Preview: TOCA Race Driver 2 – život na čtyřech kolech

Plesá vaše srdce již při letmém pohledu na našlapané automobily, které počtem koní přímo překypují? Ano? Pak jste již jistě o slavné sérii TOCA (potažmo TOCA Race Driver) slyšeli. Pokračování této ryze zábavné záležitosti nemilosrdně klepe na dveře a my se vás s ním právě dnes pokusíme blíže seznámit. Postavte se proto na startovní rošt, závod s časem začíná.

Výrobce: Codemasters (http://www.codemasters.com)
Distributor: Codemasters (
http://www.codemasters.com)
Datum vydání: duben 2004

Původní TOCA šokovala konceptem, TOCA 2 lehce zklamala, leč přesto se stala hitem, TOCA Race Driver překvapil svým příběhem, avšak stále tu zůstává jedno prázdné místo, jež bude záhy zaplněno až po okraj „dalším pánem na holení“, tedy titulem TOCA Race Driver 2. Přívržencům čtyřkolových plechových miláčků dozajista nemusím dlouho naznačovat, že právě tato hra si bere na mušku simulování závodní série TOCA. A nejen to, dočkáme se totiž také mnoha dalších soutěží, v nichž mezi sebou soupeří jezdci všech koutů planety ve svých nadupaných autech, přičemž mnohé z nich můžeme uvidět běžně zaparkovaná na ulici. Pánové z Codemasters chtěli zjevně jít až za hranice názvu TOCA a prolomit tak pomyslnou bariéru. Nutno dodat, že se jim to povedlo již dříve a položili tak základní kámen současnému výtvoru, který si kousek naší pozornosti rozhodně zaslouží. Nepředbíhejme ale událostem.

Hra s čísly

TOCA Race Driver 2 (dále jen TRD 2) zaznamenala enormní počet vozů, tratí a všeho, co k nim právem náleží. Posunula tak pomyslnou laťku pro vývojáře automobilových simulátorů zase o něco výše. Samotní hráči si pak mohou spokojeně mnout ruce nad tím, jak si nás jednotliví stvořitelé her budou chtít získat na svou stranu tvrzením, že právě jejich závody jsou tím pravým ořechovým. Vývojáři TRD 2 nás zhýčkají elitní pětatřicítkou automobilů (nikoliv smrtonosnou pětatřicítkou mezi oči), přičemž právě ony vozítka se prolínají do širokého spektra svých druhů. Laicky řečeno, ve hře přičichneme snad ke všem automobilovým sportům a jejich prestižním soutěžím, vyjímaje jen takové specifické perly, jako je formule jedna či monster truck. I když ani zmíněná formule nebyla opomenuta, neboť zde naleznete s trochou snahy i odvahy o něco méně prestižní, nýbrž i přesto zábavu zaručující, formule Ford. Špetku věhlasu do TOCA přidávají klasicky i její sesterská odvětví ze sousedících zemí, konkrétně je řeč o V8 a DTM, z něhož si zajisté zafixujete překrásného a charakteristického Mercedese.

  

I s formulí Ford se musí počítat * Ježdění v náklaďáku má své kouzlo * To bude ještě zajímavé

Co nás čeká a nemine dál? Což takhle si trochu oddechnout od propálených asfaltových drah a vydat se raději do drsného terénu v Euro Rally nebo Rallycrossu, popřípadě ve svém Land Roveru v soutěži Off-roadů? Nabídky jsou to velice lákavé, ale nic nenahradí požitek z jízdy ve vysoko posazené kabině nákladního vozu, či naopak o něco méně svérázných veteránech. Pokud se vám bude zdát hladina adrenalinu v krvi i tak příliš nízká, stačí se vydat na okruh trhat rychlostní rekordy nebo do ulic některého z nabízených měst. Nabídek je skutečně mnoho a bude trvat několik dní, než se s TDR 2 vůbec seznámíte.

Za to upadlé kolo mi koupíš pivo

O fyzikálním modelu snad ani nemůže být řeč, neboť je přesně takový, jak se sluší a patří pro perfektní alternativu mezi realistickým simulátorem a zábavným ježděním po okruhu. Pro skutečné jezdecké harcovníky tu jsou libůstky jako přetáčivost a nedotáčivost, aerodynamika vozu, vliv nerovné dráhy na jízdní vlastnosti a mnohé další. Naopak zastánci zábavy jistě ocení poněkud lidovější ovládání, které je snesitelné dokonce i na klávesnici, přezdívané mimo jiné za „poleno“ mezi automobilovými simulátory.

Samostatnou kapitolou je model poškození. Ten mě obzvláště potěšil a je velice těžké jej slovy popsat. První složkou tohoto aspektu je vizuální odraz na samotném voze. Mohu s klidným svědomím říci, že oproti předchozímu dílu máme tu čest s opravdu propracovanou věcičkou - byť jen letmý dotek v minimální rychlosti o svodidla se patřičně podepíše na lesklé karoserii. Ovšem poškozením „obalu“ vozu vše ani zdaleka nekončí. Něčím podobným by si autoři podepsali vlastní rozsudek smrti, a tak tu máme složku číslo dvě - vliv deformace na jízdní vlastnosti.

