Preview: Sabotage 1943 – na Němčoury se musí potichu

Uteklo již několik let od první zmínky hry Sabotage 1943. Mnoho informací však za tu dobu nespatřilo světlo světa a vývoj občas nevypadal nejnadějněji. Přesto vám nyní přinášíme preview, v němž se dočtete vše zajímavé a nové o stavu projektu.

Platforma: PC
Typ hry: Stealth akce
Výrobce: Toro/Replay Studios (http://www.replaystudios.de/)
Vydavatel: Digital Tainment Poo (
http://www.dtp-ag.com/)
Distributor v ČR: Neznámý
Homepage:
http://www.sabotage1943.com/
Datum vydání: Leden 2007 

Nepletou-li mne mé informace, první zmínka o Sabotage 1943 padla někdy začátkem roku 2003. Tehdy slibně vyhlížející projekt zaobírající se druhou světovou válku v netradičním podáním jako stealth akce nenechal nikoho v klidu. Ovšem rozžhavení hráči pomalu chladli, když informací náhle začalo ubývat. Až nakonec nastalo naprosté ticho. Ticho, které trvalo dlouhé měsíce, ne-li roky a nevěstilo nic dobrého. Naštěstí se ale nejhorší představy, jako vystřižené ze špatných hororů, nevyplnily. Na Sabotage 1943 se pilně pracovalo dále a nyní vám přinášíme nejčerstvější informace o stavu vývoje. Co změnilo a jaké jsou novinky?

Za svobodu, pěkně potichu a s nepříjemným pocitem za zády

Základní kameny zůstaly netknuty. Sabotage 1943 zavede hráče do období zuřivé druhé světové války, v níž se zhostí role tajné agentky Violette Szabo. Tato osůbka však nevznikla v bujné fantazii scénáristů. Zapsala se neodmyslitelně do paměti mnohých lidí tehdejší doby, díky hrdinským skutkům, jež za Anglický lid, a vůbec za svobodu celého světa, udělala. Příběh je proto odvozen z historických reáliích a snaží se držet hranic pravdivosti.

  
Infiltrace na nepřátelskou základnu v noci se stane denním chlebem * Docela kočena, nemyslíte? * Do zad? Ale no tak!

Je tudíž více než zřejmé, že se nesetkáme se super hrdinkou schopnou rozdat si to s deseti vojáky německého impéria zaráz. Další Medal of Honor by se dnes na poli vítězů ujal stěží, a autoři Sabotage 1943 si toho byli dobře vědomi. V posledních letech přitom slaví slušný úspěch stealth akce, bylo tak o žánru nově vznikajícího titulu jasno a za poměrně dlouhou dobu „neslyšného“ vývoje nedošlo k mnoha změnám. Není mi sice známo, do jaké míry mají být ve hře zakomponovány RPG prvky, o kterých se kdysi mluvilo, nicméně z dojmů navozených po shlédnutí traileru mohu konstatovat jediné - Sabotage 1943 vypadá lákavě.

  
V tichosti a elegantně... tak se zabíjí * Co to má za zvyk se pořád vystavovat s nožem? * Do akce!

Drtivá většina misí má být, stejně jako je tomu u hlavní představitelky, postavena a podložena reálnými podklady. S agentkou tajné služby MI6 se zúčastníte mnoha zátahů na nepřátelská území, jmenovitě se podíváte například do Polska, Německa nebo Francie. Práce, jež se bude povětšinou skládat z odcizení tajných dokumentů, nebo likvidování důležitých hlav nepřítele, by měla být odvedena precizně a v tajnosti. Sami tvůrci se sice netají, že se tu a tam setkáte s pár „akčnějšími“ momenty, ovšem slůvko stealth nemá ztratit svoji váhu. Rozhodně ne alespoň podle zvučných slibů. 

Co originálního pod sluncem?

Asi každý z nás má rád změny, nové věci... zkrátka cokoliv inovativního. Sabotage 1943 se přitom snaží zaujmout zejména „detaily“. Mám zrovna namysli filmové scénky kypící osobitým kouzlem, které na vás čekají, pakliže se rozhodnete nepřítele zabít v tajnosti. Jakmile stisknete kouzelné tlačítko pro akci, kamera se přepne do jiného, stylovějšího pohledu. Zároveň s tím se změní kontrast barev, jenž nabude šedivějšího odstínu. Poté už stačí sledovat celou podívanou a s chlipným smíchem se aktem vraždy kochat. Slibovány jsou asi dvě desítky odlišných scének, každá přitom bude vypočítávat veškeré aspekty, jež ji mohou ovlivnit – okolní prostředí, nepřítel, používaná zbraň apod.

