Procesor po procesoru stojí před námi

Na poli procesorů se stává pořád větší a větší zmatek. Zvyšují se frekvence, přicházejí nové technologie a výrobci vydávají různé verze svých procesorů, aby se zavděčili opravdu každému, ať už výkonem či cenou. Příští rok vyjde procesorů celá řada, proto jsem se rozhodl si je vzít trochu k oku a pečlivě si je prostudovat, abyste nemuseli lovit veškeré informace po různých cizích serverech.
Na poli procesorů se stává pořád větší a větší zmatek. Zvyšují se frekvence, přicházejí nové technologie a výrobci vydávají různé verze svých procesorů, aby se zavděčili opravdu každému, ať už výkonem či cenou. Příští rok vyjde procesorů celá řada, proto jsem se rozhodl si je vzít trochu k oku a pečlivě si je prostudovat, abyste nemuseli lovit veškeré informace po různých cizích serverech. Takže to vezmeme pěkně popořádku:

Intel
Pentium 4 - Ještě do konce tohoto roku bychom se ho měli dočkat, má to být nejrychlejší 32-bitový procesor na světě vůbec. Bude mít kompletně novou architekturu, nazvanou “NetBurst” a bude složen z 42 milionů tranzistorů. Další věcí, která mu přidá na síle, je 144 nových instrukcí, nazvaných „Streaming SIMD Extensions 2“ (SSE2). Startovní frekvence bude nejspíš 1,4 GGz a konečná bude ležet někde u 2 GHz, tomu napomůže i fakt, že bude postavený na 0.15 mikronové technologii. Procesor bude podporovat všechny typy pamětí, tedy: SDRAM PC 133, DDR SDRAM a RDRAM. Zde jsou ještě některé specifikace:
  • L1 Data 8KB
  • L1 Instrukce 12KB
  • L2 256KB (256bit/clock)
  • Spotřeba 52W (P4 1,4 GHz)
  • 20 Stage PipeLine (P3 10 stage PipeLine)
  • Quad Bus na 400 MHz
Foster – Jak už to vždy bývá s novými Intellovskými procesory, vždy, když vyjde nová řada procesorů, vyjde k němu vždy i jeho druhá verze. Verze, která je rychlejší, a dokáže zpracovávat najednou hodně dat. Ano, jistě už asi tušíte, na který procesor narážím, jeho jméno je Xeon. Foster bude vlastně něco jako P4 Xeon, tedy opravdu nabušené dělo na servery, na které se vždy připravuje ohromný objem dat na zpracování. Jak už to tedy bývá u Xeonů, většinou se jedná pouze o zvýšení Cache L2 a ani teno procesor není výjimkou, bude totiž podporovat až 4MB L2 Cache a to už opravdu bude hodně. Procesor vyjde asi o čtvrt roku pozdějc než P4, ale asi bude na nižší frekvenci a hodně drahý.

Celeron 2 – Do konce tohoto roku bychom se měli dočkat verzí na 733 a 766 MHz. Na začátku roku 2001 vyjde ještě jeho 800 MHz verze. V Létě 2001 se Intel chystá prodávat Celerony na kmitočtech vyšších než 800 MHz, ale pozor, ať koupíte 733 či 900 MHz Celeron, počítejte s tím, že bude mít stále opravdu na tu dobu už přehnaně směšných 66 MHz fsb.

Tualatin – Vylepšený Coppermine s 512 KB on-die L2 cache. Bude stavěný i na nižší voltáži a bude taktovaný na mnohem vyšších frekvencí, předpokládá se do 1,4 GHz. Nebude se tolik hřát, tedy perfektní zpráva pro overclockery ;). Procesor by měl vyjít někdy před příštíma letníma prázdninama.

