Prince of Persia: The Shadow and the Flame (mobilní recenze)

Nebyl by to úspěšný rok bez dalšího dílu bájného Prince z Persie. Do mobilů se nám dostává jeho nejnovější dobrodružství a my jsme jej podrobili zatěžkávací zkoušce.

Good news everyone, Prince je zpátky! A ne jen tak ledajaký. Ačkoliv si vypůjčil jméno od původního titulu, který fungoval jako pokračování prvního dílu, vývojáři v Ubisoftu ho předělali, aby vyhovoval moderním hráčům. Což je a není dobře, ale o tom až za chvíli.

Tisíc a dvanáct nocí

Děj se odehrává jedenáct dní po konci prvního dílu. Jaffar povstal z mrtvých a usurpoval si pro sebe Princovu identitu a trůn. Je tedy opět na bájném akrobatickém bojovníkovi, aby si vzal zpět, co mu patří. K tomu bude potřebovat celkem 14 levelů, které jsou po designové stránce excelentní. Různá prostředí a staronové nástrahy zahřejí na duši nejednoho fanouška série. Beru také jako pozitivní fakt, že autoři upustili od obtížnosti her ze začátku 90. let, které byly často tvořeny stylem pokus-omyl. To už se v dnešní moderní a dynamické době zkrátka nehodí, takže se u hry tolik nezapotíte. Nicméně i zde na vás číhá několik míst, u kterých budete přemýšlet nad další cestou.

Screenshot_2013-07-26-17-19-40.png Screenshot_2013-07-26-20-42-43.png Screenshot_2013-07-27-17-46-49.png

Hop, skok, prst

Za největší a revoluční novinku je považován nový styl ovládání. Můžete si zvolit mezi klasickým (joystick + tři akční tlačítka) anebo novým a velmi efektivním systémem. Ten vlastně rozdělí displej na dvě části, přičemž prováděním pohybů na té levé straně přimějete Prince k pohybu a pohybováním na pravé straně zase budete skákat a útočit. Při probíhání tak uvidíte na displeji jen jedno tlačítko, které slouží pro malé kroky a zároveň jako plížení. Nově totiž můžete protivníka odstranit potichu a jednou ranou, stačí se k němu jen pomalu připlížit. Při soubojích se z tohoto tlačítka stane ovladač pro bránění.

Screenshot_2013-07-27-17-45-24.png

To je zde nesmírně důležité a souboje jsou na něm prakticky založeny. Narazíte totiž na velkou škálu protivníků, od kostlivců přes létající lebky až třeba po hady nebo stíny. Proti všem však funguje jeden zaručený recept. Stačí totiž vyčkat jejich útoku, vyblokovat ho a okamžitě zaútočit. Pokud to budete praktikovat, nikdo vám prakticky ani neubere zdraví. Je samozřejmě těžké zůstat trpěliví a rozhodně bychom uvítali i větší různorodost, ale zde se to opravdu vyplácí.

Screenshot_2013-07-25-11-29-44.png Screenshot_2013-07-25-11-35-38.png Screenshot_2013-07-25-14-34-41.png

Vychytávky v batohu

K dispozici budete mít pěknou řádku mečů a různých lektvarů. Některé vám obnoví zdraví, další oživí mrtvého prince na posledním checkpointu. Nějaký základní počet jich dostanete do vínku a sem tam ještě nějaké získáte po souboji nebo najdete na mapě. Hra podporuje interní transakce (IAP), takže si je také můžete dokoupit za reálné peníze. To stejné platí i pro nové meče a jiné zbraně (třeba firebally) nebo třeba komba. Já však celou hru dohrál bez utracení jediné korunky přes IAP. Volba je tak na vás.

Screenshot_2013-07-26-20-53-49.png

Grafické stránce nemám prakticky co vytknout. Nápaditý design levelů, skvělé připravené nástrahy a výborně vymodelované postavy, které se navíc i velmi věrohodně pohybují. Princ opět skáče, co mu síly stačí, a nově dokonce zvládne i daleký skok jen z kroku. Navíc jsem měl možnost vidět hru i na Samsungu Galaxy S4, kde je grafika o nějaký ten ždibec lepší, než na HTC One X+. Škoda jen nudné zvukové stránky, která je nesmírně monotónní, takže jsem ji po chvíli vypnul.

