Preview: Splinter Cell: Conviction – hrdina na útěku

Poslední díl série Splinter Cell přivedl Sama Fishera do nezáviděníhodné situace uprchlíka před FBI a NSA. Nahlédněte spolu s námi na pokračování příběhu superagenta, který musí očistit své jméno.

Platforma: Xbox 360, možná i PC
Žánr: Stealth akce
Výrobce: Ubisoft (
http://www.ubisoft.com/)
Vydavatel: Ubisoft (
http://www.ubisoft.com/)
Homepage:
http://splintercell.us.ubi.com/conviction/
Předpokládané datum vydání: Vánoce 2007

Po pěti dílech série Splinter Cell dojde konečně k velkému dějovému zvratu. Už předchozí díl – Double Agent – vás zavedl na hranu zákona, když jste měli za úkol v roli Sama Fishera infiltrovat zločinnou organizaci a byli jste tak nuceni pracovat pro obě strany současně. A pokud jste hru dohráli, jistě z konce chápete, že Sam je nyní na útěku nejen před FBI, ale hlavně před svým zaměstnavatelem National Security Agency. Přišel čas změn a ani váš hrdina jich není ušetřen.

Dva roky na útěku

Střih, klapka, o dva roky později, Sama byste nepoznali. Namísto upravené tváře se budete dívat do očí štvané zvěře, oči, které se kryjí za dlouhými vlasy a plnovousem. Aby lépe splynul s davem, nosí Sam běžné oblečení, kterého si nikdo nevšímá. A vydává se najít nějaké důkazy, kterými by mohl prokázat svoji nevinu. Namísto tiché a nenápadné akce, kde máte ochromit protivníka a zmizet stejně rychle, jako jste se objevili, se tak pokusíte splynout s davem a hlavně získávat kriticky důležité informace.

  

Samozřejmě, pokud se vám, zachce, je tady stále možnost akčnějšího přístupu, kdy budete prostě kosit desítky protivníků a k důkazům se jednoduše probijete. Tedy možná ne jednoduše, ale nakonec se k nim můžete dostat i touto cestou. Stejně jako jakoukoliv jinou, kterou si vymyslíte. Hra opět bude podporovat různé možnosti, jak vašich cílů dosáhnout, ať už se jedná o nenápadné proklouznutí s davem dalších lidí, tichou eliminaci hlídek někde v zastrčeném rohu, nebo agresivní přístup.

  

Oproti dřívějším dílům tak bude hlavní rozdíl i v době, kdy se budete do akce vydávat. Protože často potřebujete ke svému skrytí spoustu lidí, mezi nimiž se ztratíte, nebudou pochopitelně akce probíhat v noci. I když, i takové výjimky se najdou, spíše si ale budete muset zvyknout na denní světlo, nebo aspoň soumrak. Konečně se vám tak dostane barevnější podívané, než tomu bylo dříve. Ono takový západ slunce nad městem, kde se prodíráte stovkami lidí na ulicích, umírající paprsky ozařují budovy kolem vás, ale nikdo si ničeho nevšímá, to má asi něco do sebe.

Chyť láhev a jdeme

Výhodou tohoto dílu by měla být rozšířená možnost používání předmětů ve vašem okolí. Když už se něco pokazí a protivníci o vás vědí, stačí zaběhnout za dveře, dotáhnout za ně nějakou skříň, navršit na ni ještě další předměty a můžete si být jistí, že k vám přijdou druhými dveřmi. Nebo takto můžete použít různých věcí k manipulaci s davem, když třeba ukradnete někomu cennosti a lidé se na vás vrhnou ve snaze vás zastavit. Ostatně, podobně je tomu i v jiné chystané hře od Ubisoftu – Assassin’s Creed. Pokud jste nedávno viděli upoutávku na tuto akci, tušíte, co to znamená splynout s davem.

  

Nebojte se však, že budete ochuzeni o některé věci, které byly typické pro Splinter Cell. I když nebude mít na sobě Sam svůj slavný maskovací oblek, jeho schopnosti mu zůstávají, což můžete poznat i v osobních soubojích. Přestože budete bojovat hlavně s policií, která je k boji vycvičená, dokáže se Sam ohánět jak se zbraněmi, tak i použitím různých bojových technik beze zbraně. Ostatně, sami můžete vidět v ukázce, že si váš hrdina v ničem nezadá s mnohými bojovníky z filmů.

Těšíme se
  • Splinter Cell v novém provedení
  • Práce s davem
  • Trocha světla do stealth akce
  • Různé možnosti řešení
  • Zajímavý příběh
Bojíme se
  • Ztráta technických hraček
  • Nepřítomnost třetího oka
  • Náročnosti na hardware

Ani o technické hračky nebude zřejmě nouze, i když už se jich nebude dostávat v takové míře, jako dříve. Sam byl přeci jen spíše expert na jejich používání, než tvoření, nouze jej ale naučila si občas nějakou tu drobnost sestrojit. Nebude se tak jednat o supermoderní multifunkční výbavu, ale spíš podomácku vyrobené přístroje, sestrojené za přesným účelem. Drobná výbušnina s detektorem pohybu, nebo časovým spínačem, může odpálit nějakou věc ve vašem okolí, způsobit tak rozruch a vy nenápadně proklouznete za zády ostrahy.

Na čem to jede?

Zajímavostí je, že se autoři rozhodli nepoužít žádný licencovaný engine, ale namísto toho vytvořit vlastní. To však s sebou nese i jednu nelibou vlastnost pro některé hráče, protože si zahrajete pouze na konzoli Xbox 360. Pokud máte doma PS3 zářící novotou, budete mít zřejmě smůlu, podobně jako vlastnící ostatních konzolí. Na druhou stranu, právě optimalizace by měla umožnit hře provádět dostatečné triky s davem, kterého budete většinou součástí, aby se choval reálně. Navíc odlišný engine od Assassin’s Creed dává tušit, že se nebude jednat pouze o převod hry do jiného století.

Jak bude vypadat Splinter Cell: Conviction v akci

Podívejte se na upoutávku prezentovanou na Ubi Days: Upoutávka Splinter Cell: Conviction (44 MB)

Na bližší informace si budete muset počkat až do letošních Vánoc, kdy má hra vyjít, vše však nasvědčuje tomu, že do série vlétl pořádný průvan a máte se na co těšit. Nebude to stará klasika, ale přesto si milovníci Splinter Cell své jistě najdou.

Jak se těšíme: 85 %

Váš názor Další článek: Galerie: Lair

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,