Preview: Red Dead Redemption – kolty proklatě nízko

Že život na starém americkém západě nebyla žádná zábava, to víme, nebo alespoň tušíme. Virtuální život by ale zábavný být mohl.
Kapitoly článku

Je až zarážející, jak málo her na motivy divokého západu existuje, i přes oblíbenost žánru jako takového. Sami jste určitě nejednou v televizi viděli nějaký pořádný western - kdybyste hloubali dále, narazili byste na celou studnu podobných filmů. S jistotou se dá říct, že se v určitém období jednalo o fenomén. A přes to všechno je her tak málo. Ve druhé světové válce se ocitáme každou chvíli, draci a trollové jsou pro nás už denním chlebem, jen kovbojské střapaté kalhoty jsou vzácností, pomalu nabývající hodnoty pečlivě vybroušeného diamantu.

artwork_01.jpg

Abych tolik nekypěl nevděčností, musím přiznat, že těch pár titulů, které spatřily světlo světa, doprovází většinou i velká porce zábavy.

 

Stačí si vzpomenout na automatovou šílenost Sunset Riders, u níž jsem i já strávil hodiny a hodiny lépe nevyužitého času. LucasArts také přidali svou ruku do díla s FPS Outlaws, držící si své fanoušky dodnes.

Tu narazíte na skupinu chlapů sedících u ohně, tu na ženu, volající o pomoc kvůli útočícím vlkům

Z těch novějších je ještě záhodno zmínit i Call of the Juraez či Gun. Ovšem jeden důležitý kousek jsem si záměrně nechal na konec, jelikož má v našem případě větší význam, než všechny ostatní. Možná si z minulé generace konzolí pamatujete na projekt, který původně bobtnal pod taktovou Capcomu, ovšem nakonec skončil v objetí firmy Rockstar, tolik známou díky své sérii Grand Theft Auto.

Arizóna… Arizóna…

Ten projekt se jmenoval Red Dead Revolver. Někteří z vás na něj nostalgicky zavzpomínají, většině však pravděpodobně nad hlavou vyskočí malý otazníček. I přes své nesporné kvality si titul širokou publicitu nezískal a proto po nějaké době upadl v zapomnění. Tomu je však konec, jelikož se na nás valí pokračování a tentokrát si o nálepku hitovky přímo koleduje. Red Dead Redemption totiž zahazuje původní lineární koncept a zasazuje svůj příběh do živého, organického světa ve stylu GTA. Že to s ním Rockstar myslí vážně svědčí i fakt, že jde o momentálně nejdůležitější projekt pod jejich pokličkou.

red_dead_redemption_03.jpg red_dead_redemption_04.jpg

Pojem „organický„ jsem samozřejmě nezneužil jen tak pro nic za nic. Tvůrci se neustále dušují nad provedením divokých plání, kdy se všechny události generují náhodně a mění jinak zdánlivě stejný zážitek. Tu narazíte na skupinu chlapů sedících u ohně, tu na ženu, volající o pomoc kvůli útočícím vlkům. Někdo jiný však na tom samém místě potká bandity, kterým je v patách místní šerif.

Do produkce RDR se sypou penízky ve velkém a jde to vidět

Narazíte na zajíce, které můžete stáhnout z kůže a vydělat si tak nějaké penízky ve městě, nebo na supy, kroužící nad mrtvolou vámi zastřeleného protivníka. Můžete si chytit a následně zkrotit i svého vlastního koně (můžete zkusit i medvěda, i když výsledek není zaručen). A to je jen zlomek možností, které mohou v průběhu hraní nastat. Aspoň podle tvůrců.

red_dead_redemption_05.jpg red_dead_redemption_06.jpg

Nastává otázka: Číma očima se vlastně budete po prériích pohybovat? Na scénu se dostává nový hrdina (nebo antihrdina, záleží na úhlu pohledu) jménem John Marston, ostřílený veterán, kterého vláda pověřila úkolem pochytat svou bývalou bandu. Buď to, anebo se bude muset dívat, jak jeho nejbližší trpí.

red_dead_redemption_07.jpg red_dead_redemption_08.jpg

Více detailů není bohužel známo, na druhou stranu nepotrvá dlouho, než zjistíme, oč vlastně běží. Pohybovat se budete ve třech velkých zónách – americké planiny, pohraničí s Mexikem a samozřejmě samotné Mexiko. Každá zóna v sobě skýtá sérii misí, které je nutno splnit pro dokončení hry. Jestli se bojíte nekonečného ježdění z místa na místo ala Shadow of the Colossus (což mě, přiznávám, upřímně bavilo), slibují tvůrci možnost rychlého přesunu po lokacích pomocí vlaků, které plní podobný účel jako taxíky v GTA. 

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Akce | westernová akce
Výrobce: Rockstar San Diego | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 21. května 2010
  • Živoucí svět
  • Postavy a příběh
  • Spousta zábavy
  • Western jak bič
  • Hrst bugů, pokles FPS
  • Prázdnější free roam
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,