Timna – Procesor ne zrovna nejvíc výkonný, ale zato bude mít v sobě integrovaný grafický čip, který vám dokáže jen tak pro informaci v rozlišení 1600x1200 obnovit obrazovku v 85 Hz. Bude podporovat paměti typu PC100, a tak bude hlavně součástí kancelářských počítačů, zde jsou ještě jeho přesnější specifikace:

  • 0.18um Katmai
  • 128KB L2 Cache
  • integrovaný Nortbridge s Grafickým čipem
  • 400 MHz Rambus Interface
  • PC100 SDRAM
Procesor bude k dostání v první polovině roku 2001

Coppermine – LV – Opět vylepšená verze procesoru Coppermine. Bude mít sníženou voltáž a tedy bude stavěn na vyšších frekvencí, ovšem nic víc, procesor vyjde někdy koncem tohoto roku nebo začátkem příštího.

Itanium IA-64 – Intelův první 64-bitový procesor. Ovšem jak už podle prvních informací a specifikací vyplývá, nebude to nic moc. Procesor bude využíván hlavně na serverech, databázových systémech nebo v CADu. Velikost L1 a L2 Cache bude opravdu hodně malá a v době kdy procesor vyjde už budou mít procesory na čipu standardně 256 KB nebo 512 KB a opravdu nevím, jak na tom bude stát výkonově, ale asi to nebude žádná sláva. Jedinou výhodou kterou má je Cache L3, která se hodí hlavně pokud je přítomno hodně procesorů a tady jí bude opravdu dostatek, to je další důkaz, že je to procesor, spíš než na hraní a na psaní textů, tak na velké servery. Má být vypuštěn někdy koncem příštích prázdnin

AMD
64bit x86 Hammer – První plně 64-bitový procesor pro náročné aplikace hlavně na propustnost paměti. Pokud bude aplikace pouze 32-bitová, procesor to automaticky rozpozná a přepne se na 32-bitový chod, aby bylo docíleno maximálního výkonu a kompatibility. Dále se oproti starším procesorů dočkáme 8 nových úprav v registru a 8 nových instrukcí pro SSE (streaming SIMD extensions). Procesor vujde ke konci roku 2001.

K7 Duron – AMD Počítá s tím, že se začne vyrábět procesory Duron i ve vyšších frekvencích, než je 700 MHz. Tedy oficiálně ohlásilo, že bude vyrábět i 800 MHz verze, ale je asi jasné, že půjde i dál (přes GigaHertz). Jsou i neoficiální informace, že nové Durony na mnohem vyšších frekvencích, bude vyrábět pomocí 0.15 mikronové technologii a z mědi.

K7 ThunderBird – AMD hodlá hodně rychle zvyšovat frekvence procesoru K7 – Thunderbird, svědčí tomu i fakt, že již v Lednu příštího roku se dočkáme jeho 1,5 GHz verze.

Transmeta
Velmi oblíbený procesor do levných a lehkých noteboků „Transmeta Crusoe“ se zase dočká vylepšení. Už se blíží v brzké době uvedení na trh jeho nového typu „TM 5600“. Typ TM 5600 bude ze začátku k dostání pouze na 700 MHz , založené na 128-bitové VLIW (Very Long Instruction Word) architektuře. „Architektura procesorů Crusoe Není x86“, prohlásil pan „Ditzel“. „Crusoe může provozovat instrukce založené na x86, ale naše architektura vypadá spíš jako RISC.

To bylo trochu obecně k procesoru, ale pojďme se podívat, jaké má výhody oproti jeho staršímu typu:

TM5400 TM5600
Frekvence 500 – 700 MHz 700 MHz
L1 Cache 128KB 144KB
L2 Cache 256KB 512KB
Main Memory DDR SDRAM 100 – 166 MHz DDR SDRAM 100 – 166 MHz
Upgrade SDRAM 66 – 133 MHz SDRAM 66 – 133 MHz
Northbridge Integrovaný Integrovaný
Patice 474 BGA 474 BGA
Navíc nový typ má menší spotřebu o 10%
Diskuze (7) Další článek: Roguelike RPG hry

Témata článku: , , , ,