Průvodce sportovními hrami - virtuální sporty nebolí (moc)

Stát se profi sportovcem znamená bezpočet hodin tréninku a dodržovat přísnou životosprávu. Anebo stačí popadnout ovladač a hned můžete být lepší, než Jaromír Jágr.

Smysl sportovních her je jasný, přinést hráči co nejlepší zážitek spojovaný s daným sportem, aniž by se muselo brát v potaz to, že ve skutečném životě nedokáže vyběhnout do prvního patra bez tří resuscitačních zastávek po cestě. Jinak samotné sporty v herní podobě vsází na podobné předpoklady, jako jejich reálný předobraz – taktické myšlení, přesnost, reflexy, vytrvalost a tak dále, jen pochopitelně ve stravitelnější podobě.

Ve skutečném životě nedokáže vyběhnout do prvního patra bez tří resuscitačních zastávek po cestě

Sportovní hry patří mezi nejstarší herní žánry vůbec – vlastně hned první hra, kterou ještě „pařili“ jen vědci na osciloskopech, byl sportem inspirovaný Tennis for Two. I známá legenda Pong je v podstatě ping pong a od novější verze třeba v podobě Table Tennisu (rok 2006) od Rockstaru ho odlišuje jen fakt, že místo postaviček tvořených tisícovkami polygonů s precizní simulací propocení triček (nekecám), ovládáte dvě bílá pádla a odrážíte bílý čtverec.

 

pong.jpg tennis.png

V době první války domácích konzolí přišla celá řádka sportovních her, obě hlavní soupeřící strany, tedy Atari a Intellivision měly alespoň jednu fotbalovou, hokejovou, baseballovou či basketbalovou hru. Za zmínku stojí Intellivision World Series Baseball, který poprvé přinesl několik různých záběrů kamery, do té doby se tvůrci snažili nacpat celé hřiště na jednu obrazovku. Kromě stálého grafického vylepšování, kde další mezník představoval Actua Soccer z roku 1995, který už byl kompletně ve 3D, a přidávání nových funkcí se sportovní hry nijak razantně netransformovaly.

 

Místo dresu sako

V roce 1982 se objevil na ZX Spectru první manažer, tedy hra, ve které nebylo jádrem účastnit se přímo zápasu, ale starali jste se o všechno to na pozadí – ve Football Manageru jste tvořili soupisky, nakupovali hráče a tak dále. Footbal Manager ve své podstatě přežil dodnes, jako nejlepší fotbalový manažer (i když se do roku 2005 jmenoval Championship Manager).

Okénko pro kuriozitu


Pravda, už některé reálné sporty jsou podivné, ale na Windjammers mít asi nebudou. Představte si hřiště, rozdělené na poloviny a na kraji několik branek s různou bodovou hodnotou. A teď na hřiště vpusťte dva hráče, kteří se budou snažit urvat co nejvíce bodů pomocí…chvilka napětí…frisbee! Hráčům přidejte různé vlastnosti, díky kterým dokážou motat létající talíře všemi směry, celé to naspídujte a máte jeden z nejzajímavějších (a nejzábavnějších) herních sportů.

windjammers.jpg

Princip je prakticky stále stejný, prohrabovat se desítkami tabulek, starat se o trénink, rozpočet, fanoušky i mediální obraz a prostě tvořit ten nejlepší fotbalový tým. Samotné zápasy v posledních verzích jsou už zobrazeny v jednoduchém 3D, ale většina hráčů stejně dává přednost podrobným statistikám, ze kterých se dá vyčíst spousta použitelných informací.

 

football manager 2011.jpg football-manager-screenshot.jpg

I když podobných manažerů existuje celá řádka i z jiných sportů, například cyklistiky v podobě Pro Cycling Managera, jediná prodejně zajímavá hra je Footbal Manager. Svého času vycházela i hokejová varianta v podobě Eastside Hockey Manager, ale poslední verze vyšla roku 2007. S manažery si hraje i EA v podobě Fifa Manageru, ale ty se komplexností Footbalu rovnat nemůžou.

