Project Entropia – reálné peníze ve virtuálním světě

Nebaví vás hromadění pokladů v online hrách, když z nich nakonec stejně nemůžete nic mít? Nebo jen nechcete platit měsíční poplatky za hru na profesionálně spravovaném serveru? Project Entropia vám umožní obojí. Hru bez poplatků i možnost převést bohatství ze hry do reálných peněz. Jistě, má to háček.

Project Entropia (PE) je projekt virtuálního světa, který je založen na propracovaném ekonomickém systému pracujícím v návaznosti na reálné peníze. V prostředí nově objevené a kolonizované planety Calypso můžete prostřednictvím svého avatara (hrdiny, vámi ovládané postavy) prožívat objevná dobrodružství či děsit se změn ekonomiky jako obchodník či vyrábět nástroje a zbraně v pozici řemeslníka. Na tomto projektu je netradiční nejen sci-fi prostředí, které nabízí více možností variace než klasické fantasy variace na středověk. Ačkoliv tvrzení jednoho z autorů hry, že „cokoliv existuje v reálném světě, může být i v PE“, může znít příliš sebevědomě, určitě má něco do sebe. V plánu je například vybudování burzy cenných papírů, kde bude možné obchodovat i s reálnými akciemi firem z našeho světa. Jedním ze zdrojů financí pro společnost MindArk, tvůrce hry, bude i pronájem virtuálních reklamních ploch firmám z našeho světa.

Project Entropia Project Entropia

Project Entropia Project Entropia

Model fungující na propojení vaší vlastní kreditní karty s obchodováním ve virtuálním světě je také ojedinělý, i když asi neosloví každého. Pro mnoho hráčů vybavených v našich krajinách stále vzácným kouskem plastu je však PE ideálním prostředkem virtuální seberealizace. Asi každého hráče, který se třeba v Ultimě ocitl v úzkých, napadlo, že by rád převedl nějaké reálné peníze na účet své postavy, aby si usnadnil nebo zachránil život. Samozřejmě každého napadne, že ti bohatší mají v podstatě zajištěný herní úspěch a lidé, kteří nemají tolik volných prostředků, aby je cpaly do své postavy budou mít smůlu. Autoři hry se brání tím, že peníze je ve hře možné získat i jiným způsobem. Od žebrání přes questy nebo za výrobu předmětů. S výjimkou prvního však ostatní způsoby přece jen vyžadují nějaké počáteční investice.

Už dnes je k dispozici plně funkční testovací verze PE. Oproti finální verzi, která bude hotová v lednu, ve hře můžete navštívit pouze jeden kontinent a omezená je i nabídka questů či zboží ke koupi. Jinak se toho moc nezmění. Nejprve budete muset vytrpět 300MB download hry, která na vašem disku po instalaci zabere skoro 1 GB. Pak vás čeká jen vyplnění formuláře a přidělení hesla. Po prvním přihlášení na server si budete moci zvolit postavu. Na výběr je pouze lidská rasa v celé škále dvou pohlaví. Systém vytváření postavy je velice jednoduchý, ale přesto umožňuje vytvoření snad nekonečného počtu různých osob. Pomocí několika málo parametrů můžete jednoduše ovlivňovat tvar hlavy, barvu vlasů, účes, plnost tváře, stavbu těla, velikost, typ obličeje... Většinu hráčů pak zaujme možnost nastavení velikosti poprsí u ženských postav. Asi je vám jasné, že plochých kolonizátorek na Calypso moc nenajdete.

Po vytvoření postavy se objevíte v polopoušti poseté kosterními pozůstatky podivných dinosaurům podobných zvířat. Na obzoru zaznamenáte podivné budovy a jiskřící konstrukci připomínající oltář výstředního boha. Jde o malou základnu kolonizátorů, kde najdete základní terminály pro nákup věcí potřebných k přežití prvních dnů na Calypso. Nechybí ani oživovací terminály. Jiskřivý oltář je samozřejmě teleportovací jednotkou, kterou ale můžete použít až po té, co pěšky navštívíte jiné teleporty. Pokud chcete vyrazit někam do civilizace, čeká vás poměrně nebezpečná a dlouhá cesta do nejbližšího města. Bez peněz a tedy bez zakoupených zbraní a munice budete muset být hodně opatrní. Krajina zatím není ani příliš obydlená. Protože je hra přístupná už několik měsíců, ve velkých městech najdete lidí dost, ale je problém se tam dostat. Několikahodinové snažení pravděpodobně povede k úspěchu.

