Preview: Soul Calibur 4 - když se dva perou

V bojovkovém nebi se šíří nepokoje. Méně odolní jedinci se skrývají v temných zákoutích síní slávy, jiní zmateně pobíhají kolem. Dva se tří současných králů – Tekken a Virtua Fighter – se třesou na svých trůnech. Třetí král, Soul Calibur, se jen spokojeně usmívá a doufá, že již brzy předá žezlo svému nástupci. Nebo že by ne?

Platforma: PS3, Xbox 360
Typ hry: bojovka
Výrobce: Namco Bandai
Vydavatel: Namco Bandai
Distributor v ČR: není znám
Homepage:
http://www.soularchive.jp/SC4/index.html
Předpokládané datum vydání: léto 2008

Soul Calibur. Kdo z bojovkářů by při vyslovení tohoto jména nezatajil dech? Kdo z pamětníků by si nevzpomněl na stařičký Soul Blade, u něhož jsme před lety tajili dech a obdivovali úžasnou, superrealistickou grafiku, o níž jsme věřili, že je to nejlepší, co počítače dokáží?

  

A nyní má vyjít další díl této slavné série. SC4 vyjde toto léto, prakticky současně v Asii, Americe i Evropě pro PS3 a Xbox 360. Poprvé v této sérii se setkáme s možností hrát zápasy online. Popáté (protože jde o pátý díl) budeme obdivovat grafiku, která, jak se zdá, opět naplní pro sérii klasicky vysokou laťku. A popáté budeme sledovat boj mezi meči dobra a zla – mezi Soul Caliburem a Soul Bladem.

Příběh jako z pohádky

Soul Calibur se může pyšnit na bojovky neobvykle propracovaným příběhem. Každá postava má podrobně zpracovaný životopis. O každé si mohou fanoušci přesně zjistit, co dělala před tím, než se vydala na hon za legendárními meči, proč se za nimi žene a co tím sleduje, případně kdo ji manipuluje.

  

Autoři slibují tento aspekt hry ještě dále propracovat. Kromě osudů jednotlivých hrdinů se máme konečně něco dozvědět i o původu obou mečů, o důvodech jejich vytvoření a tvůrci slibují, že se něco dozvíme i o tom, jak jejich souboj dopadne.

Právě tento slib mnoho fanoušků vyděsil, protože se bojí, že celá série se uzavře a skončí. Je to sice možné, ale příliš bych těmto spekulacím nevěřil. přeci jen, žijeme ve věku peněz a konzumu – a která prosperující firma by zahodila oblíbenou a výdělečnou sérii?

Klasika se nezapře

Tvůrci tvrdí, že na hře hodně zapracovali; a to jak z pohledu hratelnosti, tak i z pohledu vizuálních efektů. Zatímco o tom prvním můžeme jen spekulovat, to druhé nezbývá než potvrdit. I statické obrázky vypadají perfektně a snadno strčí do kapsy nejednu renderovanou animaci – ale věřte, tohle se musí vidět v pohybu!

Tvůrci slibují, že každá část oděvu bude mít vlastní fyziku a bude schopná interagovat se svým okolím. Jako příklad uvádějí kožené řemínky na nohách Ivy, které reagují na její pohyby a v reálném čase deformují kůži pod sebou. Z mně nepochopitelných důvodů již nedodávají, že totéž dělají i kožené minibikiny s mohutnými... přednostmi této lepé děvy.

  

Fyzika oblečení ale není vše. Jak je v této sérii dobrým zvykem, tvůrci věnují obrovskou pozornost vzhledu jednotlivých postav. Každý detail jejich vzhledu je propracován s maximální péči tak, aby postavy vypadaly co nejlépe. Někdo by mohl namítnout, že jsou až příliš líbivé, ale co? Uznejte sami, nelíbí se snad i vám?

Co nového pod sluncem

Tvůrci se dušují, že vzali v úvahu všechny nářky a připomínky fanoušků, a že se snaží jim maximálně vyhovět. Například arény mají být nyní mnohem větší, takže tolik nenáviděná potupná prohra v následku vyhození z ringu bude nyní mnohem vzácnější. Navíc ani to, že vás soupeř vystrčil ven z bojiště, nemusí nutně znamenat prohru. Autoři totiž přišli s možná šíleným, rozhodně ale originálním nápadem. Pokud vás soupeř vyhodí, můžete se zkusit ještě vrátit. Nebude to prý nic snadného, ale vhodně načasovaný odraz od vzdálené stěny nebo zhoupnutí se na lustru vás ještě může vrátit do hry.

  

Máme se rovněž dočkat propracovanějšího systému útoků a obrany. Má přibýt pohybů, které dokáží narušit soupeři jeho blok a umožnit vám jej skrz něj úspěšně zasáhnout. Dočkáme se ale prý i nových možností v obraně, která umožní získat iniciativu na svou stranu. A aby toho nebylo dost, prý půjde vyhrát i jiným způsobem, než klasickým poražením soupeře, jeho vyhozením z ringu nebo výhrou na čas. Prý se bude jednat o speciální zakončovaní tahy... No – uvidíme.

Ale ani to není vše. Tvůrci se chlubí, že zcela předělali mód umožňující tvorbu vlastních postav, takže bude ještě mnohem lepší, bude mít víc možností, bude naprosto úžasný a do zadku kopající... Inu, znáte to – standardní reklamní řeči. Jen zrovna u téhle hry mi to nedá, abych jim alespoň trochu nevěřil. Protože tenhle tým už několikrát předvedl, že rozhodně ví, jak dělat svou práci.

  

Možnost hrát online zní také (ne)skutečně lákavě, má ale svá ale. Již Tekken 5: Dark Ressurection od stejné společnosti totiž tuto možnost nabízí a reakce jsou rozporuplné. Lagování, problémy s připojením... To jsou jen některé z často přetřásaných problémů. Je ale třeba si rozmyslet, co od online módu očekáváte. Dokonalý zážitek? Pak hrajte proti kamarádům na živo. Nebo spoustu zábavy? Potom jste přesně ti, kdo tuhle featurku využijí.

A co z toho?

Soul Calibur rozhodně vypadá na hru, u které si užijeme spoustu zábavy. Čekají nás staří známí hrdinové stejně jako několik nových – a pak, jako hostující postavy, ještě Yoda (na Xboxu 360) a Darth Vader (na PS3).

Na co se těšíme
  • Staré známé postavy
  • Nové postavy
  • Online hra
  • Vylepšená tvorba vlastních charakterů
  • Propacovanější gameplay
Čeho se bojíme
  • Líbivost za každou cenu
  • Odklady vydání
  • Nevyvážené postavy
  • Darth Vader (protože kdo by se ho nebál?)

Grafika je jedním slovem úžasná – a to tvůrci tvrdí, že ještě není zdaleka hotová a že se na ní bude ještě dále pracovat! Co se týče hratelnosti, zatím toho tvůrci příliš nepředvedli, ale i po této stránce vypadá hra velmi nadějně. Že by se zase jednou blýskalo na lepší (bojovkové) časy?

Jak se těšíme: 89 %

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Arkády | Bojovka se zbraněmi
Výrobce: Namco Bandai | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 1. srpna 2008
  • Stylová grafika
  • Super hudba
  • Skvělá hratelnost
  • Solidní vyváženost postav
  • Nové prvky v herním systému
  • Nemožnost hry s více postavami ve Versus
  • Nekompatibilita Xbox 360 a PS3 verzí v online
  • Krátký Story mód
  • Nejde si zahrát s Yodou proti Darth Vaderovi
Diskuze (5) Další článek: Víme, kdy vyjde nové GTA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,