První číslo OPS2 – jaké vlastně je?

Fanoušci PlayStation 2 konečně mají doma svůj high-endový časopis s přiloženým DVD plným hratelných i filmových ukázek. Jaký tedy vlastně je a jak se povedly avizované články, to se pokusí zodpovědět tento text, který má za úkol také shrnout reakce čtenářů Doupěte na naše ohlášení OPS2 před týdnem.

Tak předně, papír a design OPS2 mi připadají velmi solidní (stejně tak poněkud spolehlivější a pevnější plastikový obal na DVD, který potěší po tom papírovém u PSM), silně připomínající oblíbený Level (který nenávidím od té doby, co zrušil sekci konzole). OPS2 je oproti Levelu poněkud pestřejší a živější, rodokmen ale nezapře. Stejně tak styl, jakým jsou psány jednotlivé články českých autorů je silně povědomý, vytříbený a v každém ohledu profesionální. Pár lidí se zmínilo, že na ně OPS2 působí poněkud „dospělejším“ dojmem, na čemž každopádně něco bude, stejně jako na tom, že časopis je vyspělým dílem zapracovaných profíků, kteří nehodlají vytvářet nic menšího, než nejvyspělejší konzolový časopis na trhu. Po stránce slohu, bonusů i obsahu.

Obálka prvního čísla OPS2

Zvláštní atmosférou dýchá překvapivě krátký úvodník Jana Herodese, který jako kdyby jedním dechem říkal „jsme tady a jsme nejlepší“ a zároveň „nevím, jestli jste na něco takového připravení, vydávat tady OPS2 s DVD je možná sebevražda“. K téhle otázce se ještě vrátíme.

Po úvodníku narazíte na stránku věnovanou jedinému velkému screenshotu ze hry (podobnou galerii jste mohli nacházet na začátku Score nebo konci Levelu). Nic proti, grafika PS2 je rozhodně k podobným výstřelkům vhodná, ale je potřeba lépe vybírat motiv – obrázek trati z Wipeouta mi zas tak zajímavý nepřipadal. Na rozdíl od obrázku z FFX (záběr ze svatby). Na čtyřech stránkách věnovaných obsahu DVD si otestujete svoje slinné žlázy a následně se ponoříte od sekce preview.

Zatímco konverze Soldier Of Fortune a Elite Force jsou silně znepokojivé (nepovedené), při četbě o novém RPG autorů Koudelky a Blood Omen 2 (kdo viděl trailer, ten ví své) vám začnou cukat koutky úst i víčka a ruce se budou svírat v reflexivní touze po ovladači. Tématický článek o on-line PS2 je zároveň báječný i zdrcující, protože služba bude úžasná ale její dostupnost v Evropě a konkrétně v ČR? Ta už tak nadějně nevypadá. Obsáhlá sekce novinek a zajímavostí je správně pestrá, ale neodpustím autorům jediný screenshot z Xenoságy, kterou nejen já považuji za největší současnou událost ve světě PS2 (až bude současná pro nás, bude už v Japonsku nejméně FF XII). Cokoliv najdete o hře The Thing vypadá také čím dál lépe, už aby byla mezi námi. Rubrika „dobro a zlo“ shrnující pozitivní a negativní události je zábavná, leč krátká.

Esem v rukávu OPS2 č.1 jsou rozhovory s lidmi v pozadí PS a PS2 fenoménu, které jsou stručné, zajímavé, čtivé, obsažné, odhalující – prostě 10/10. I biografie dotyčných osobností je přiléhavě zpracovaná. Farid Starman zase připravil nádherně čtivý a shrnující článek o Final Fantasy X, který vám zrychlí tep srdce. Podobně provokující je i povídání o Medal Of Honor Frontline, která vypadá víc, než jen slibně. Originální a zajímavý je také článek o EA Sports Big, nové vlně sportů od boha žánru.

Recenzím vévodí tradičně originální a svérázný Virtua Fighter (tentokrát č.4 a pro PlayStation 2) spolu s překvapivým dílem sahajícím po mnoha oceněních, jehož název zní ICO. Zbytek recenzovaných titulů se řadí k průměru a tak pouze dodám, že na mne hodnocení her působilo velmi přiléhavě (jakožto na „člověka z branže“).

Velká pochvala redakčnímu týmu překvapivě směřuje za sekci kultura, které jsem se tolik obával. Je to na čtyři stránky, je to stručné a přitom solidně nabité, dobře vybírané a vůbec milé. Závěrečná část časopisu je plná originálních zajímavostí, najdete zde i nějaké ty cheaty (do kterých pronikl šotek a způsobil lehký chaos o kódů na Thunderhawka). Závěrem se vám zastaví srdce při slibu recenze PAL verze Final Fantasy X a hratelného dema na DVD příští měsíc.

OPS2 rozhodně naplnil moje očekávání a stejně tak přiložené DVD, které je vážně solidně nabité aktuálními tituly (slyšel jsem něco o obsahu velikosti 3GB). Debata čtenářů Doupěte o novém časopise na trhu se logicky točila okolo jeho ceny a smyslu přiloženého DVD. Sám se rozhodně klaním k názoru, že je nesrovnatelně lepší si zahrát hru, než číst recenzi. A jsou mi k smíchu příspěvky pirátů, kteří prezentují svůj názor, že je možné za 300,- kč mít plnou hru nebo hry. V oblasti chipů pro PS2 jsem začátkem roku podnikal docela hluboký průzkum a tak vím, že pirátské verze her (na CD) jsou oškubané o filmečky a sem tam i o nějakou tu trať nebo úroveň a v lednu tohoto roku v ČR neexistoval chip, umožňující hrát NTSC DVD (pouze CD). A navíc – hraní pirátských verzí her je nesprávné a trestné! Na závěr bych ještě rád vyjádřil své sympatie a souhlas s příspěvkem Petra Bulíře v minulé debatě o OPS2 na Doupěti. „PS2 má podle střízlivých odhadů 30.000 lidí v ČR,“ píše, „299,- Kč je sice hodně, ale výsledkem je high-endový časopis pro PS2, který uživateli přináší informace na zlatém podnosu. Holt se lidé rozdělí na dva tábory. Ten kdo má a ten kdo nemá.“

Pojďme společně doufat, že MÁ v ČR dostatek lidí zájem o časopis na úrovni OPS2 a tak mu zde umožní existenci. Čas ukáže.

Diskuze (10) Další článek: Nové screenshoty z Impossible Creatures.

Témata článku: , , , , ,