Project Phi – nekonečná vesmírná řežba

Po delší odmlce přichází další hra, jež zcela jistě spadá do žánru, který je mezi autory freeware her velmi oblíben – vesmírné arkády. Ale ta dnešní je něčím zvláštní. Za prvé pochází z Japonska, za druhé je to jen jedna velká řežba, kde jediné zaváhání a polevení ve stisku klávesy pro střelbu znamená více než jistou smrt.
Po delší odmlce přichází další hra, jež zcela jistě spadá do žánru, který je mezi autory freeware her velmi oblíben – vesmírné arkády. Ale ta dnešní je něčím zvláštní. Za prvé pochází z Japonska, za druhé je to „jen“ jedna velká řežba, kde jediné zaváhání a polevení ve stisku klávesy pro střelbu znamená více než jistou smrt.

Začneme pěkně od začátku a od toho, co je u každé hry nezbytné – ovládání. To je tu nezvyklé, protože střelba a veškeré akce se zde potvrzují klávesou „z“. Takže urychleně zapomeňte na Enter, Sbacebar apod. a pamatujte si pouze tuto jedinou klávesu. Dále už je to obvyklé, jak to můžete znát z jiných her tohoto typu – kurzorové šipky slouží pro pohyb. Jak vidíte, není to nic složitého a dá se to snadno zapamatovat. Nezbývá proto nic jiného, než se pustit do hry.

Project PhiProject Phi

Ačkoli Project Phi obsahuje pouhopouhé dva levely, i přesto si myslím, že vás na nějakou dobu zabaví. Je totiž až neskutečně obtížný, protože hned od samotného počátku se na vás začínají valit hordy různých nepřátel, které vy řídíce malou raketku musíte ničit. A poněvadž jak to tak vypadá, autoři hry nebyli žádní troškaři, a tak nepřijde ve hře doba, kdy byste se na obrazovce nacházeli úplně sami. Byl jsem velmi překvapen, když se také přede mnou co půl minuty, a kdoví jestli tomu nebylo i častěji, objevil nepřítel, jehož velikost byla mnohdy něco kolem půlky obrazovky. Někdo by řekl, že je to boss úrovně, ale ne, tady je to obyčejný protivník, jichž tu jsou spousty na každém kroku. Ti ve spolupráci s menšími letádélky či pozemními jednotkami tvoří někdy pěkně tvrdý oříšek, který je často pekelně těžké rozlousknout. Právě zničíte jednu vlnu nepřátel a libujete si v tom, že si konečně oddechnete, ale to už se na vás valí další a další nepřátelé. V tomto okamžiku se ze hry stává velká řežba a boj o váš holý život, poněvadž určitě několikrát v průběhu hry dojde k tomu, že vaše tři životy budou v nenávratnu, hra je k vám trošku milosrdná a nabídne vám, jak to můžete znát například z hracích automatů, pokračování, ovšemže nic není zadarmo a jako daň přijdete o všechny své body za zničené nepřátele.

Project PhiProject Phi

Technické zpracování je průměr. Zvuky nejsou dvakrát dokonalé a asi vám toho mnoho neřeknou, protože působí nějak moc vyumělkovaně. S grafikou je to o malý kousek lepší, vše se odehrává na různých planetách a v holém vesmíru, ale s různorodostí to není nijak slavné. Většina věcí se zde opakuje a vše tak po nějaké době začne působit mírně stereotypně, tedy tak je tomu u prvního levelu a alespoň malá změna nastane, když se hra překlene do levelu druhého.

Suma sumárum, Project Phi je sice zajímavou hrou, ale je velmi krátká a není problém ji dohrát za cca. 15 minut. Doporučil bych ji především těm, co hledají hru na uklidnění, která nevyžaduje moc strategického myšlení a jen se zde uplatní jejich rychlé prsty.

Download (1,3 MB) zde.

Homepage: http://www.alpha-net.ne.jp/users2/rururuqu/.

Článek je připraven ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Diskuze (1) Další článek: Nejočekávanější hra pro Xbox dokončena

Témata článku: , , , , , , , , , ,