Preview: Pirates of the Carribean Online – život piráta

Ze zkušeností víme, že hry podle filmových předloh dopadnou obvykle špatně. Ve většině případů se jedná o nepovedené rychlokvašky, které mají za úkol co nejvíce podojit vaší peněženku. Podívejme se, jaké má online hra ze světa Pirátů z Karibiku ambice a jaké má šance jim dostát.

Platforma: PC
Typ hry: MMORPG
Výrobce: Disney Interactive (
http://disney.go.com/home/today/index.html)
Vydavatel: Disney Interactive (
http://disney.go.com/home/today/index.html
Distributor v ČR: není
Homepage:
http://disney.go.com/pirates/online/index.html
Datum vydání: jaro 2007

Na dnešním trhu se to online hrami jen hemží a každá nová se jen velice těžko prosazuje. Aby měla případný úspěch, musí vás především zaujmout. Dnes představovaná hra to má v tomto ohledu přeci jen o trochu jednodušší. Jack Sparrow, Will Turner a Elizabeth Swann – to jsou hrdinové, které není třeba představovat. Určitě si mezi vámi získali mnoho příznivců, kteří se nedočkavě těší na třetí filmové pokračování. Co takhle si to čekání trochu zkrátit? Chtěli byste sdílet jejich dobrodružství, nebo je dokonce předčít svým vlastním? V připravované hře Pirates of the Carribean Online by to neměl být problém.

  
Ahoj děti, letos vám přinesu dárky já * Rarita: zombie se zadnicí vpředu * Olga Šípková v akci

Jak šel hloupý pirát do světa

Vykročit do světa chce pořádný kus odvahy a hlavně určitou dávku originality, díky které se úspěch získává mnohem snadněji. K tomu vám nemalou mírou pomůže váš vzhled. Proto ve hře oceníte bohatou nabídku úprav svého avatara. Podle slov vývojářů si budete moci vybrat téměř vše: od barvy očí a vlasů, tvarů částí obličeje přes tělesnou konstituci, správné oblečení až třeba po fešné tetování nebo klasickou pásku přes oko. Vzhled se nesmí podceňovat a je třeba si s ním vyhrát. Přeci jen byste nechtěli, aby kdejaký pučmidrát vypadal stejně jako váš svěřenec.

Dobrodružství na moři aneb konec pirátů v Karibiku

Jako správný pirát se na suché zemi moc neohřejete a spíše se vydáte rovnou na širé mořské pláně za slávou a dobrodružstvím. Už od prvních minut budete mít ve hře k dispozici jakousi bárku, se kterou se můžete ihned vydat na cesty. Pochopitelně se bude jednat spíš o parodii na loď, jež nevydrží ani jeden dobře mířený zásah trusem od prolétajícího racka. Jak se ale říká, darovanému koni na zuby nehleď. Postupem času si vyděláte na mnohem kvalitnější loď, kterou už jen tak něco nepotopí. Samozřejmostí je možnost jejího upgradu, díky kterému plavidlo získá účinnější děla nebo třeba toaletní papír pro každého – ten vám ovšem při námořní bitvě nijak výrazně nepomůže.

  
Kuleváloš * Kde je život, tam je Mattoni * Ukázka námořní bitvy

Sami však velkou loď neuřídíte, a tak si postupem času budete muset rekrutovat posádku a sdílet s ní slavné i neslavné okamžiky vaší plavby. Pro hledání vhodných kandidátů jsou ideální přímořské hospody. Musíte však mít nějaké charisma, a proto vám přátelsky radím, abyste nepoužívali v komunikaci s ostatními hráči hlášky typu „stfu noob“ nebo ještě oblíbenější „come with me if you want to live“. Výběr posádky je jednou z nejdůležitějších věcí a vězte, že dobrý tým dokáže v námořních bitvách zázraky. V tavernách si určitě vyzkoušíte zahrát některé z miniher (namátkou poker nebo blackjack), přičemž se můžete zúčastnit i různých šampionátů, v nichž budou hlavní výhry v podobě unikátních věcí nebo oblíbených pytlů se třpytícími zlaťáky.

