Project Eden – ráj rozdělený na patra

Každý, kdo měl tu čest shlédnout úvodní animaci z této očekávané hry (vyšla mimo jiné na demo CD jednoho z našich tištěných herních časopisů) jistě bude souhlasit, že atmosféra Blade Runnera je opět v ohrožení. Překoná ji právě tento velmi slibně vypadající projekt, představující svět s doslovně patrovou sociální strukturou?
Každý, kdo měl tu čest shlédnout úvodní animaci z této očekávané hry (vyšla mimo jiné na demo CD jednoho z našich tištěných herních časopisů) jistě bude souhlasit, že atmosféra Blade Runnera je opět v ohrožení. Překoná ji právě tento velmi slibně vypadající projekt, představující svět s doslovně patrovou sociální strukturou?

Zmiňovaný úvodní film pro Project Eden (dále PE) začíná pohledem na skutečný ráj, kterým je město budoucnosti se všemi těmi nádhernými zářivými budovami, kolem kterých krouží fascinující roje vznášedel, lesknoucí se v paprscích slunce. Kamera zblízka zabere letištní halu na vrcholku jednoho z mrakodrapů a ukáže malou dívenku, která si hraje s plyšovým medvídkem na okraji terasy u zábradlí. Hračka jí náhle vyklouzne z rukou a padá podél stěny mnohasetpatrové budovy dolů, míjí komplikované vrstvy vznášedlového provozu a padá hlouběji a hlouběji, čekali byste, že už budou vidět základy budovy, ale pořád tomu tak není, jsou tu pouze vysuté chodníky, které se vznáší nad nejasnou temnotou, do které medvěd padá. Ta tma není způsobená jen hloubkou té neuvěřitelné struktury, ale je to i něco ve vzduchu, který je stále těžší a dusnější. Nakonec hračka dopadne do kaluže jakéhosi slizu v odpudivém, temném podzemí, kde se pohybují pouze stíny a nepřirozené, zmutované bytosti.

Project EdenProject Eden

Project EdenProject Eden

Svět v PE je rozdělen do sociálních vrstev naprosto dokonale podle pater nekonečných měst, která byla díky přelidněnosti planety stavěna na sebe a přes sebe, až vzniknul tento neuvěřitelný amalgám, na jehož dně živoří v otráveném vzduchu bez naděje na svit slunce spodina, zatímco ti bohatší šťastlivci mají své domovy a práce výš v složité zástavbě – až po ty vrcholky mrakodrapů s bazény, které odráží tyrkysově modrou oblohu a sluneční paprsky. Někde uprostřed toho všeho se nachází tovární komplexy, které chrlí svůj odpad vstříc hlubinám pod sebou, kde se zrodí něco, co hrozí zničit celou lidskou civilizaci doslova od základu…

Domnívám se, že je to velice dlouho, co nějaká konzolová hra přinesla takto dokonalou, depresivní a temnou vizi budoucnosti. Napadá mne snad jen město Midgar z Final Fantasy VII. Oč v tomto bezesporu zajímavém prostředí půjde?

Jak již bylo řečeno, vyskytne se v tomto „perfektním“ světě problém. Továrna na zpracování masa přestala produkovat, stroje se porouchaly a vyslaní technici zmizeli beze stopy. V takovém okamžiku volají vás – tým specializovaných strážců pořádku, který má dostatečné zkušenosti a výzbroj, aby vyřešil jakýkoliv problém, který se může vyskytnout například při nutném upevňování základů budov na nejnižších podlažích.

Hru můžete sledovat vlastníma očima (přičemž je možné vidět i špičky svých nohou nebo trup, nejen obvyklé ruce!) nebo z pohledu za zády herní postavy (není náhoda, že tým, který pro nás tuto hru připravuje, stvořil původního Tomb Raidera). V režimu pro jednoho hráče můžete kdykoliv přepínat mezi jednotlivými postavami, ty které právě necháte být, zaujmou svoji pozici a budou inteligentně reagovat na napadení nepřítelem. Tou největší zajímavostí by ale na PE měl být multiplayer, který nabízí kooperativní režim až pro čtyři hráče (na rozdělené obrazovce). Hra samotná se pak bude skládat z podobných prvků, jako zmiňovaný Tomb Raider – to znamená hledání předmětů, řešení puzzlů a nezbytná akce.

Project EdenProject Eden

Project EdenProject Eden

Technicky by mohlo jít také o zajímavou záležitost, ačkoliv většina prvních screenshotů nevypadá příliš zajímavě – nezapomínejte však, kdo za tímto projektem stojí.

Výsledek bychom mohli posoudit koncem roku, během klasického předvánočního šílenství. Domnívám se, že by tento projekt měli sledovat všichni majitelé PlayStationu 2.

Váš názor Další článek: ABM Command – stará známá klasika

Témata článku: , , , , , , ,