Screenshot_2013-07-25-11-29-36.png Screenshot_2013-07-25-11-31-31.png Screenshot_2013-07-25-11-32-03.png

Nový Prince of Persia je zkrátka starý dobrý Princ pro novou generaci. Upuštění od místy až brutální obtížnosti je asi v pořádku, nové ovládání funguje na výbornou, grafika je líbivá, ale něco tomu zkrátka chybí. Nemůžu si pomoct, ale tak nějak mi přijde, že Princovi došel dech. Ano, je to velmi dobrá a zábavná hra a ještě před takovými třemi lety by patřila určitě na špičku.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Plošinovka
Výrobce: Ubisoft Pune
  • Nový styl ovládání
  • Grafické zpracování
  • Design misí
  • Herní doba
  • Nudné ozvučení
  • IAP
  • Stereotypní

V dnešní době, kdy mají hráči na výběr z desetitisíců jiných her, to Princ nebude mít určitě lehké, ale silnou část své základny si jistě udrží. The Shadow and the Flame není rozhodně špatná hra, ale jedná se spíš o klasickou jednohubku, kterou dohrajete a už nikdy nezapnete.

Hra byla testována na zařízení HTC One X+ a můžete ji stahovat z obchodů Google Play a AppStore za cenu 69,75 Kč.

Váš názor Další článek: Indian #57 - E3 2013 (Část třetí)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

Sex manželských párů? Jen výjimečně. Ložnice ovládnou roboti s umělou inteligencí

** Sex manželských párů jen při zvláštních příležitostech. ** Ložnice ovládnou sexuální roboti s umělou inteligencí. ** I to je jeden ze závěrů Mezinárodní robotické konference.

Filip KůželJiří Liebreich
RobotiSexUmělá inteligence
Izraelský obrněnec ROBUST autonomně bojuje proti pěchotě i tankům

Izraelský obrněnec ROBUST autonomně bojuje proti pěchotě i tankům

** Izraelský zbrojní gigant Elbit Systems nedávno představil střední obrněné vozidlo ROBUST ** To je určeno pro pokročilý autonomní boj proti pěchotě i obrněným vozidlům ** Nový obrněnec by měl operovat s vysokou mírou autonomie, za každého počasí a prakticky v každém terénu

Stanislav Mihulka
IzraelVojenstvíRoboti
Prohlédněte si 1600 ruských základen na detailní družicové mapě. Rezavějící Kuzněcov, Moskva i raketoplán Bajkal

Prohlédněte si 1600 ruských základen na detailní družicové mapě. Rezavějící Kuzněcov, Moskva i raketoplán Bajkal

** Google má kvalitní družicové snímky Ruska ** Najdete na nich i tu poslední ruskou vojenskou základnu ** Nadšenci jich lokalizovali už okolo 1 600

Jakub Čížek
RuskoArmádaMapy
Webové mapy nám děsně lžou. Skutečnost vypadá úplně jinak a řekneme vám proč

Webové mapy nám děsně lžou. Skutečnost vypadá úplně jinak a řekneme vám proč

** Na většině map vypadá Rusko větší než ve skutečnosti ** A co teprve takové Grónsko, které je reálně 14× menší než Afrika ** Za vše může kartografická projekce a její historický vývoj

Jakub Čížek
MapyHistorie
Munice ze zrušeného railgunu se postaví střelám s plochou dráhou letu

Munice ze zrušeného railgunu se postaví střelám s plochou dráhou letu

** Americké letectvo chce v nejbližší době postavit a otestovat prototyp nového samohybného děla ** To by mělo být schopné sestřelovat střely s plochou dráhou letu ** Při tom bude využívat munici určenou původně pro railgun

Stanislav Mihulka
VojenstvíUSA
Recenze mobilu TCL 30+. Ve finále je to líbivý základ pro nenáročné

Recenze mobilu TCL 30+. Ve finále je to líbivý základ pro nenáročné

** Povedený AMOLED a stereo na výbavu konkurence nestačí ** Výkonově nevyniká, běžnou práci ale zastane ** S agresivnější cenovkou by mohl bodovat

Martin Herodek
Nižší třídaRecenze
Jak poznat, že máte možná hacknutý telefon? Toto je devět symptomů, které můžete pozorovat

Jak poznat, že máte možná hacknutý telefon? Toto je devět symptomů, které můžete pozorovat

** Jak poznat, že je váš smartphone hacknutý? ** Hledejte známky po nestandardním chování telefonu ** Stačí když telefon vydrží méně nebo topí i v klidovém režimu...

Martin Chroust
Jak...Malware
Tom Soderstrom: 14 let šéfoval v NASA JPL a dnes v Amazonu dohlíží na space economy [rozhovor]

Tom Soderstrom: 14 let šéfoval v NASA JPL a dnes v Amazonu dohlíží na space economy [rozhovor]

** Vesmír čeká masivní komercializace stejně jako kdysi internet ** Někdejší CTIO z laboratoře NASA JPL věří, že to zachrání planetu ** Dnes proto jako šéffuturolog radí Amazonu

Jakub Čížek
NASAVesmírAmazon