Profesionálním vojákem snadno a rychle!

O armádách různých zemí světa slýcháme na herní scéně především v souvislosti s tvorbou programů pro simulaci boje, kterou je čas od času pověřena některá z úspěšných vývojářských firem herní scény. Nyní se však karta obrací – do role tvůrce připravovaného titulu se dostává přímo US Army, která na léto tohoto roku připravuje pro všechny hráče opravdovou lahůdku v podobě freeware titulu America´s Army.

Existuje nepřeberné množství způsobů, jak upoutat pozornost médií, ale i obyčejných lidí. Tím nejúčinnějším je bezpochyby reklama, se kterou se dnes a denně setkáváme takřka na každém kroku - v televizi, když nám přeruší oblíbený pořad, na billboardech, které vídáme při cestě do práce a školy, a také na oblíbených internetových serverech, které si rádi alespoň jednou za den pročteme. Méně sledovanou možností je tvorba freeware hry na motivy dané firmy či instituce - k tomuto kroku už sáhlo nemalé procento významných firem a společností celého světa. Většinou se však jedná o nízko-rozpočtové projekty, které si nevyslouží příliš velikou pozornost a zájem světový médií.

Právě k vytvoření freeware titulu sáhla americká armáda - tedy někdo, od koho bychom to čekali opravdu jen stěží. Nemusíte se bát, že půjde o další z řady hurá projektů, které co do kvalit stojí jen za starou belu. Naopak… Z prvních informací jasně vyplývá, že za necelý měsíc se dočkáme opravdu významné a výjimečné počítačové hry. Kdo jiný totiž může fušovat do řemesla odborníkům (mám tím pochopitelně na mysli počítačové vývojáře), než někdo na druhém konci lana. Ano, jak jste jistě již poznali či vydedukovali, chystá se pro nás nová vojenská hra, na které budou odborníci spolupracovat i se skutečnými vojáky! A není třeba pochybovat, že je to krok více než dobrý.

 

 

US Army

Potřebujete nové rekruty? Zkuste vytvořit počítačovou hru!

Je jasné, že US Army projektem America´s Army sleduje více než možnost, jak na sebe upozornit. Asi každého hned napadne, jaký druhý účel může mít takový freeware projekt - ano, nalákat do armády nové vojáky. Zatím k tomu byly využívány především masmédia, zvláště pak specializované magazíny. Ale jak vidno, někteří z vrcholných představitelů této významné instituce přišli na nový způsob, jak přilákat mladé zelenáče. A že je krok s vytvořením počítačové hry rozhodně zajímavým způsobem, o tom nemůže být pochyb.

Jak už jsem naznačil, US Army hodlají potencionálním uchazečům o službu (a nebo prostě jen nadšeným hráčům) dát k dispozici opravdu reálnou simulaci života v armádě. America´s Army  je v zásadě spojením dvou velmi odlišných her. A ty si právě nyní detailněji představíme.

Soldiers - z vojína až na generála

Právě první zmiňovaná část by měla až do nejmenších detailů zobrazit obyčejnému člověku život a fungování armády. Samozřejmě i rozsah samotné hry má svoje hranice, těžko by nás představitelé armády nechali zasahovat do těch nejtajnějších postupů, které mají pro případ nejvyššího ohrožení. I tak budete moci nahlédnout do fungování této instituce. Těžko však můžeme říct, na kolik bude vše reálné a nezkreslené.

Sami se ocitnete v roli zelenáče, který byl právě rekrutován do armády - tedy do situace, která potká každého potencionálního zájemce, který by se rozhodl dobrovolně vstoupit do americké armády (třeba právě v souvislosti s tímto připravovaným titulem America´s Army). S hodností vojína proto nebudete mít do začátku příliš jednoduchou situaci. Přesto si samozřejmě můžete vybrat z profesí, které chcete v armádě plnit. Baví vás zabíjet teroristy? Pak zkuste speciální jednotky. Máte talent na řízení všemožných vozidel? Není problém, zkuste jít třeba na tankistu. Rádi si doma hrajete s malým chemikem? Zkuste tyto své dovednosti prosadit i v armádě :-). A to rozhodně není vše!