Zde bych podotkl, že se Codemasters ubrali spíše směrem k arkádovějšímu pojetí, co se celkové výdrže vozů týče (s trochou nadsázky samozřejmě), nežli k věrohodnému ztvárnění dané situace - čímž ovšem netvrdím, že je to špatně! I přesto nebudete ochuzeni o delikatesu v podobě urvání přední nápravy, přeskakování stupňů převodovky, zadření motoru či jeho naprostou explozi. To vše a ještě mnohem více bude záležet na zvolené obtížnosti, nepostrádající možnost populárního automatického nastavení, kdy se veškeré elementy přizpůsobí přímo vašim dovednostem.

  

V klikatých uličkách se jede obtížně * Ou, to to bolí * Stará auta v sobě mají nepopiratelné kouzlo

Mé jméno je řidič, závodní řidič

Pro fanoušky předchozího TOCA Race Driver mám dobrou zprávu. Příběhový mód se neruší, protože by si stejně jako v případě absence poškození vozů autoři takřka podepsali svůj vlastní ortel. Právě TDR vnesla tento zajímavý a neotřelý prvek do motoristického světa a nutno dodat, že za to sklidila patřičný úspěch. Trochu osudné byly menší chybičky v in-game animacích, které se v pokračování rázem změní, a tak budete moci sledovat spousty zvratů v o mnohem lepším ztvárnění. Strhující filmečky z prostředí rychlých kol si navíc můžete v mezičase přímo z hlavního menu aktivovat a vychutnat si chvíle pauzy od dalšího závodu o čest, slávu, popřípadě peníze či angažmá.

Jak jistě tušíte, ve stěžejním kariérním módu se budete prodírat v nejrůznějších vozech o nejrůznějších kubaturách, strukturách a kdo ví co ještě. Celou situaci vám navíc znepříjemní vychytralí oponenti, ochotni jít až za hranice závodní počestnosti. Ačkoliv jsem toho dojmu prozatím nenabyl, autoři slibují naprosto ojedinělé AI jak vašich spolujezdců, tak i těch na druhé straně pomyslné barikády. Jezdit bez helmy je tedy krajně nevýhodné.

Jako obrázek

Přestože přišla TDR 2 takřka v těsném sledu za svým předchůdcem, doznala mnoho inovačních změn. Jenomže graficky je na tom až podezřele totožně. Menší liftink sice proběhl, ale nejedná se v podstatě o žádnou rapidní proměnu, jež by byla hodna poklony. Pokud mě však zrak nešálí, hráči by si neměli stěžovat, poněvadž je zpracování i nadále na vysoké úrovni a v porovnání s některými nově vycházejícími tituly absolutně vítězí.

  

I malé Subaru dokáže neuvěřitelné věci * Jedním slovem skvost * Dávejte pozor, abyste neskončili poslední

Letmo zabrousím také do pohledů kamery. Nabízí se nám již klasické zobrazení, přičemž pohled z kokpitu byl do jisté míry vylepšen tím, že palubní deska s točícím se volantem a jej třímajícíma rukama dočista zmizela. Vidíme jen vršek a spodek lemu čelního okna, čímž se stalo toto zobrazení přijatelnějším zejména pro lepší periferní vidění. Zároveň tím autoři zamezili trapasu předchozího TDR, kdy vypadaly všechny palubní desky až na emblém značky automobilu naprosto identicky. Příjemnější je také tzv. HUD, neboli informace pro uživatele o voze v průběhu závodění. Kontrolky o poškození té či oné součástky se smrštily do tachometru, tudíž nezabírají tolik místa. Celkově vzato se v těchto ohledech, počítaje i zvukové efekty, TDR 2 drží stále nad hladinou a mělo by se s ním za každou cenu počítat.

80% hotovo, tento měsíc nashledanou

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Tohoto úsloví byste se měli při hraní TOCA Race Driver 2 za každou cenu držet. Stane se, že oponenti jsou silnější a vy je ne a ne přemoci. Jakoby jezdili tajnými uličkami, ale přitom zůstávali na vozovce. Inu, i notná dávka trpělivosti a výdrže patří mezi základní prvky správného virtuálního (ale i opravdového) jezdce. Pokud se mezi ně chcete řadit i vy, popřípadě se mezi ně již řadíte, neměli byste tuto hru v žádném případě minout. Dokazuje, že v době válečných her si automobilové simulátory své místo pod sluncem bezproblémově uhájí. Teď už jen vydržet těch pár týdnů do plánovaného vydání. Já osobně se moc těším.  

Váš názor Další článek: Nová mapa pro Warcraft III

Témata článku: , , , , , , , , , ,