Prince of Persia: The Shadow and the Flame (mobilní recenze)

Nebyl by to úspěšný rok bez dalšího dílu bájného Prince z Persie. Do mobilů se nám dostává jeho nejnovější dobrodružství a my jsme jej podrobili zatěžkávací zkoušce.

Good news everyone, Prince je zpátky! A ne jen tak ledajaký. Ačkoliv si vypůjčil jméno od původního titulu, který fungoval jako pokračování prvního dílu, vývojáři v Ubisoftu ho předělali, aby vyhovoval moderním hráčům. Což je a není dobře, ale o tom až za chvíli.

Tisíc a dvanáct nocí

Děj se odehrává jedenáct dní po konci prvního dílu. Jaffar povstal z mrtvých a usurpoval si pro sebe Princovu identitu a trůn. Je tedy opět na bájném akrobatickém bojovníkovi, aby si vzal zpět, co mu patří. K tomu bude potřebovat celkem 14 levelů, které jsou po designové stránce excelentní. Různá prostředí a staronové nástrahy zahřejí na duši nejednoho fanouška série. Beru také jako pozitivní fakt, že autoři upustili od obtížnosti her ze začátku 90. let, které byly často tvořeny stylem pokus-omyl. To už se v dnešní moderní a dynamické době zkrátka nehodí, takže se u hry tolik nezapotíte. Nicméně i zde na vás číhá několik míst, u kterých budete přemýšlet nad další cestou.

Screenshot_2013-07-26-17-19-40.png Screenshot_2013-07-26-20-42-43.png Screenshot_2013-07-27-17-46-49.png

Hop, skok, prst

Za největší a revoluční novinku je považován nový styl ovládání. Můžete si zvolit mezi klasickým (joystick + tři akční tlačítka) anebo novým a velmi efektivním systémem. Ten vlastně rozdělí displej na dvě části, přičemž prováděním pohybů na té levé straně přimějete Prince k pohybu a pohybováním na pravé straně zase budete skákat a útočit. Při probíhání tak uvidíte na displeji jen jedno tlačítko, které slouží pro malé kroky a zároveň jako plížení. Nově totiž můžete protivníka odstranit potichu a jednou ranou, stačí se k němu jen pomalu připlížit. Při soubojích se z tohoto tlačítka stane ovladač pro bránění.

Screenshot_2013-07-27-17-45-24.png

To je zde nesmírně důležité a souboje jsou na něm prakticky založeny. Narazíte totiž na velkou škálu protivníků, od kostlivců přes létající lebky až třeba po hady nebo stíny. Proti všem však funguje jeden zaručený recept. Stačí totiž vyčkat jejich útoku, vyblokovat ho a okamžitě zaútočit. Pokud to budete praktikovat, nikdo vám prakticky ani neubere zdraví. Je samozřejmě těžké zůstat trpěliví a rozhodně bychom uvítali i větší různorodost, ale zde se to opravdu vyplácí.

Screenshot_2013-07-25-11-29-44.png Screenshot_2013-07-25-11-35-38.png Screenshot_2013-07-25-14-34-41.png

Vychytávky v batohu

K dispozici budete mít pěknou řádku mečů a různých lektvarů. Některé vám obnoví zdraví, další oživí mrtvého prince na posledním checkpointu. Nějaký základní počet jich dostanete do vínku a sem tam ještě nějaké získáte po souboji nebo najdete na mapě. Hra podporuje interní transakce (IAP), takže si je také můžete dokoupit za reálné peníze. To stejné platí i pro nové meče a jiné zbraně (třeba firebally) nebo třeba komba. Já však celou hru dohrál bez utracení jediné korunky přes IAP. Volba je tak na vás.