Pirátská výprava

Když už tedy budete mít svou loď a posádku, tak proč nevyplout na nějakou misi? Můžete jen tak naslepo vyjet a nechat se unášet vlnami v domnění, že na něco veselého narazíte (třeba na Krakena). Pokud budete mít štěstí, dostane se vám nějakým záhadným způsobem do rukou tajná mapa s cestou k některému z mnoha pokladů. Rum dochází, peníze taktéž – proč to tedy neprověřit? Nutno dodat, že se jedná o výjimečný případ, většinu úkolů totiž dostanete od NPC postav rozesetých po celém Karibiku.

  
Potyčky ve městech jsou na denním pořádku * Chlapi, já vám za holkama nechodím! * Nad Tatrou sa blýská

Většina questů se bude odehrávat na pevnině, takže je třeba si dávat dobrý pozor jednak na jiné piráty a jednak také na nastražené pasti všeho druhu, které by mohli poslat vaší pochybnou existenci do věčných lovišť. V průběhu plnění úkolu se podíváte do různých prostředí jako např. do divokých džunglí, jeskyní vulkanického původu nebo třeba do nitra tropických ostrovů. Většinou se bude jednat o exotická místa, jež by měla mít své osobité kouzlo.

Vzhled po pirátsku - kvalita nebo rarita?

Co se týče audiovizuálního zpracování, nejedná se technologicky o nic vyspělého. Hře se však nemůže upřít povedený kreslený nádech, díky němuž dostává zcela nový rozměr. Už jen fakt, že ji vytváří společnost zaměřená převážně na mladší publikum, to jen a jen potvrzuje. To ale neznamená, že ti starší z vás by o ní neměli mít zájem. Ostatně, výsledný dojem si raději udělejte sami z okolních obrázků.

  
Skromný příbytek našeho šéfredaktora * A žili šťastně až do smrti * Taneční vystoupení skupiny Hack and Slash

Doporučené, znovu opakuji doporučené, hardwarové požadavky jsou na úrovni dnešních podprůměrných sestav (P4 1 GHz, 512 MB RAM, 64 MB grafická karta), což je skvělou zprávou pro všechny majitele slabších počítačů. Pokud se tento fakt ukáže být pravdivým, a hru si tedy bude moci zahrát téměř každý, nezbude nám nic jiného, než vývojáře za jejich práci řádně pochválit.

Těšíme se
  • život piráta se vším všudy
  • námořní bitvy
  • pohádkový nádech
  • svět Pirátů z Karibiku
Bojíme se
  • zrušení verze s nulovými měsíčními
  • poplatky
  • přiživování se na filmové trilogii

Do boje holoto pirátská!

Hra vyjde celkem ve dvou různých verzích. Ta základní bude bez měsíčního poplatku, což sice může znít skvěle, avšak nebudete mít k dispozici veškeré možnosti hry. Vysvětluji si to tak, že dosáhnete veškerých skillů ve hře, ale některé lokace a zbraně vám budou zcela nedostupné. Nedá se však říci, že byste byli nějakým významným způsobem omezeni, a tak jsem zvědavý, zda-li autoři tento slib dodrží.Druhou variantou je zpoplatněná verze (platit se bude necelých deseti dolarů měsíčně), díky které si již hru užijete naprosto bez omezení. Myslím si, že je to dobrý marketingový tah. Můžete si hru vyzkoušet a pokud se vám zalíbí, určitě ji budete chtít hrát naplno a třeba překousnete i měsíční poplatek. Datum vydání bylo stanoveno na letošní jaro, takže se této hře už relativně brzy podíváme na zoubek.

Jak se těšíme: 75%

Váš názor Další článek: Nejdou vám FreeHry nebo FlashFun?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,