Preview: Rainbow Six: Vegas – za svitu neonových reklam

Na podzim se na pulty obchodů dostane další díl Rainbow Six, tentokrát s podtitulem Vegas. Bude se moci opět pyšnit skvělou grafikou a strhující hratelností? Dočkáme se kvalitní taktické akce nebo obyčejné FPS střílečky?

Platforma: PC, PS3, Xbox 360
Žánr: Taktická akce
Výrobce: Ubisoft Montreal
Vydavatel: Ubisoft Entertainment
Homepage:
http://www.rainbowsixgame.com/
Datum vydání: Listopad 2006

S jistou oblibou poslední roky sleduji, jak se vyvíjí odvětví akčních her. Poslední díl Rainbow Six bych rozhodně za plně taktickou „přepadovku“ nepovažoval. Přestože nám každý druhý rok podestírají, že nový díl Rainbow Six bude zase o něco realističtější, hezčí a lepší, v prvním jmenovaném případě je občas pravda někde jinde.

  

Tady bych se chtěl nechat ubytovat * Zlato, pojď si pro olovo! * Koukám, že to tam mají naleštěny

Automaty, neonové reklamy...

Vegas, jak zní podtitul posledního připravovaného pokračování, zasadí hráče do neonového města – Las Vegas. Zapomeňte však na herní automaty a miliónové výhry. Podle románů Toma Clancyho se schyluje k teroristickému útoku, a vy, jakožto člen speciální policejní jednotky, jste vyslání ochránit nevinné obyvatele. Cíl spočívá ve zlikvidování nevítaného doupěte teroristů. Jak se ale hráč začne přibližovat k jejich sídlu, nepřátelský odpor nabývá na síle.

Je dobré, že i tentokrát nezůstane příběh opomíjen a bude tvořit nedílnou součást hry. Abych se ale dostal k jádru pudla, zhostíte se role jednoho muže ze tříčlenného týmu speciálních policistů. Jejich rozdílnosti nepramení ve zbraních, počtu granátů nebo nevystřílené munici, nýbrž ve specifických vlastnostech a zaměřeních. Například jeden dokáže zneškodňovat výbušniny, zatímco druhý si hravě poradí se zabezpečovacím zařízením. Jinými slovy, a pokud to přeženu - se šroubovákem v ruce, jenž slouží k odmontování zámku, stěží ubodáte chlapíka s kulometem.

  

Je někdo doma? * Koukám, že ano. * Kde je tady nějaká hospoda?

Taktika v „pravém slova smyslu“?

Hlavní náplň však nebude tvořit pouze zneškodňování nepřátel. Ke slovu přijdou i přesuny do předem určených pozic, záchrany rukojmích a dosažení strategických cílů. Pečlivá promýšlení jednotlivých postupů při akci kýžené ovoce nese, namísto zbrklého vpádu mezi nepřátele, kteří vás dokáži v mžiku oka rozstřílet na malé kousky. V tomto směru nový díl Rainbow Six nabídne i postupné zvyšování zátěže. V pozdějších fázích se setkáte s daleko tvrdšími protivníky. Jak hoši z Ubisoft tvrdí, jejich vychytralost začne nabývat na síle úměrně s blížícím se koncem. Hranice lidskosti ale, doufejme, překročeny nebudou. Osobně bych nerad bojoval proti teroristovi, jehož schopnosti by převyšovaly supermanova.

Slibována je také kvalitní umělá inteligence, se kterou na nás čeká mnohdy několikaminutové přestřelky. A povím vám, člověk si při nich bude dávat setsakramentský pozor, neboť kulka v hlavě rozhodně k dobré náladě nepřispěje. NPC ve vaší protiteroristické jednotce ale taktéž nemohou zůstat pozadu. Rozhodně se podle slov tvůrců nemusíme obávat zmateného chování, náhlého vkročení do mušky a podobných nepříjemných nešvarů. 

  

Hra na schovávanou . Tu já rád. * Nikde nikdo? Je to opravdu Las Vegas? * Grafika vypadá opravdu úchvatně

Taktická akce nemůže být taktickou, když by vše záleželo pouze na vás. Jak nám je předstíráno, všichni ostatní členové týmu budou moci reagovat okamžitě na udělený příkaz. Efektivně a ihned. Plynout by z toho mělo jediné – opravdu se budeme moci spolehnout na počítač. Osobně se ale na celu tuhle věc dívám poněkud skepticky. Už mnohokrát jsme zvučným slibům naletěli a týmová souhra nikdy nebyla kdovíjak „famózní“. Vegas má v tomto směru celý žánr posunout opravdu kupředu. Podaří se mu to? No uvidíme...

Zvuky jako součást gameplaye?

V akci, mimo jiné, bude třeba pečlivě naslouchat. Člověk by nevěřil, jak důležité je nedělat rámus. Jednak nepřilákáte nevítané hosty, a hlavně díky tichému průniku do nepřátelského území odhalíte opodál stojící stráž dříve, než je vůbec vaše oči budou moci zpozorovat. Zvuková stránka hry nebude proto pozadu a ruku v ruce s výbornou hratelností je slibován realistický zážitek.

Jelikož je nový díl Rainbow Six připravován pro next-gen konzole a zároveň i PC, nemá snad smysl mluvit o grafickém a technickém zpracování zpracování. Už při pohledu na obrázky je patrné, že si s tím dal někdo hodně práce. Dočkáme se jak externích, tak i interních lokací. Některé zpracované dle reálné předlohy, jiné utvořené z fantazie tvůrců – a to vše v parádní grafice. Atmosféru dokreslí fyzikální model a dokonce, do značné míry rozsáhlá, možnost ničit objekty v okolí. Takový pečlivě naplánovaný vpád mezi nepřátele se dokáže zvrtnou v hotové peklo, jestliže si nedáte pozor na destruktivitu prostředí. Využívat půjde mimo jiné kolem rozházené objekty, například na odlákáni pozornosti apod. V součtu nabídne Rainbow Six: Vegas zase o kapánek dynamičtější a variabilnější zážitek.

  

Chlapče, kampak to tak letíš? * Místo jako dělané pro piknik * Všechny zabít bez lítosti.

Intenzivní Multiplayer

V neposlední řadě musím zmínit i multiplayerovou část. Jeho sílá má vzkvétat v předvolbě řady možností, ještě před začátkem akce. Hráč si vybere jednotku, se kterou se vydá do útoku a navolí jí zbraně s ostatní výstrojí. A to samozřejmě podle libosti. Zážitek po síti prý bude intenzivnější než kdykoliv předtím a hlavní roli v něm bude hrát týmová souhra. Nakolik se ale vše povede naplnit?

Těšíme se
  • taktická akce
  • audiovizuální zpracování
  • multiplayer
  • realističnost včele s AI
Bojíme se
  • netaktické akce
  • nepovedené týmové spolupráce

Las Vegas je město mnoha možností a tudíž doufejme, že se dočkáme drtivé většiny slibů. Věřím, že se autoři dokáží udržet a nesjedou po kluzké cestě současného „hurá“ trendu. Nikdo z nás asi nechce bezduchou akci, při které by bylo pečlivé promýšlení každého kroku na druhém místě. Tak či tak, o výsledku se přesvědčíme někdy v listopadu tohoto roku. Nevyskytnou-li se problémy a nemilé odklady, s příchodem zimního období se vrhneme do víru města Las Vegas.

Jak se těšíme: 80 %

Váš názor Další článek: Co budeme poslouchat při hraní Flatout 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,