Preview: Resistance: Fall of Man – samé coby a kdyby

Xbox má svoje Halo, PS3 by měla mít jako svoji střílečku Resistance. Insomniac Games za sebou mají již několik úspěšných titulů, otázkou však zůstává, zda svoji řadu prodlouží. Pojďme se podívat do světa, kde neproběhla druhá světová, ale místo ní invaze z kosmu.

Platforma: PS3
Žánr: Střílečka
Výrobce: Insomniac Games (
http://www.insomniacgames.com)
Vydavatel: Sony (
http://www.us.playstation.com)
Homepage:
http://www.insomniacgames.com/games/rfom.php
Předpokládané datum vydání: 17. listopadu 2006

Insomniac Games mají na svém kontě slušnou řádku titulů, pokud mě paměť nešálí, již osmička jich bude, a většina z nich se setkala u hráčské obce s úspěchem. Je skoro s podivem, že po všech plošinovkách na motivy Spyra a Ratchera se vrhají jakoby do minulosti ke svojí prvotině, střílečce Disruptor pro PS. Jako jejich první titul pro PS3 má totiž vyjít Resistance, což je, jak jste již jistě pochopili, střílečka.

Tady něco přebývá

Ovšem narozdíl od běžných stříleček bychom se v Resistance měli setkat i s jednou drobností navíc. Resistance totiž bude mít, a to se držte, příběh. Abych zase nepřeháněl a vy nečekali nějaké hluboké drama hodné středověkých mistrů, trochu vám nastíním to, co je již o ději hry známo. Takže ponořme se do alternativní historie, jak nám ji hra popisuje: Bylo nebylo, teda spíš nebylo než bylo, druhá světová válka jak ji známe z knížek nějak zapomněla proběhnout. Toto není pro hry nic neobvyklého, ale namísto války proti fašismu se objevila jiná hrozba.

  

Z vesmíru přišla nákaza známá jako Chimera, a rozhodla se obsadit celou Asii a Evropu. Na tomto rozhodnutí by nebylo nic až tak špatného, kdyby se jí nepovedlo jej vcelku úspěšně realizovat. Ze starého světa se brání už jen Británie, ale i ta má problémy. A právě v tento nelichotivý moment pro lidské dějiny se dostáváte do hry vy, jakožto americký voják Nathan Hale pomáhající obraně lidského pokolení. Povětšinou sice budete pracovat jako samotář, ale občas se spojíte s členem britské tajné služby. Ten také bude celou hru provázet vyprávěním, protože Nathan se nějak nakazí Chimerou a zmizí. To však není vše a údajně se máme po příběhové stránce na co těšit.

V Nathanově kůži budete plnit různé, většinou bojové, úkoly, které mají cizácké hrozbě zabránit v ovládnutí ostrovního království. A pokud jste někdy v Británii byli, budete ve hře poznávat různé její části, teda s drobnými válečnými úpravami. Znáte to, kulka sem, bomba tam a najednou je z uspořádaného městečka zbořeniště. To má sice své výhody, jako že vás většinou nebudou otravovat majitelé domů při vstupu se zbraní, ale na druhou stranu vaše snaha zachránit před nákazou civilní obyvatelstvo bude o něco komplikovanější. Bojovat přitom budete jak venku, tak i uvnitř různých budov a tunelů, což si žádá různé vybavení.

Ra-ta-ta-ta-bum!

Základem každé střílečky je mít z čeho střílet a nejinak je tomu i zde. Do rukou by se vám měl dostat široký zbraňový arzenál, plný povětšinou lehce upravených zbraní z poloviny minulého století, stejně jako výbavy smyšlené. Navíc bude prý každá zbraň mít několik možností, jak její schopnosti využít, vezměme si například takový raketomet. Klasická to zbraň normálně střílející rakety vstříc nepřátelům má zde možnost zastavit tyto za letu na libovolně dlouhou dobu a pak ve vhodný okamžik odpálit, nebo vystřelit sadu miniraket.

  

Samozřejmě nebudete střílet jen tak pánu bohu do Woken, tady nejsme na konzoli od Microsoftu. Protivníci vzniklí působením nákazy nabývají všerůzných forem, povětšinou jsou ale aspoň z části lidé. Narazíte ale i na klasické facehuggers z Vetřelce, takže si budete muset dávat pozor na každém kroku. Tak jako tak, můžete si být jisti vysokým počtem protivníků. Kteří se rádi postaví před vaše zbraně. Ale podle všeho to nebudou dělat tak snadno, protože je povede poměrně slušná umělá inteligence. Pokud vše vyjde podle plánů, budete to častěji vy, kdo musí vyhledávat úkryt a výhodné pozice, už jen kvůli početní převaze.

  

Aspoň trochu budete moci tuto převahu vyrovnat spoluprácí s někým jiným. Nemyslím teď počítačové společníky, ale další hráče. I příběh pro jednoho totiž bude hratelný i ve více lidech, konkrétně tedy ve dvou při režimu split-screen. Hra prý přizpůsobí náročnost, ale i tak platí staré pořekadlo, že ve dvou se to lépe táhne. Aspoň vaši mrtvolu někdo odtáhne, než se za půl minuty zase budete moci zapojit do akce.

Víc hlav víc střílí

Když už jsme u více hráčů, musím se zmínit i o multiplayeru po síti. Na jedné mapě by se mělo zvládnout utkávat až čtyřicet hráčů, ale prostředí by se mělo přizpůsobovat počtu tak, aby byla hra zábavná i když tolik společníků neseženete. Nikoho nepřekvapí že bude možné se postavit na dvě strany, které odpovídají i stranám konfliktu ve hře pro jednoho. Pokud však budete hrát za Chimeru, dostane se vám prý úplně odlišných zbraní a schopností, jako je třeba bojové šílenství.

  

Můžete se dočkat i různých režimů hraní, klasickým zabij kohokoliv počínaje až po ochranu základny, případně jejího reaktoru. S vašimi úspěchy bude navíc možno vaši stanici vylepšovat, což znamená opět silnější pozici v boji. Zlepšit ji prý bude možno v pěti stupních, každý z nich přinese jiný efekt, jako jsou třeba ochranné věže, zbraně navíc, nebo neprůstřelný obal kolem jádra. A pokud budete úspěšní, mělo by být možné získávat na síti i hodnosti. Těch má být šedesát a každá s sebou přináší možnost změnit si vzhled vaší postavy.

Ovšem nejen ta by měla ukázat, co se skrývá pod pojmem next-gen grafika. Celá hra je chystána na možnost hrát ji v rozlišení 1080p, což už vyžaduje kvalitní televizi. Grafika by však měla být hlavním lákadlem projektu, protože sami autoři se netají, že jen  na postavy a nepřátele použili až dvě stě padesátkrát více detailů, než u her pro PS2. Stejně tak se můžete těšit i na rozličné efekty a propracované herní pole, plné realistických součástí. To vše by mělo být plynule hratelné hned v okamžik vydání PS3 na trh. Na hru si tak u nás budeme muset počkat alespoň do března příštího roku, vše však nasvědčuje tomu, že se máme na co těšit.

Jak se těšíme: 85 %

Diskuze (13) Další článek: Download: Warhammer a lechtivé šachy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,