Preview: Turning Point: Fall of Liberty – druhá světová na půdě USA

Ve filmu Butterfly Effect se říká, že i pouhé mávnutí motýlích křídel může na druhém konci Země vyvolat tornádo. To není málo. Avšak nenadálá smrt významného člověk dokáže napáchat milionkrát větší škody. Obzvlášť, když se jedná o Winstona Churchilla.
Objednejte si na shop.doupe.cz
Turning Point: Fall of Liberty 
  • X360: 1599,- Kč
  • PS3: 1599,- Kč
  • Platforma: PC, X360, PS3
    Typ hry: válečná 3D akce
    Výrobce: Spark Unlimited (
    http://www.sparkunlimited.com/)
    Vydavatel: Codemasters (
    http://www.codemasters.com/)
    Distributor v ČR: CD Projekt (
    http://www.cdprojekt.cz/)
    Homepage:
    http://www.codemasters.co.uk/turningpoint/
    Datum vydání: 26. února 2008

    13. prosince 1931 se v New Yorku stala nehoda, která o deset let později mohla rozhodnout o tom, zda Evropa podlehne nacistickému Německu, nebo zvítězí. Winston Churchill byl v té době pouhým řadovým poslancem, který jel na návštěvu ke svému finančímu poradci. V ten den ve 22:30 seděl v taxíku a z okénka vyhlížel dům, kde měl dohodnutou schůzku. Jelikož byl v New Yorku naposledy před dvěma lety, nemohl si vzpomenout na přesnou adresu. Požádal taxikáře, aby mu zastavil uprostřed 5. Avenue.

      

    Churchill vystoupil z vozu a zvyklý z Británie, kde se jezdí vlevo, se, místo doprava, podíval doleva. Udělal krok vpřed a zprava do něj náhle vrazilo auto. Nehodu kupodivu přežil pouze se dvěma zlomenými žebry a několika odřeninami. O deset let později jako válečný ministerský předseda Velké Británie dokázal svými schopnostmi a s pomocí spojenců čelit a následně porazit nacistické Německo a celou Osu. Toto je pravdivá historie. Avšak výrobci Turning Pointu ze Spark Unlimited se rozhodli jeden „malý detail“ z této historie změnit. Churchill nehodu s automobilem nepřežije. A jaký bude dopad této tragické události na vývoj druhé světové války, se dozvíme prostřednictvím jejich hry. A rovnou vám můžu říct, že to nebude nic příjemného.

    Nacisté všude, kam se podíváš

    Smrtí Winstona Churchilla se rozjede sled událostí, které druhou světovou válku prodlouží minimálně o osm let. Ale všechno pěkně popořádku. Hitler v roce 1937 svojí tvrdou zahraniční politikou šokuje celý svět. O dva roky později po anšlusu Rakouska a okupaci Československa napadá Polsko, Benelux, Francii, následně Británii a v roce 1941 dobývá Stalingrad. Během následujících deseti let Němci zbrojí, vymýšlejí nové válečné stroje a pomalu se chystají na invazi do Ameriky. V roce 1953 náhle zaútočí na samé srdce svobodného světa – New York.

    Vy, v kůži obyčejného dělníka Dana Carsona pracujete na mrakodrapu a netušíte co se děje, když se kolem vás rozpoutá hotové peklo. Tisíce nacistických parašutistů se snášejí k zemi, obrovské vzducholodě a tryskové bombardéry provádějí ničivý útok na symboly New Yorku, Socha svobody mění svou tvář pod náporem svištících kulek a Empire State Building se hroutí k zemi. Nastává panika. Vaší jedinou šancí na záchranu je okamžitý únik do bezpečí. Toto všechno byl doposud renderovaný filmeček, poté se poprvé ujímáte hlavní postavy vy.

    Silné ruce, přesná muška

    Turning Point má kombinovat prvky klasické FPS a stealth akce. V první úrovni na mrakodrapu samozřejmě nejste ozbrojeni, takže veškeré vaše úsilí budete věnovat úniku z rozestavěné budovy. Vyhýbáte se hroutícímu se lešení, ohni, výbuchům a najednou před vás přistane německý voják. Naštěstí si vás nevšimne a v momentě, kdy k vám stojí zády, k němu přistoupíte a efektním chvatem ho shodíte z budovy. Takovýchto situací má být ve hře celá řada a možností, jak zlikvidovat nepřítele, bude několik. Pěstní souboje, vytrhávání zbraně protivníkovi z ruky nebo využití jeho těla jako štítu budou prý na denním pořádku. Osobně jsem moc zvědavý, zda boxerský styl souboje bude zde stejně tak povedený jako např. v Chronicles of Riddick.

      

    Kromě zápasů své ruce využijete ještě při jedné důležité činnosti: z některých míst nebude vést klasická cesta po schodech, ale budete muset přeručkovat z jedné budovy na druhou nebo použít žebřík. V tento moment se pohled přepne do třetí osoby, abyste měli dokonalý přehled.

