Preview: Superman Returns: The Videogame – hrdina neumírá

Znáte Supermana? Kdo by neznal tohoto hrdinu se super schopnostmi, který dělá všem lidem v Metripolis strážného anděla. V Superman Returns The Videogame se zhostíte právě jeho role.

Platforma: PC, PS2, PSP, Nintendo DS, Xbox a Xbox 360
Žánr: 3rd person akce
Výrobce: EA Tiburon
Vydavatel: Electronic Arts
Homepage:
http://www.ea.com/
Datum vydání: 20.6. 2006

Jako malé dítě jsem sledoval seriál o Supermanovi v televizi. Viděl jsem i všechny filmy - a přitom si říkal, jak skvělé by bylo, kdyby nějaký takový super chlapík (a ještě lépe slečna) opravdu existoval. Jaký by byl život bez násilí, porušování zákonů a jiných katastrof? Tvrdá realita bohužel nikoho takového nenabízí a nic jiného, než ponořit se do světa comicsů, filmů či her, nám nezbývá.

  

Herních napodobenin Supermana není zrovna nejvíc – a navíc většina z nich nestála za nic. A jaká bude hra Superman Returns: The Videogame? Lze očekávat něco alespoň trochu hratelného? Nebo se bude jednat o propadák, z jehož CD/DVD nosiče si maximálně uděláte lesklou podložku pod pivo?

V čem spočívá problém super úspěšnosti?

Důvodem, proč se zatím doposud nepodařilo tohoto zdatného chlapíka s nadpřirozenými vlastnostmi kvalitně převést do herního zpracování, je asi to, že je prostě až moc super. A to asi moc skvělé není, že? Superman dokáže jedním dechem skácet les, dokáže létat jako pták... Dokáže dělat prostě cokoliv se mu zachce. Taková volnost ale klade velké nároky na autory potencionální hry.

  

Naskriptované mise, prostředí ohraničené neviditelnou zdí a podobné vychytávky se prakticky nedají skrýt - právě díky těmto schopnostem Supermana. Superman je postava, která vyžaduje volnost a pakliže chce někdo převést tohle do herní adaptace, musí ji umět podat v tom pravém duchu.

O to se ale autoři Superman Returns: The Videogame očividně snaží, neboť slibují rozsáhlé prostředí města Metropolis a okolí, přičemž vy si v něm budete moci dělat takřka cokoliv... Prý. Srovnávat Superman Returns by šlo snad jen se sérii GTA, jenže tam hráč nedokázal prorazit zeď pěstí ani létat přes mrakodrapy – a hlavně neměl na hrudi veliké písmenko „S“. A přesně to by mohl být kámen úrazu. Autoři sice slibují interaktivita prostředí s ohledem na vaše bezmezné a dech beroucí schopnosti, nicméně otázka by asi mohla znít „do jaké míry půjde okolní prostředí ovlivňovat a jak bude reagovat na hráčovo zasahování“?

Náplní hry bude samozřejmě boj proti různým zloduchům, vandalům a zlodějům. Zákon a pořádek – dvě hesla, která je třeba mít v hlavě a jimi se řídit dnem i nocí. Bránit nevinné, zachraňovat přepadané, kazit plány lupičům bank... vše si budeme moci vyzkoušet. Metropolis je město skýtající různé možnosti, ale skrývá také řadu nebezpečí.

  

Příběh se má točit jednak kolem určitých sekvencí filmů, ale zároveň se můžeme těšit na řadu nových událostí. Vše má být rozděleno do jednotlivých misí, ale prozatím toho nebylo prozrazeno mnoho.

Kam až sahá supermanství

Je mimo jiné známé, že největší Supermanovou slabostí (pominu-li samozřejmě ženské pohlaví) je zelený kámen Kriptonit. Jsem velice zvědav, jak si s tímto prvkem autoři poradí, neboť boj proti obyčejným vykradačů obchodů by mohl být až směšně lehký – vždyť kulky z pozemských zbraní Supermana sotva polechtají. Je proto docela možné, že do hry bude zařazen jistý adventurní prvek, kdy nepůjde jen o čistou akci, nýbrž i o plnění nějakých složitějších úkolů. Dočkáme se ale určitě mnoha velkých ryb na zdolání - kupříkladu se objeví nechvalně známý Metallo. Snad se autorům podaří hratelnost vyvážit do zábavné podoby. Vždyť kdo by chtěl další reklamní polotovar?

  

Z pohledu na obrázky nevypadá grafika zrovna špatně, nicméně o technické stránce toho zatím moc nevíme. Přestavit si pod již zmiňovanou interaktivitou prostředí lze snad destrukci všeho kolem a kvalitní fyzikální model. Protože při nezničitelném okolí bych se cítil jako opilec bez vodky.

Konzole, samé konzole

Titul je současně vyvíjen jak pro PC, tak konzole – PS2, PSP, Nintendo DS, Xbox a Xbox 360. To na jednu stranu znamená, že si autoři věří – ale na stranu druhou se s touto taktikou spojují různá rizika; zejména spojená s vyvážením grafiky a ovládání ve spojení s nároky a možnostmi jednotlivých platforem.

Na co se těšíme
  • Superman
  • Super schopnosti
  • Volnost
Čeho se bojíme
  • Využití jména na úkor kvality

Nezbývá než doufat a pevně věřit. Představa hrát za Supermana je docela vzrušující, jenže hry podle filmů často nedopadají nejlépe. A vezmu-li v potaz slibovanou rozmanitost prostředí a fungujícího města, obávám se, co autoři zvládnou a co jen slíbí.

Dočkat bychom se měli už letošního léta, což není tedy zrovna daleko. Uvidíme, jak moc se lidem stojícím za tímto ambiciózním dílem podaří splnit sliby.

Jak se těšíme: 80%

Diskuze (7) Další článek: Duhová šestka míři do Vegas

Témata článku: , , , , , , , , ,