PC | X360 | PS3 | Akce | Konzole

Preview: Saints Row 2 – takoví normální gangstaz

GTA mají rádi snad úplně všichni. Včetně tvůrců dobře přijaté městské akce Saints Row, pro které je klenot od Rockstar Games něco jako svatý vůdce, jehož chtějí následovat za každou cenu. Druhý díl Saints Row však nechce být jen považován za pouhou sprostou kopií úspěšné hry a zákazníkům nabídne několik zajímavých vylepšení.

Platforma: X360, PS3
Žánr: Akční
Výrobce: Volition (
http://www.volition-inc.com/)
Vydavatel: THQ (
http://www.thq.com/)
Homepage:
http://saintsrow.com
Datum vydání: 26. srpen 2008

Saints Row 1 se ani příliš nesnažil nadělat ve škatulce jménem „městská akce a la GTA“ výraznější změny. Inspirace hrami ze série Grand Theft Auto sice byla v Saints Row patrná prakticky všude, avšak titul to byl rozhodně zábavný – což drtivá většina lidí vyžaduje především. Pokračování úspěšné akce hodlá opět hrát na jistotu. Hráči dostanou vše, co mají rádi na prvním díle Saints Row, ve vylepšené podobě.

  
Výraz intelektuála se do boje nehodí * V klonu GTA nesmí chybět parodie * Plavidla jsou v SR2 novinkou

Příběh SR2 začíná několik let po konci jedničky. Hlavní hrdina se po vážném zranění znovu cítí v plné síle, avšak všechna práce kterou předtím vykonal přišla nazmar. Metropole Stilwater totiž již není ovládána jeho lidmi z gangu 3rd Street Saints. Jak se říká u Ivánka na vsi, pohlavní styk je dopřán jen tomu silnějšímu psovi. 3rd Street Saints tak bez svého vůdce ztratili vliv a aby komplikací nebylo málo, na scénu vstoupila nadnárodní megakorporace Ultor. 

  
Z té gumové muskulatury jde hrůza * Souboje ve vzduchu vypadají zábavně * Chlapci trochu přebrali

Ta má teď ve městě hlavní slovo, tahá za nitky v politice a ráda by metropoli plnou sociálně-patologických jevů přetvořila ve funkční „městskou utopii“ plnou snadno ovladatelných oveček s lidským obličejem. Váš úkol je jednoduchý – získat zpět ztracenou moc. Ačkoliv zápletku SR2 v neotřelosti trumfnou i současné příběhy Čtyřlístku, téma války gangů a boje proti zlé, mocichtivé korporaci zní tak nějak správně rebelsky. A rebelie je zatraceně drsná věc, yo!

Gangsta dle svého gusta

Velkého zlepšení se dočkal editor vytváření postavy. Kromě tradičních parametrů, jako je tvar obličeje, barva kůže, typ oblečení a tak podobně, bude možné postavičce nastavit i velké množství dalších, osobnost dotvářejících rysů. Například styl chůze. Ležérní, houpavý pohyb po ulici doplněný plandavými kalhotami může vypadat sebevíc bizarně, avšak o postavě to vypovídá něco na způsob „jsem frajer, na množství mrtvol nehledím a klidně ti zapálím domácího mazlíčka“. To se vždycky hodí. Neméně důležitá je také volba různých charakteristických gest či hlášek, kterými lze cuchat nervy nevinných občanů města. Jsou to možná všechno detaily, leč vypiplat si herního panáka podle těch zvrácenějších choutek svého ega rozhodně neuškodí.

Až si vytvoříte tvrďáka před kterým se i Chuck Norris běží schovat k mamince, rozhodně nezapomeňte na pořádnou výbavu (nejen) střelných zbraní. Nejen že pořádný kulomet patří k nezbytným doplňkům správného chlapa (nebo správné ženy, pokud si ji v SR2 vytvoříte), ale hlavně proti zlotřilé megakorporaci a ostatním gangům se jaksi nedá bojovat pouhými nadávkami. V Saints Row 2 budou pro tyto účely připraveny hračky jako je efektní plamenomet, raketomet a majestátní rotačák. Dále nesmí chybět tradiční kulomety, zabíjet bude možné i trochu méně obvyklou zbraní v podobě defibrilátoru. Střílení by mělo být zábavnější z důvodu vylepšené kamery. Pohled přes rameno jako v Gears of War nebo Resident Evil 4 může hře jen a jen prospět.

  
Kde se vzalo v domě nové strašidlo? * „Ty už děti mít nebudeš. “ * Krásný pouliční ohňostroj

Nejzábavnější hrátky však mají poskytnout na dálku odpalované nálože. Stačí jen umístit bombu, klidným krokem poodejít a ve správný okamžik odstartovat světelnou šou. Lákavě zní rovněž možnost naložit bombu do auta, rozjet se například proti chumlu nepřátel, z jedoucího vozidla vyskočit a až zásilka doputuje na místo určení, hezky z dálky ji odpálit. Není nad vylepšené kamikaze. A až vás tyto mechanické hračky omrzí, klidně vezměte do ruky starý dobrý odpadkový koš a hoďte ho po své oběti. Nebo snad radši necháte plachtit vzduchem samotné lidi? Je to na vás.

Stilwater City – pískoviště pro dospělé

Vylepšení dozná samozřejmě i herní plocha. Město Stilwater zůstává, avšak postupem času se změnilo. Hlavně kvůli působení společnosti Ultor, jež buduje velké moderní a sterilní čtvrtě. Tvůrci herní plochu nafoukli údajně až o 50% přidáním 4 nových okrsků (včetně jednoho venkovského). Nová plocha však musí být náležitě osazena, proto jsou potvrzeny 4 nové gangy, včetně jamajské party s hezkým anglicko-francouzským názvem „Sons of Samedi“. Po rozsáhlém městském prostředí se samozřejmě nebudete pohybovat pouze pěšky. Nově budete mít kromě aut k dispozici také motorky, letadla, vrtulníky, čluny a vodní skútry. A co je nejzásadnější, budete je moci využívat i ve spolupráci s kamarádem. Ano, Saints Row 2 nabídne hráčům kooperativní multiplayer, přístupný v celé příběhové kampani. Rozhodně příjemná novinka.

Na co se těšíme
  • Rozlehlé a rozmanité městské prostředí
  • Nové dopravní prostředky
  • Piplání si vlastní postavičky
  • Kooperativní multiplayer
Čeho se bojíme
  • Možná až přílišná podobnost s GTA
  • Profláklá zápletka
  • Město Stilwater už známe

Přestože za jasného krále v žánru městských akcí platí hry ze série Grand Theft Auto, lidé z Volition se od lídra trpělivě učí a své dílko obohacují o nové prvky, u konkurence tolik nerozvinuté (kooperativní multiplayer, editor postavy). Učeň svého mistra sice jen tak nepřekoná, avšak koncem srpna budou mít všichni GTA IV už dávno dohrané, tak proč by nezkusili něco podobného a hlavně zábavného? 

Jak se těšíme: 75%

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Pouliční akce
Výrobce: Volition | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. října 2008
  • břitký humor
  • spousta aktivit
  • délka hry
  • slabší grafika
  • technické chybky
  • plagiát
Váš názor Další článek: AbecedaHer ve zkratce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,