    Pouze s holýma rukama si však nevystačíte. Střelných zbraní po padlých vojácích bude celá řada, ale nemyslete si, že si za opasek strčíte pár granátů, pistoli, samopal a bazuku – trochu netradičně totiž ponesete pouze jednu zbraň. Budete se tedy muset pečlivě rozhodnout, zda to bude zastaralý americký Thompson, nebo moderní inovovaný německý samopal. Jak jsem psal v úvodu, Němci se na válku pečlivě připravili, takže jejich arzenál bude obsahovat mnohem účinnější zbraně než ten americký.

    Německý arzenál prototypů

    Němci byli odjakživa megalomany, co se zbrojení týče. Jejich prototypy zbraní dodnes vzbuzují obdiv a úděs zároveň. V Turning Pointu se s nimi setkáte. Speciální stíhací bombardéry a obrovské Zeppeliny budou křižovat východní pobřeží USA s ohromnou ničivou silou. Je paradoxní, že ve skutečnosti se právě vzducholodě ve válce neosvědčily kvůli své nízké rychlosti a slabé obraně, ve hře však tato monstra plující ulicemi New Yorku vypadají impozantně a efektně.

      

    Němečtí inženýři vylepšili svým vojákům brýle o infračervené zaměřování, což v kombinaci s ostřelovací puškou bude extrémně nebezpečné. Pro milovníky těžkých kalibrů mám obzvláště příjemnou zprávu: ve hře by se měl objevit tank s názvem Landkreuzer P. 1500 "Monster", který jako prototyp naštěstí nikdy nebyl v praxi použit. Jenom k vaší představě, o jakou obludu se to jedná, jsem zjistil, že tento tank je konstruován pro stočlennou posádku, nese 800mm kanón schopný na vzdálenost 37 km prorazit 7 metrů tvrzeného betonu nebo 1 metr oceli a výkon jeho motoru je 2200 koňských sil. Co k tomu dodat?

    Jak proti přesile?

    Z dosud známých informací víme, že budete bojovat na vlastní pěst a jen ve velmi malé míře potkáte někoho z odboje. Příběh a postup hrou má být čistě lineární, přičemž se tvůrci netají tím, že hra bude obsahovat velké množství skriptovaných sekvencí k nastolení atmosféry skutečné invaze a paniky ve velkoměstě. Kromě New Yorku záhy navštívíte i hlavní město Spojených států Washington, DC, kde se stanete svědky zničení Bílého domu.

      

    Všudypřítomné symboly Wehrmachtu na budovách, cedule s nápisem „Halt“ a vlajky s hákovým křížem vám po celou dobu hry budou dávat najevo, kdo je teď v Americe pánem. Díky stealth prvkům se budete proti přesile schovávat, potichu likvidovat stráže a obcházet klíčová stanoviště. Průběh příběhu není znám, ale podle některých zdrojů se na konci své pouti dostanete až do Londýna, kde se spojíte s tamním odbojem a budete se snažit Němce zlikvidovat v jejich centru.

    Pohleď na tu zkázu

    Hra vychází jak pro PC, tak pro Xbox 360 a PS3, takže tvůrci si jako základ grafiky licencovali známý Unreal Engine 3. Nedávná demoverze Turning Pointu na Xbox 360 však hráčům žádný úsměv na tvářích nevykouzlila, ba naopak. Grafika svou rozplizlostí textur a mizernými detaily spíše působí jako dva roky starý titul a podle mě se nemůže rovnat ani s Call of Duty 2. Však okolní screenshoty hovoří za vše. Postavy, jejich animace a především umělá inteligence je spíše výsměchem dnešním titulům.

    Na co se těšíme
    • Netradiční příběh alternativní
    • minulosti
    • Velkolepé scény invaze New Yorku
    • Zbraňové prototypy Wehrmachtu
    • Pěstní souboje a speciální chvaty
    Čeho se bojíme
    • Skripty na každém rohu
    • Bídná umělá inteligence
    • Zastaralé grafické zpracování
    • Příliš lineární postup hrou

    Co se týče samotné hratelnosti, platí to, co jsem psal výše. Hodně skriptů, přímočarý postup hrou a prakticky žádná inovace. Tyto dojmy jsou sice založené na pouhé demoverzi o délce několik málo minut, ale na druhou stranu o hře vypovídají více než screenshoty a videa. Hra má vyjít koncem února a za těch pár dní se již žádné velké změny v konceptu hry udělat nedají. Jestli Turning Point: Fall of Liberty bude příjemným počinem s netradičním příběhem z alternativní minulosti, nebo velkou ostudou s průměrným obsahem, se dozvíme již 26. února tohoto roku.

    Jak se těšíme: 65 %

    Dostupné pro: PC, X360, PS3
    Žánr: Akce | FPS
    Výrobce: Spark Unlimited | Webové stránky hry
    • Potenciál příběhu
    • Nenáročné zastřílení
    • Výprava příběhu
    • HW nároky
    • Grafika
    • Logické i technické chyby
    Diskuze (2) Další článek: Force Unleashed představí Darth Vadera

    Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,