Preview: S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky – radioaktivní zábava

Přestože tvůrci slibovali, jak bude Stalker povedená hra, nepovedlo se jim to. Nyní chtějí nahradit své chyby předchozím dílem. Tedy dílem následujícím, ale dějově předcházejícím událostem z původní hry. To je přeci jasné jako jasná obloha.

Platforma: PC
Žánr: akce
Výrobce: GSC Game World (
http://www.gsc-game.com/)
Vydavatel: Valve / Steam (
http://www.steampowered.com/)
Homepage:
http://www.steampowered.com/v/index.php?area=game&AppId=9390&l=EN&cc=US
Předpokládané datum vydání: věří někdo v 2008?

Také jste očekávali příchod střílečky S.T.A.L.K.E.R. jen proto, abyste nakonec byli zklamáni? Ne, že by hra byla úplně špatná, jen zcela nenaplnila sliby tvůrců o živoucím a hlavně zábavném prostředí černobylské Zóny. Ostatně, už je tomu skoro rok, co jsme původní hru recenzovali, a čas bohužel naše výtky neobrousil. Autoři však tvrdí, že poctivě celý čas poslouchali ohlasy hráčské komunity a pokračování bude lepší. Tedy pokračování, jak už jsem naznačil, nebude se jednat dějově o pokračování, ba přímo naopak.

Ve hře se totiž dostanete do Zóny ještě před dějem původní hry, konkrétně tedy do roku 2011. Skupina stalkerů pronikne až do samotného centra Zóny a co neobjeví? Samozřejmě, že najdou černobylskou jadernou elektrárnu, co jiného. Bohužel však již nemohou popsat co viděli, protože při objevu dojde k nevysvětlitelné explozi a Zóna se začne nečekaně měnit. Vy celé dění pozorujete ne jako hrdina původní hry, který přijde na řadu až později, ale jako jeden z žoldáků, co pomáhá tu jedné, onde zase jiné straně.

  

A právě rozličné strany by měly být největší devizou celé hry. Po Zóně se totiž budou pohybovat skupinky z osmi různých spolků a do toho i nezávislí bojovníci, jako třeba vy. I když autoři tvrdí, že bude možno hru hrát a dohrát bez toho, abyste se k jakékoliv straně přidali, je potřeba dodat, že podobný počin by se dal přirovnat k závodění s trabantem ve chvíli, kdy vám v garáži stojí Ferrari. Sice si zajezdíte, ale při pokusu zařadit vyšší rychlost narazíte už jen na zpátečku. Do Zóny tak budete pronikat plnit rozličné úkoly jedné z pěti hratelných stran, nebo občas i dvou a více najednou.

  

Vaše laškování s různými spolky vám ale nevynese post lobbisty, ani mezi nimi nemusíte volit tajně a veřejně, ale namísto toho získáte to, co je v nebezpečném prostředí často důležitější – výzbroj a výstroj. Tvůrci hry dodávají, že se vám tokání s jednotlivými frakcemi vyplatí sice později, ale o to výrazněji. A nejen kulkami živ je člověk, takže občas se hodí i někdo, kdo vám bude krýt záda (stále nehledejte žádné dvojsmysly). Do misí s vámi totiž mohou chodit všerůzní pomocníci, ať už jde o průvodce urychlující přesun, nebo další žoldáky i s jejich zbraněmi.

Co však možná lehce zamrzí, je to, že své pomocníky prý nebudete moci nijak ovládat. Na druhou stranu se však mají chovat podle vašeho vzoru a autoři nezapomněli dodat i klasickou poznámku o skvostné umělé inteligenci. Co jsem zatím mohl soudit, není to tak špatné, jak obvykle v případě podobných velkohubých prohlášení bývá - vojáci se kryjí, pokud to není nutné, tak se raději k protivníkovi nepřibližují a odstraní jej z cesty pěkně z dálky. Samozřejmě, nic není tak dokonalé, jak to vypadá při předváděčkách autorů, ale zatím si umělá inteligence netrhla nějakou větší ostudu.

  

Stále však zůstává otázkou, zda umělou inteligencí mysleli tvůrci pouze vaše společníky, nebo se bude vztahovat i na nepřátele, které cestou potkáte. Ať už se bude jednat o další stalkery, u nichž by lidská inteligence přeci jen měla být, nebo nějaká zmutovaná zvířata, která by spíše užila jiné chování. A můžete se přitom připravit i na takové zajímavé kousky, jako je bahenní příšera, která nejen že má nadlidskou sílu, je šíleně rychlá, ale také ji většinou ani neuvidíte.

  

Ostatně, to byste museli zavítat do bažin a mokřin, nebo některé z dalších pěti nových lokací. A aby vám to nebylo málo, rozhodli se tvůrci pro pokračování přepracovat do minulosti další devítku použitých map ještě z dob, kdy Zóna byla nespoutaná a nevypočitatelná. Dojde však k drobné změně strategie, kdy namísto co možná nejpřesnějšího dodržení okolí reálné elektrárny narazíte i na pár věcí smyšlených, ostatně ona bažina je docela dobrý příklad. Pokud ale něco málo tušíte o bývalém Sovětském svazu, pak je vám jasné, že bažiny nejsou až tak vymyšlenou věcí, protože za dob Stalina jich bylo při tvorbě přehrad vytvořeno dostatečné množství. Konec hodiny dějepisu, se zvoněním se podíváte zpět na Clear Sky. 

 

Ačkoli by název sliboval spíše jinak, nebude vždy pěkně, a už vůbec ne den. Tvůrci si hodně zakládají na pravidelných a nepravidelných změnách vzhledu hry, ať už se jedná o střídání denních dob a efekty s tímto spojené, nebo spíše o všerůzné rozmary počasí, jež vás často v Zóně zastihnou. Počítejte přitom s tím, že počasí se může nenadále měnit, stejně jako se mění sama Zóna. Na druhou stranu tak uvidíte více rozličných efektů, s nimiž si tvůrci údajně docela vyhráli, hlavně co se světel a stínů týče.

Na co se těšíme
  • Strany, za které bude možno bojovat
  • Odpověď na otázky z původní hry
  • Smysluplné úkoly
  • Umělá inteligence
Čeho se bojíme
  • Umělá demence
  • Datum vydání
  • Nepředvídatelná Zóna

Můžete sice uzavírat sázky na dobu, kdy nový S.T.A.L.K.E.R. vyjde, stejně je odhad asi nejpřesnější metodou. Stačí si vzpomenout na dobu, po kterou byla odkládána původní hra, až vlastně nakonec vyšla zastaralá. Snad se podaří tentokrát autorům dodržet některý z bližších termínů, i když tomu sám nevěřím. Na druhou stranu, možná budou popoháněni možností vydat hru prostřednictvím Steamu, takže letošní rok je jedna z docela pravděpodobných možností. Uvidíte sami, jak se poperou s horší reputací prvního dílu a zda konečně ukáží hru, jakou slibovali již dříve.

Jak se těšíme: 75 %

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | First-person akce
Výrobce: GSC Game World | Webové stránky hry
  • Atmosféra
  • Frakce
  • Dořešení některých otázek z předchozí hry
  • Umělá inteligence
  • HW nároky
  • Staré lokace někdy působí únavně
  • Občas stereotypní vedlejší úkoly
Diskuze (10) Další článek: Analytici začínají sledovat herní předplatné

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,