Vyzkoušené to nemáme, protože to nebyla moc zábava. Bohužel jsem v sobě nenašel dost odvahy, abych svěřil číslo své kreditní karty terminálům umístěným na jiné planetě. A nebyl jsem sám, při svém pobytu na Calypso (v těle krásné prsaté blondýnky) jsem potkal pět jiných nováčků a všichni řešili tentýž problém.

Project Entropia Project Entropia

Project Entropia Project Entropia

I bez kreditky vás může PE na chvíli zaujmout. Určitě se vyřádíte při tvorbě postavy. Možná, že když zvládnete stvořit opravdu sexy dámu, můžete získat peníze třeba striptýzem, i když ve hře nelze svléknout spodní prádlo. Nicméně nějaký zámožnější hráč, který ovládá starší postavu, třeba rád zaplatí za pohled na dmoucí hruď v krajkoví. Na druhou stranu existuje i silná komunita hráčů, kteří se o PE zajímají proto, že umožňuje reálné peníze získat. S úvodní investicí například do výstavby ubytovacích jednotek zahájí život majitele realit, kterému může vybírané nájemné přinést i citelný zisk. Pokud by vás to zajímalo, tak směnný kurs je 1:10 v obou směrech. Pokud vás kromě hackerů děsí také zabijáci hráčů, můžeme vás ujistit, že sice přijdete o věci, které máte s sebou, ale o peníze na herní kreditní kartě přijít nemůžete. Vznik PK komunity navíc na Calypso není podporován.

Co se týká technického zpracování, jsou na něm znát dvě věci. Totiž proinvestovaných 15 milionů dolarů a rok zahájení vývoje – 1997. Kvalitní finanční zajištění je znát na mnoha aspektech hry, určitě hodně pomohlo masivní testování. Nároky na připojení nejsou nijak zvláštní, vše běží i přes mobil s GPRS. Trojrozměrné zpracování si vyžádalo krutou daň na požadovaném hardware (pod 1 GHz, 256 MB RAM a plnohodnotnou GeForce2 bych nešel). Výsledek je poměrně pěkné 3D prostředí s krásnou hrou světel. I přesto si ale myslím, že isometrický pohled je pro hry tohoto typu vhodnější. Ekonomický model a personální obsazení také odráží vložené finance. Pro rozvoj světa, jeho fungování a zavádění novinek je určeno 5 milionů dolarů na každý rok provozu. O důležitosti, kterou tvůrci hry přikládají rozvoji světa, svědčí i současné změny. Třeba oblečení, nedávno virtuální oděvnické firmy uvedly na trh nové kolekce oblečení. Chystají se i nové architektonické prvky a samozřejmě i otevírání nových kontinentů. Pochvalu si zaslouží i hudba ve hře, dá se poslouchat i jen tak, a to není příliš časté.

Project Entropia Project Entropia

Project Entropia Project Entropia Project Entropia

Dlouhý vývoj však zavinil i některé nedostatky. Hlavně pohyb 3D postav působí trochu nepřirozeným způsobem. Takový Microsoft se v Age of Mythology nebo v Dungeon Siege s 3D prostředím a pohybem postav vyrovnal mnohem lépe. Trochu nepraktické je i ovládání, určitě vám nějakou chvíli potrvá, než si na něj zvyknete. Dvě hodiny jsou minimem pro zažití základních operací jako je interakce s ostatními hráči nebo práce s inventářem. I zde je často na vině třetí rozměr.

I přesto, že u nás se Project Entropia pravděpodobně neuchytí, jedná se o velice zajímavý pokus o propojení reálného a herního světa. Možná, že až provozovatel hry oznámí prvního milionáře, který svůj majetek získal ve hře PE, přinutí to větší okruh zájemců vyzkoušet svůdný svět planety Calypso.

Diskuze (10) Další článek: Vice City potvrzeno pro PC!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,