data, která si přehrál. Prostředkem mu k tomu bude boj a komunikace s jinými postavami (NPC), které se v herním světě vyskytují. Každá z postav má ale velmi osobité názory, pohledy na jednu věc se mohou často docela lišit. Tvůrci tvrdí, že dokonce ani v samotném závěru hry nemusí hráč dostat zcela jasnou odpověď na původní otázku a tak mu nezbude než začít znovu pěkně od začátku. Naštěstí je hra zcela nelineární, takže má hráč záruku, že to bude stejná zábava jako předtím - a možná ještě lepší.

Hráč dostane možnost vybrat si z nabídky dvanácti NPC pět postav do svého týmu. Každá z těchto postav je určena vlastní biografií a předem danými atributy jako jsou síla, inteligence, obratnost a další. Díky získávání zkušeností v průběhů misí se tyto vlastnosti neustále zlepšují a charaktery postupují na další úrovně. Všechny vlastností jsou vzájemně propojeny tak, že jedna závisí na druhé - tak například nelze zároveň trénovat sílu i inteligenci. Síla pak určuje počet AP (action points tedy akční body, které lze utratit za jednotlivé akce) dané postavy a hmotnost nákladu, který dokáže unést. Ba co víc, některé silnější zbraně vyžadují určitou hodnotu síly aby je daná postava byla schopna použít.

 

Vysoká inteligence dává postavě schopnost zacházení s pokročilými zbraněmi a je také velmi důležitá pro hackery, kteří díky ní mají lepší šanci proniknout uzamčenými dveřmi nebo zakódovanými zámky. Další z vlastností postav je také řidičství, které určuje jak dobře daná postava řídí. Když pak narazíte na nějaké vojenské vozidlo, a může to být třeba i těžký tank, je to vítaná výpomoc. On je vlastně užitečný už třeba takový minibus, protože je vždycky jednodušší nepřítele přejet nežli zastřelit. Mezi další vlastnosti patří kupříkladu odolnost proti střelbě, vidění, a další. Některé z nich se zvyšují tehdy, když se zvyšují hlavní atributy jako je síla nebo obratnost, jiné lze zvyšovat pouze za pomoci speciálních implantátů.

Postup na další úroveň probíhá u postav jednoduše - pokud získáte dostatečný počet zkušeností aby úroveň mohla být zvýšena, dostanete určitý počet Vylepšovacích bodů, které pak rozdělíte mezi jednotlivé atributy. Počet těchto bodů je vždy určován stářím, pohlavím a typem postavy. Mladší dostávají více než starší, ženy vždy o jeden bod méně, mutanti více, kyborgové méně, všechny postavy lidského typu dostávají právě mezi těmito dvěma krajními hodnotami.

 

Důležitá bude v Paradise Cracked komunikace - jedině skrze ni se probojujete nakonec. To proto, že bez dostatku informací nelze vést dokonce ani boj. Už bylo řečeno, že hra to bude silně nelineární, postavená na jednotlivých úkolech. Abyste tyto úkoly získali, bude nutné mluvit s NPC postavami, ať již hodnými či zlými. Dokonce půjde i mluvit s nepřítelem - což bude samozřejmě v první řadě Stát, ale časem se na vás začnou valit nej(h)různější a nejroztodivnější stvoření těch nejbujařejších typů a tvarů - s tím můžete počítat.

Všechny mise se odehrávají v gigantickém megalopolis nedaleké budoucnosti, které je rozděleno do několika levelů. Každý z nich obsahuje několik map či lokací a mezi nimi se hráč může pohybovat tam a zpět. Některé mapy se však objeví teprve tehdy, když splníte určitý úkol. K dokončení jednoho levelu vám nezbude než projít a "dokončit" všechny mapy.  V ulicích obrovského města se nachází nejrůznější harampádí - tramvaje, autobusy, reklamní roboti atd. To vše dokážete využít ke svému prospěchu, ovšem pouze tehdy, umožní-li vám to úroveň dovedností vašich postav. Vaši nepřátelé však dokáží přesně to samé, a tak nezbývá než být maximálně obezřetní na každém kroku. Zajímavostí hry Paradise Cracked je to, že veškeré poškození, které utrpí okolní budovy, bude zapsáno do paměti - pokud se tedy v dané oblasti bude bojovat často, stane se možná časem ona lokace déle neobyvatelnou a zcela zruinovanou.

Každá level je velice osobitý, má svůj "styl". Nižší město je plné temných slují, zločineckých oblastí a továren. Vyšší město je naopak čtvrtí zámožných měšťáků, střední třídy, vyskytuje se zde plno rozlehlých hypermarketů a obytných zón. Nebeské město klenoucí se do výšin sestává z krystalických budov, jejichž vrcholky se vynořují daleko nad mraky. Všechny tyto oblasti si po celou dobu žijí vlastním životem - po ulicích se procházejí lidé a projíždějí různé dopravní prostředky. Lidé vám někdy pomohou, jindy utečou, můžete se od nich dozvědět zajímavé informace či s nimi obchodovat.

Očekávejte však, že nepřátelé budou velice inteligentní, dokáží se schovat, ustoupit a znovu přeskupit. Mohou ale také zpanikařit a začít střílet všude kolem - stejně jako vaše vlastní postavy. Určitě postřehnete jasně zřetelný rozdíl mezi řekněme pravidelnými policejními hlídkami a speciálně trénovanými armádními jednotkami. Liší se nejen vzhledem, ale také dovednostmi. Nejsilnějšími protivníky se ale stávají agenti tajné služby, kteří disponují nejlepšími zbraněmi i výbavou. U policie si ještě můžete udělat přátele (když splníte některé zvláštní úkoly), ale agenti zůstanou vždy vašimi nepřáteli (že by to byl... Matrix?).

 

Co se týká zbraňového arzenálu, ani ten nebude chudý. Dočkáme se více než šedesáti kousků různých zbraní, každá z nich navíc může využít různé druhy nábojů - výběr je tedy zdá se více než dostatečný (energetické, projektilové, granátomety, raketomety a další). Samozřejmostí jsou také různé druhy brnění a štítů, které kolem postavy vygenerují ochranné pole.

Hardwarové nároky hry Paradise Cracked vypadají následovně: minimum, na kterém ji rozběhnete je Pentium II 450 MHz, RAM 128 MB, graf. karta s 16 MB paměti, 800 MB na HDD a DirectX 8.0. Doporučená konfigurace je pak Pentium III nebo Athlon 800 MHz, RAM 256 MB, graf. karta s 32 MB paměti a 1,2 GB na HDD plus samozřejmě DirectX 8.0.

Hra má vyjít koncem tohoto toku. Stane se Paradise Cracked novou modlou pro milovníky kyberpunkové atmosféry? V žánru taktický RPG možná, obecně však jen stěží. Zde totiž stále kraluje nepřemožitelný Deus-Ex a jemu příbuzní.

Oficiální stránky: http://www.buka.com/game/Game_15.htm
Výrobce: MiST land
Vydavatel: Buka Entertainment

Diskuze (1) Další článek: Hratelná demoverze strategie Age of Mythology!

Témata článku: , , , , , ,