V průběhu samotné hry pak můžete svého zvoleného vojáka dovést k lepšímu postavení v armádě. A jak toho dosáhnout? Budete muset plnit náhodně zvolené mise, které jsou vždy odvozeny od zvolené profese, ale i dalších atributů vaší postavy. Těch samozřejmě bude hned několik - od zdraví, schopností, až po loajalitu k nadřízeným a respekt podřízených. Celá tato část hry bude tvořena v 2D grafice, která je doplněna skutečnými fotografickými materiály. Navíc se dočkáme i mnoha strategických prvků.

Operations - hurá do akce!

Mnohem zajímavější však bude z hlediska nás hráčů část nazvaná Operations. Tu bychom mohli žánrově nejlépe zařadit po bok takticko-strategických akčních her, což konec konců není žádná zvláštnost či něco neočekávaného. Trochu možná negativní zprávou bude pro mnohé fakt, že se bude jednat pouze o multiplayerový titul, který by tak možná snesl přímého srovnání s populárním Counter Strikem.

 

 

OPFOR

Že to autoři myslí opravdu vážně dokazuje koupě licence skvělého Unreal engine. Ten by měl zaručit, že ani po vizuální stránce nebudeme v žádném případě ošizeni. To pravé nás však čeká co do obsahu a náplně této části. Vybírat budete moci z celkem 20 různých misí, které budete plnit spolu s dalšími skutečnými hráči. Prostředníkem pro hraní Operations bude server HomeLan - i z tohoto hlediska tedy autoři zvolili to nejlepší možné řešení.

Přesto, že je America´s Army v zásadě plně multiplayer záležitostí, setkáme se i s několik čistě singleplayerovými prvky. Tím je zejména trénink, který slouží jako přípravná fáze před vstupem do nelítostného světa bojů, který prožijete v celkem 20 misích (o čemž jsem se už konec konců zmiňoval).

Singleplayerová část tak bude sloužit pro vytrénování a přípravu samotné postavy - její zkušenosti získané v této části se pak přesunou již do samotného boje, hra s nimi samozřejmě patřičně naloží. Každý voják tak bude muset nejdříve projít standardní školou, která ho naučí základním zásadám. Využít pak budete moci i dalších specializovaných škol (například pro budoucí snipery či letce).

Důležitou součástí boje jsou samozřejmě také zbraně. Těch budete mít k dispozici hned několik, přičemž každá zbraň využívaná americkými jednotkami bude mít i svůj ekvivalent v arzenálu teroristických protivníků. Konkrétně se jedná o tyto zbraně (v závorkách je ekvivalentní zbraň využívaná teroristy):

            • M249 (RPK)
            • M16A2 & M203 (AK74 & GP-30)
            • M4 (AK47SU) 
            • M24 & M82 (Dragunov)

Všechny zde vyjmenované kousky si konec konců můžete prohlédnout také na obrázcích okolo tohoto článku. Autoři pochopitelně slibují realistické chování vojenské výbavy při boji, ona realita se však má vztahovat i na ostatní faktory ovlivňující hratelnost.

Jak jste si jistě stačili z předchozích řádků všimnout, koncept to není rozhodně špatný. Úspěch titulu America´s Army však bude odvozen od toho, jak se ho autorům nakonec podaří zpracovat.

Zadarmo? No neberte to!

Byť jsem z počátku titul America´s Army spíše podceňoval a díval se na něj hodně skepticky, všechny zatím známé detaily a informace naznačují, že se zřejmě máme na co těšit. Uvidíme, jak autoři zvládnou dotáhnout do konce celý koncept hry, nezbývá nám než doufat, že se vše obejde bez jakýchkoliv problémů. Našince potěší i cena hry - ta je nulová, ale to už jsem konec konců několikrát zmiňoval (a oprávněně, protože to patří mezi jednu z největších výhod této hry oproti konkurenci, mohu-li to takto vůbec říct).

 

 

Příznivou zprávou pro všechny zainteresované i potencionální zájemce o tento titul je datum vydání - hotové dílko by mělo být do světa vypuštěno již o těchto prázdninách. Protože se jedná o čistě freeware projekt, distribuce proběhne prostřednictvím herních časopisů (respektive jejich CD médií), zájemci budou moci America´s Army samozřejmě také stáhnout z Internetu.

Homepage hry: http://www.americasarmy.com

Váš názor Další článek: XBox verze Morrowindu hotova

Témata článku: , , ,