 

Zjednodušené a na body

Sportovní hry můžeme rozdělit do dvou stále aktuálních proudů: arkády a simulace. Arkády svůj vzor hodně zjednodušují, kašlou na různé záludnosti daného sportu, reálné chování míčů, simulování pohybu brankařovy lahve po zasažení pukem a podobné záležitosti. Hlavní je v první řadě zábava. V arkádových sportech se často hraje na body a používá nerealistická grafika. Naprosto ideálním příkladem je firma Nintendo a její obrovská série sportů s postavičkami ze světa Maria. 

mario-and-sonic-at-the-olympic-games.jpg wii sports.jpg

Například v Mario Strikers fotbálku můžete vystřelit na brankaře hned tři míče najednou, soupeře srazit do elektrického oplocení hřiště, či po něm házet krunýře a provádět podobné úchylnosti. Zní to možná podivně, ale ve skutečnosti je to obrovská zábava, třeba i díky tomu, že podobné hry je dost jednoduché se naučit – v základu si vystačí jen s párem tlačítek. Nevýhodou pro některé může být možná až dětinská grafika. To samé platí pro hry Everybody’s Golf a Tennis pro platformy od Sony.

Například v Mario Strikers fotbálku můžete vystřelit na brankaře hned tři míče najednou, soupeře srazit do elektrického oplocení hřiště


Civilnější zpracování, ale stále arkádovou hratelnost přináší série Street od EA. Ať už se jedná o Fifa Street, NBA Street či NFL Street, vždy jste dostali zjednodušenou verzi reálného sportu doplněnou o různé speciální fintičky a ukazatele pro nabíjení supersilného úderu. Bohužel, poslední hra ze série Street vyšla v roce 2008 v podobě Fifa Street 3 a zatím to nevypadá, že by se chystala další hra. Nicméně arkádový fotbálek přináší i půl roku starý Pure Football.

 

fifa11.jpg NBA-Live-08.jpg

Pochopitelně existují i arkádové verze jiných sportů, přičemž hlavním jejich útočištěm je často konzole Wii. Arkádový je Virtua Tennis od Segy, známý je i basketball NBA Jam, který by se měl po několika odkladech vrátit v nové verzi. Samotnou kapitolou jsou extrémní sporty jako třeba série Tony Hawk Pro Skateboard či snowboardový SSX nebo nověji Shaun White Snowboarding. Přičemž je zajímavé, že arkádovou skateovou stálici Tony Hawka v posledních letech drtí více realistický Skate.

 

EA a 2K dominance

V sektoru vážněji braných sportů je situace poměrně jasná, dominují EA Sports a sekundují jim 2K Sports a Konami. Mantrou jsou oficiální licence soutěží, abyste mohli hrát/soupeřit s reálnými sportovci, na což se v arkádových hrách až tak neřeší. Hlavní sporty jsou u nás pochopitelně fotbal a hokej, přičemž proti sobě prakticky rok co rok stojí NHL proti NHL 2K a Fifa proti Pro Evolution Soccer. Přičemž hry od EA jsou tradičně považovány za ty víc pro mainstream a 2K a Pro Evo jsou spíše simulace pro náročnější. 

Mantrou jsou oficiální licence soutěží, abyste mohli hrát/soupeřit s reálnými sportovci

Jinak obě firmy dělají i (pro nás) méně zajímavé věci jako Major League Baseball, NBA 2K či NFL 2K na jedné straně či Madden, Tiger Wood PGA Tour, NBA Live (nově Elite) na straně druhé. EA navíc fušuje i do bojových sportů v podobě boxu Fight Night či nově zápasů MMA. Mimochodem, pro příznivce divadla jménem wrestling existuje WWE SmackDown vs. Raw.

beijing.jpg fight-night-4.jpg

Fanoušci dalších sportů musí hledat trochu víc, nebo se spokojit se staršími ročníky, ale dá se najít tenisová série Top Spin, zimní sporty v podobě RTL Winter Sports, v době olympiád by byl pochopitelně hřích nevydat hru, takže tu byl Vancouver nebo Beijing. Na herní šipky a kulečník se dá narazit a pro maximální gurmány je tu třeba Brian Lara Cricket. Prostě každý větší sport se dočkal herního zpracování. Snad jen na videoherní verzi šéfredaktorova oblíbeného hurlingu nenarazíte.

Váš názor Další článek: Předobjednávek 3DS 2x více než u Wii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,