Preview: Rayman Raving Rabbids – králíčci útočí

Spousta šílených králíčků se rozhodla podniknout svůj dlouholetý plán na ovládnutí světa a jen Rayman je může svým tancem zastavit? Zdá se vám to šílené, oui? Však je to také pro Wii.

Platforma: PS2, PS3, Xbox, Xbox 360, Gamecube, Wii
Žánr: plošinovka
Výrobce: Ubisoft
Vydavatel: Ubisoft
Homepage:
http://raymanzone.uk.ubi.com/ravingrabbids/
Předpokládané datum vydání: Q4 2006


O připravovaném pokračování legendární série plošinovek s ušatým hrdinou v hlavní roli již nejspíš něco tušíte. Dnes se tedy podíváme na to, jak se chystá opanovat jednu z nejoriginálnějších konzolí, Nintendo Wii. Narozdíl od ostatních platforem, na něž je Rayman Raving Rabbids chystáno, bychom si totiž právě prostřednictvím Nintenda Wii užít nejvíc v různých minihrách.

Slepeno se zárukou

Než se na ně ale podíváme, pojďme zjistit, co je vlastně drží pohromadě. Pravidelní čtenáři už vědí, že v tomto díle se Rayman bude muset utkat s hordami šílených králíčků, kteří po dlouhá léta pod zemí plánovali ovládnutí celé planety. A nyní přišel čas jejich nadvlády, vynořili se ze svých tunelů a terorizují každého. To by však ani nebyl Rayman, aby to nechal jen tak. Opět si kolem uší uváže šátek a vydává se do boje za svobodu, rovnost, bratrství a podobné ideály.

  
Však já tě zašpuntuju * Tady to nevypadá zrovna povzbudivě * Střílejte na Willa, fire at will!

Pokud se domníváte, že vaším úkolem bude zabít vše ve vaší blízkosti, jste tak trošku na omylu. Tisíce potvůrek s červenýma očičkama ve vašem okolí se jen tak pozabíjet nenechá, takže občas musejí přijít na řadu i vaše mozkové závity. A právě v tu chvíli zjistíte, že Rayman je nejen neohrožený bojovník, ale také výtečný tanečník. Při některých jeho kreacích zůstávají kolemjdoucí jen nevěřícně stát, čehož se dá náležitě využít. Protože jsou králíčci úplně vygumovaní podzemní propagandou, budou se z vašich pohybových výkonů vzpamatovávat déle.

  
Diskopříběh * Tak tohle je prasopes * Znáteo tohoto agenta?

Ovšem, ani tato metoda se neobejde bez svých problémů. Sledovat jednoho a téhož Raymana, jak už posté tančí, nebere ani hlavy některých států, natož pak chytřejší králičí albíny. Občas si tak musíte sehnat nějaký ten obleček, který vám přidá nové taneční možnosti. A s ošacením jsou samozřejmě spojena i různá místa, na něž se dostanete. Přeci jen, vydat se na technoparty v přestrojení za rapera, nebo ještě hůř policisty, by nemuselo skončit dobře ani pro extrémně pohyblivého Raymana. Takže i tento nový rozměr budete muset při svých cestách za záchranou země zvažovat.

Cesta je daleká

Nebudete však vždy putovat jen po svých, to byste se taky mohli uchodit, ale často vám budou k dispozici různá dopravní zvířata. Jenže k jejich osedlání bude třeba je nejprve ochočit, čili po česku jim dát jednu do drně. Až je přemůžete v souboji, máte teprve šanci se vydat na dalekou cestu po desítce různých prostředí. A ani zvířat nebude málo, celá šestice jich čeká na osedlání, aby vás odvezli, odnesli, nebo jinak dopravili za vašimi cíly. Nebude to také putování jednoduché, protože se budete dopravovat nejen po zemi, ale také pod vodou a samozřejmě vám nezůstane cizí ani vzduch. Jen není moc jasné, zda se s přítomností létajícího společníka využije raymanova schopnost udělat ze svých uší vrtuli, jak tomu bylo v dřívějších dílech.

  
Hlavně nenápadně, Snake * Jsou úplně všude! * Kdo uteče, neprohraje

Po cestě narazíte na mnohé situace, které nebudete řešit klasicky, ale prostřednictvím některé z miniher. Podle všech informací by jich mělo být k dispozici kolem sedmdesáti a většina z nich prý naplno využije vlastností ovladače pro Wii. Proslýchá se, že se dostane na taneční soutěž, ne nepodobnou Kung-Fu pro Eyetoy, kdy svými pohyby musíte do rytmu hudby odhánět dotěrné králíčky. Ve spojitosti se zvířaty přijdou i jejich závody, kdy prý budete moci použít jednu ruku jako opratě a druhou zase místo biče. A věřte tomu, že po delší době hraní vás budou pořádně bolet ruce.

  
Tys mi ukradl moje zlatý řetězy * Oslňující taneční kreace * Králíčci si našli svůj způsob boje

To však stále ještě není nic proti jedné z hříček, jež spatřila světlo světa na herním veletrhu v Lipsku. Vašim úkolem je chránit pláž před útoky z moře, stejně jako tomu bylo kdysi u automatů. Z jednoho místa prostě musíte kropit hordy nepřátel nepřetržitou palbou, v tomto případě mrkvového džusu. Je tak jasné, že využijete jednu ruku k zaměřování, namísto pistole budete mít ovladač, ale také bude potřeba udržet tlak džusu v hadici. A protože se k Wii nedodává žádný kompresor, bude veškerá práce na vás. Druhá část ovladače totiž bude sloužit k pumpování. Dokážete si jistě živě představit, jak stojíte před televizí, jednou rukou se snažíte zaměřit vše pohyblivé na obrazovce, zatímco druhá zběsile pumpuje ve vzduchu.

Sranda musí být

I když mezihry nebudou hlavní při motivování hráče k pokračování ve hře, je vidět, že si s nimi autoři vyhráli. Často narazíte na parodie na jiné hry, nebo třeba filmy. Ostatně pár klasických příkladů se válí na obrázcích kolem, navíc bylo prozrazeno, že se dočkáme i napodobení Rabbit Swing Contest z legendárního filmu Pulp Fiction. Pokud se vše povede, bude nový Rayman zaměřen čistě na zábavu, hlavně pak v případě verze pro Nintendo Wii. Ale ani ostatní konzole nezůstanou zcela mimo. Je pravda, že minihry budou hlavním tahounem, proč si koupit verzi pro Wii, ale zase ostatní next-gen konzole by měly nabídnout kvalitnější grafiku. A na své si přijdou i zastánci starších konzolí, na něž hra vyjde také.

Těšíme se
  • Různé mezihry
  • Šílené oblečky
  • Parodie na ostatní hry
  • Netradiční ovládání
Bojíme se
  • Nesouvislého příběhu
  • Slabší hratelnosti na jiných konzolích
  • Útoku šílených králíčků

A jaké z toho plyne poučení? Nikdy nevěřte rozkošným malým králíčkům, že se nepokusí ovládnout svět. A taky se připravte, že pro hraní na Wii budete potřebovat mnohem více pohybu, než byste čekali. Šílení králíčci se blíží a my abychom začali trénovat.

Jak se těšíme: jako králíčci na ovládnutí země

Váš názor Další článek: WoW čeká každoroční rozšiřování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,