  
Právě vidíte obrázky z poněkud staršího data vývoje hry

Nasnadě je však otázka, jak dlouho něco podobného zůstane čerstvé a zda-li se hráč po pár hodinách nezačne nudit při sledování neustále samých scének. Pravda, podobné rádoby-efekty jsme tu mockrát měli, ale jak dlouho vydržely? Pár desítek minut či několik hodin, a poté jakoby se po noblesní efektivnosti slehla zem. Uvidíme. Každopádně se Sabotage 1943 mimo podobné stealth výpady může zvrátit ve smršť prolétávajících kulek. A nic v podobnou chvíli nevyužijete více, než vlastní zbrojní arsenál. Mimo sniperky pro čistou práci, nebo zbraně na blízkost k  momentu překvapení, přijdou na řadu i různé kulomety apod.

  
Tento screenshot neberte zcela za „slovo“. Jeho datum také zažilo nějaký ten pátek * Zde je krásně vidět hra světel a stínů * Že by hospoda?

Co se počtu misí týká, číslice se ustálila na slušných dvaadvaceti kouscích. Přitom je známo, že každá z nich zabere v průměru asi jednu až tři hodiny. V konečném součtu si proto dovoluji odhadnout hrací dobu na cca 44 hodin, což je – pravda – slušná doba. Zároveň je potěšující, že autoři chtějí zpříjemnit hraní speciálními sekvencemi z říše snů hlavní představitelky. Ta, jakožto spoře oděná dívčina, bude kupříkladu běhat po stráních a střílet na vše, co projeví známky nepřátelství. Možná právě v tomto ohledu bude Sabotage 1943 laděn více do odstínu hrubé řežby, zatímco v běžném světě půjde o pravé nefalšované vkrádané útoky ze zad nepřítele. Inu, kdo ví. Uvidíme.

Je tu tma, nic nevidím. To jsi ty, mami?

Po stránce grafického zpracování by Sabotage 1943 neměl zaostávat za současnou konkurencí. Ze shlédnutých trailerů je vidno, že v mnohých místech půjde využít hrátek světel a stínů. Zvuky všemu dodávají šmrnc a mohu konstatovat, že už ve videu jejich úroveň nepůsobila bídně. Tóny vinoucí se z reproduktorů dokáží utvořit kouzlo, jež zakryje jiné nedostatky. Jako pojistka proto určitě stojí za to.

  
Obrázky pořízené z videa o Sabotage 1943.

Na druhou stranu, byť nemá rozhodně cenu dělat předčasné závěry, nemůžu si nedovolit píchnout do vosího hnízda. Místy mi totiž celé okolí (odvozuji z trailerů) přišlo kýčovité a nepřirozené. Zejména pohyb protivníků po prostředí a tajné plížení za jejich zády. Jsem neklidný a trochu se bojím, že i když grafika vypadá hezky, zbytek se nevyvede zrovna nejlépe. Každopádně je to jen můj dojem, a to ještě prvotní.

Těšíme se
  • Stealth akce z druhé světové války
  • Speciální stylové scénky při vraždění nepřátel
  • Slušná hrací doba
  • Grafika
  • Zvuky
Bojíme se
  • Malá příměs originálních nápadů
  • Kýčovitost prostředí
  • Odklady, odklady, odklady...

Sabotage 1943  jinak vypadá nadmíru lákavě a již teď se nemohu dočkat okamžiku, kdy se dostane na pulty obchodů. Datum vydání je přitom stanoveno na leden příštího roku, což není daleko. A pokud nedojde k dalším odkladům, časně po Vánocích se dočkáme nové a snad svěží stealth akce, nyní netradičně ze druhé světové války.  

Jak se těšíme: 90%

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | Stealth akce
Výrobce: Toro/Replay Studios | Webové stránky hry
Váš názor Další článek: Začala Czech Hockey Tour v NHL 07

Témata článku: , , , , ,