Preview: White Gold: War in Paradise – kokain nad zlato

Žhavé karibské slunce, kilometry písčitých pláží a nekonečný oceán, ale také drogové kartely a nebezpečí na každém kroku čeká ve White Gold.
Kapitoly článku

Neméně důležitou součástí hry je však i prostředí, v němž se odehrává a tak na chvíli opustím vody herního sytému a zbrousím do karibských ostrovů. Autoři slibují, že se budeme moci naprosto volně pohybovat po šesti větších a asi 50 menších ostrovech o celkové ploše 30 km2. Plocha je to velice slušná a autoři slibují zaplnit ji zajímavými stavbami a naopak se vyhnout generickému prostředí, kdy několik kilometrů mapy zabere džungle bez žádného specifika.

xwhite_gold_07.jpgxwhite_gold_08.jpg

Těšit se tak můžete na prostorná města, staré zříceniny, drsnou džungli a nádherná zákoutí plná přírodních krás. K přírodě však neodmyslitelně patří i fauna, která je zde reprezentována skutečně velkým počtem zvířat.

Těšit se tak můžete na prostorná města, staré zříceniny, drsnou džungli a nádherná zákoutí plná přírodních krás

Setkáte se s predátory i s mírumilovnými zvířátky a dokonce budete moci pozorovat i přirozený potravinový řetězec. Nezapomínejte však, že koupat se v blízkosti žraloků může být nebezpečné i pro vás, takže si pod vodu přibalte i nějakou tu harpunu nebo alespoň dostatečně ostrý nůž.

Z přítomnosti rozmanité fauny vyplývá i fakt, že pokud vás přestane bavit střílet do lidí, můžete se dát na kariéru lovce. Pokud se navíc naučíte stahovat zvířata z kůže, dokonce si i slušně přivyděláte. Stejně tak se dá vydělávat i sběrem perel z mořského dna, těšit se však můžete i na klasické RPG úkoly, přičemž autoři slibují, že těch postranních bude hra obsahovat přes čtyři stovky.

xwhite_gold_12.jpgxwhite_gold_13.jpg

Hlavní náplní ale samozřejmě zůstává konflikt s lidmi. Autoři slibují různé šablony umělé inteligence pro jednotlivé frakce a stavy vojáků (opilý, ospalý, v bojové pohotovosti...) Nepřítel má reagovat jak na vizuální kontakt s vámi, tak na to, co slyší. Jakkoliv vám může téměř lidská AI znepříjemňovat práci, určitě se mnou budete souhlasit, že možnost odlákání stráže hozením kamene do křoví či odpálením vzdálené nálože stojí za to. Vaši protivníci si také mohou zavolat posily a znepříjemnit vám tak jejich rychlou eliminaci a paběrkování mrtvol. Armádní přebytky se také musí prodávat, ne?

Můj dům, můj hrad

K čemu vlastně vydělávat tolik peněz? Pomineme-li nákup zbraní, munice, lékárniček a alkoholu, musíme neodvratně přijít na jednu věc – k ničemu. Tedy aspoň ve většině RPG, kdy nezřídka končíte hru se statisíci v kapse.

White Gold slibuje tento přebytek financí odstranit přes široké spektrum činností, jemuž vévodí možnost postavit si vlastní dům

White Gold slibuje tento přebytek financí odstranit přes široké spektrum činností, jemuž vévodí možnost postavit si vlastní dům. Postup je stejný, jako ve skutečnosti – seženete potřebný balík peněz, najdete si architekta, vyberete si z jednotlivých návrhů a po úspěšné stavbě zaplatíte. Svou haciendu můžete poté dále dovybavit přístavním molem a přistávací plochou pro vrtulníky.

xwhite_gold_09.jpgxwhite_gold_11.jpg

Zní to skvěle a mít své místo ve hře určitě potěší, spekulativní ale zůstává praktické herní využití. Nejideálnější by bylo, pokud by váš vlastní dům znamenal nutnost starat se o něj a zpřístupnil další sadu úkolů – určitě by se jednalo o svěží prvek a další motivaci pro postavení vlastního baráčku. Když mohl podobný princip fungovat v Baldur’s Gate, proč by nemohl fungovat i zde?

Hluboké stíny

Koncept White Gold zní opravdu výborně a my se můžeme tak jen těšit. Nebýt předchozích zkušeností s vynikajícím Boiling Point, bych skákal radostí do vzduchu, ale dodnes si pamatuji, jak mě dokázaly technické chyby předchozí hry od Deep Shadows znechutit. Zbývá tak jen doufat, že větší rozpočet a důsledný betatesting přinese ovoce a my se konečně dočkáme dalšího zdařilého mixu RPG a FPS na ukrajinský způsob.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce | Free-form akce s RPG prvky
Výrobce: Deep Shadows | Webové stránky hry
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,