Screenshot_2013-07-26-20-53-49.png

Grafické stránce nemám prakticky co vytknout. Nápaditý design levelů, skvělé připravené nástrahy a výborně vymodelované postavy, které se navíc i velmi věrohodně pohybují. Princ opět skáče, co mu síly stačí, a nově dokonce zvládne i daleký skok jen z kroku. Navíc jsem měl možnost vidět hru i na Samsungu Galaxy S4, kde je grafika o nějaký ten ždibec lepší, než na HTC One X+. Škoda jen nudné zvukové stránky, která je nesmírně monotónní, takže jsem ji po chvíli vypnul.

Screenshot_2013-07-25-11-29-36.png Screenshot_2013-07-25-11-31-31.png Screenshot_2013-07-25-11-32-03.png

Nový Prince of Persia je zkrátka starý dobrý Princ pro novou generaci. Upuštění od místy až brutální obtížnosti je asi v pořádku, nové ovládání funguje na výbornou, grafika je líbivá, ale něco tomu zkrátka chybí. Nemůžu si pomoct, ale tak nějak mi přijde, že Princovi došel dech. Ano, je to velmi dobrá a zábavná hra a ještě před takovými třemi lety by patřila určitě na špičku.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Arkády | Plošinovka
Výrobce: Ubisoft Pune
  • Nový styl ovládání
  • Grafické zpracování
  • Design misí
  • Herní doba
  • Nudné ozvučení
  • IAP
  • Stereotypní

V dnešní době, kdy mají hráči na výběr z desetitisíců jiných her, to Princ nebude mít určitě lehké, ale silnou část své základny si jistě udrží. The Shadow and the Flame není rozhodně špatná hra, ale jedná se spíš o klasickou jednohubku, kterou dohrajete a už nikdy nezapnete.

Hra byla testována na zařízení HTC One X+ a můžete ji stahovat z obchodů Google Play a AppStore za cenu 69,75 Kč.

Nejnovější komentáře

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Project NVRX: Grand Theft Auto 5 ještě nikdy nevypadalo lépe

Project NVRX: Grand Theft Auto 5 ještě…

Grand Theft Auto 5 dostává grafické modifikace takřka každý měsíc. Nyní máte před sebou špičku současné tvorby - Project NVRX.

4.  11.  2017 | | 10 N/A
Vybrali jsme nejlepší PC hry pod stromeček

Vybrali jsme nejlepší PC hry pod strom…

Toto je deset her, které byste rozhodně neměli při hraní na počítači vynechat.

včera | | 10 N/A
Need for Speed Payback: nedostatečně rychle a zběsile (recenze)

Need for Speed Payback: nedostatečně r…

Po menší přestávce jsme se konečně dočkali dalšího dílu série Need for Speed. Prospěla závodům pauza stejně, jako novému asasínovi? To se dozvíte z naší recenze.

12.  11.  2017 | | 17 N/A
Call of Duty: WWII - válka se nikdy nezmění (recenze)

Call of Duty: WWII - válka se nikdy ne…

Call of Duty se po dlouhé době opět vrací na domácí půdu, přitom se ale snaží zůstat moderní. Jak mu to vychází?

6.  11.  2017 | | 10 N/A
Městská akce Watch Dogs je na PC zdarma, stahujte!

Městská akce Watch Dogs je na PC zdarm…

Pokud jste ještě nedali prvním dílu této série šanci, nyní už nemáte žádný důvod akci nevyzkoušet.

7.  11.  2017 | | 2 N/A
Playstation trofeje začínají mít smysl, dostanete za ně kredity

Playstation trofeje začínají mít smysl…

Pokud patříte mezi lovce trofejí na konzoli Playstation, vaše snažení dost možná nabere výraznější obrysy.

6.  11.  2017 | | 10 N/A
Na PS Store startuje nová akce, najdete tam spoustu her pod tři stovky

Na PS Store startuje nová akce, najdet…

Chcete si doplnit svou digitální knihovničku konzole Playstation o pár parádních pecek? V obchodě máte skvělou akci.

16.  11.  2017 | | 4 N/A
Microsoft rozjíždí časově omezenou nabídku bundlů konzole Xbox One S

Microsoft rozjíždí časově omezenou nab…

Slevová mánie začíná.

12.  11.  2017 |