Pro Evolution Soccer 2018: když dobré nestačí (recenze)

Když jste v něčem dobří, buď včas skončíte, nebo pokračujete do té doby, než padnete. A Konami to bohužel neuhlídalo.

Pamatuji doby, kdy byl PES na úrovni. Nabízel neuvěřitelně atmosférický a věrohodný fotbalový zážitek tam, kde FIFA jen arkádově stepovala. Mohl jsem hrát stejný zápas desetkrát a vždy to byl zajímavý zážitek s neokoukanými situacemi a góly. Nešlo tu ani tak o grafiku, ale spíše o požitek z fotbalu, kde PES nemělo konkurenci.

Časy se ale mění. FIFA dospívala a v současné době patří mezi špičku sportovního trhu. A zcela zaslouženě. Naopak Pro Evolution Soccer začínal pomalu ale jistě chytat zranění, až se z něj stal "ten starý dobrý fotbal" pro fajnšmekry, který ale moc obyčejných lidí nehraje. Na letošní ročník jsem byl opravdu zvědav, jelikož slibovali tvůrci návrat ke kořenům tak, jak si to pamatujeme. Jak se to tedy hraje? Inu, tak trochu v ofsajdu. 

Tradičně pusté

Letošní ročník je na první pohled kopií toho předchozího, ale jen do té doby, než se vrhnete do zápasu. Laciný styl menu zůstal zachován, to samé platí pro bohužel stále chabou nabídku herních módů, kde kromě klasických zápasů, online divizí, online kooperace a Master Ligy potěší snad jen promakaný MyClub, kde hrajete zápasy, levelujete a snažíte se plnit výzvy a získávat specifické výhry. Tvůrci sem přidali zajímavou 3v3 kooperaci, která funguje i offline a vše se tak hraje podstatně svižněji. Také Master Liga, což je zdejší obdoba kampaně, je protkaná stovkami statistik, turnajů, rozhovorů, výměn hráčů a fotbalových dramat, ale v zásadě nenabízí vůbec nic nového. Konami slibovalo obrovské změny, ty ale zůstaly podle všeho jen na hřišti. 

PRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170917120416.jpgPRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170917120246.jpgPRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170917121054.jpgPRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170917121129.jpg
MyClub i Master Liga nabízí spoustu statistik, vše je však pohřbeno pod tunou menu.

Pravděpodobně nejzajímavější novinkou jsou náhodné zápasy, ve kterých dostanete do rukou tým, sestavený zcela náhodně ze světových hráčů všeho druhu, což je předdefinováno nastavením před zápasem. Své hráče pak můžete vyměňovat se soupeřem a sestavit si tak lukrativnější tým, což nejlépe funguje ve skupince přátel a kde jde nejen o hraní samotné, ale i to popostrkování kolem. Taková fotbalová Monopoly. 

Běhání smutek zahání

Ty avizované změny se v letošním ročníku dostaví až s prvním výkopem, kde ihned pocítíte rozdíl oproti předchozímu dílu. Největší chybou bylo v mém případě pravděpodobně hrát demo nové FIFY, která udělala obrovský krok kupředu co se animací a věrohodnosti fotbalu týče. Bylo opravdu těžké vyrazit s velkou nadějí vstříc PES a zjistit, že je najednou pohyb a ovládání hráčů pomalu arkádovější než v původních dílech. Člověk musí dát novému dílu opravdu nějaký ten čas, aby se dostal pod na první pohled neuvěřitelně arkádový povrch a začal chápat herní mechanismy, které jsou naopak velmi propracované. 

Řádné inovace doznala funkce Real Touch+, která se stará o to, aby první kontakt s míčem působil věrohodně a realisticky. Hráči nyní v závislosti na svých reálných statistikách dokážou hrát celým tělem a jednotlivými částmi kopačky, aby míč správně zpracovali a rozdíl je opravdu znát. To pochopíte, až vyrazíte do vápna s Messim a později s někým o dost méně schopným. Právě zde nový PES září a některé akce opravdu vypadají skvěle, i když se s novým systémem animací musíte trochu sžít. Na mě působí stále až moc rychle, bez správné setrvačnosti hráčů a spádu. To samé platí i o umělé inteligenci, která jednou dobře naslouchá, podruhé zase neschopně hraje. To se týká především brankářů, kteří jsou nevypočítatelní, a ne zrovna v dobrém smyslu tohoto slova. 

Ronaldo a kdo?

Bolavým palcem série ale stále zůstává licence, především tedy její absence. Je až neuvěřitelné, jak velký rozdíl pocítíte, když si zahrajete novou FIFU s všemožnými logy, reálnými jmény, bezchybnou vizáží sportovců a dalšími maličkostmi, a poté zabrousíte do PES, kde se z šedého menu dostanete do zápasu se zkomolenými týmy a vtipnými jmény. Konami zapracovalo a přidalo do hry mnohem více licencovaných klubů, stále je to ale jen malá záplata a minimální procento ve srovnání s rivalem od EA. Jde pravděpodobně o největší slabinu série už dlouhou dobu, a to je velká škoda. Se správnou licencí by totiž PES dokázal divy. 

PRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170917122103.jpgPRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170917121351.jpgPRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170917121814.jpgPRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170917122500.jpg
Hratelnost je již tradičně výborná, okolní omáčka ale táhne PES dolů.

Grafická stránka je lehce rozporuplná. Při nástupu týmů, zpomalených záběrech a opakovačkách vše vypadá výborně, hráči působí věrohodně, stadióny duní a déšť kropí dobře vymodelovaný trávník. Také komentátoři zvládají dobře hlídat akci, i když často naprosto nepochopitelně řvou. Jakmile ale skočíte do zápasu samotného, často se graficky jako by se hra propadla o pár dílů zpět, což je vidět především v určitém typu osvětlení. Denní zápasy vypadají dostatečně dobře, avšak noční či zápasy při šeru jsou až překvapivě průměrné až podprůměrné. 

Pro Evolution Soccer byl mou srdcovkou dlouhou dobu. Pak ale FIFA začala pomalu ale jistě převažovat a nyní už si nedokážu představit, že bych se k bývalé legendě kdy mohl vrátit. Rozhodně ne při kvalitách FIFA 18 a především kvalitách nového PES. Ve svém jádru jde stále o výborný fotbal s nečekanými situacemi a neokoukanými góly, veškerá omáčka okolo je však natolik odfláknutá a nedodělaná, že člověk rychle ztrácí chuť se do něčeho vůbec pouštět. Pokud patříte mezi zaryté fanoušky fotbálku od Konami, pravděpodobně si užijete spoustu realistický zápasů. Já osobně ale budu na kultovní staré díly vzpomínat se slzou v oku.

Hodnocení: 3 / 5

Klady: 

  • Skvělá hratelnost
  • MyClub
  • Atmosféra zápasů

Zápory: 

  • Stále nedostatek kvalitních módů
  • Kolísavá grafika
  • Chybějící licence
  • Občas haprující AI
Diskuze (27) Další článek: Divinity: Original Sin 2 se vede skvěle, za pár dní prodalo půl milionu kopií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,