První dny s Nintendo Online: předplatit či nepředplatit?

Od minulého týdne si už ani na Nintendo Switchi nezahrajete multiplayer bez předplacení online služby. U konkurence v podobě Sony a Microsoftu to není nic nového pod sluncem, ale Nintendo je v těchto vodách naprostým nováčkem. Jak si jejich služba zatím stojí a vyplatí se ji vůbec předplácet?

Začneme s tím, co asi většinu lidí bude zajímat nejvíce, a tím je cena Nintendo Online. Vzhledem k tomu, že produkty od Nintenda jsou oproti konkurenci většinou dražší, jsem očekával, že se to samé stane i s Onlinem. Naštěstí ale Nintendo nejen mě překvapilo. Na měsíc vám vyjde na 99 korun. Za čtvrt roku pak dáte necelé dvě stovky a za rok zaplatíte 499 korun. To je v porovnání s ostatními službami třetina ceny. Ještě je tady možnost rodinného předplatného. Za 875 Kč můžete Nintendo Online používat až na 8 účtech. V tomto ohledu tedy oproti PS Plus a Xbox Live Gold rozhodně Nintendo Online vede.  

Hlavní ale je, jestli má Nintendo za tu cenu také co nabídnout. Tou největší změnou je bezesporu to, že bez placení si už multiplayer na Switchi nezahrajete. To se ale netýká free-to-play her jako je Fortnite a zanedlouho možná i Warframe. Funguje to tedy velmi podobně jako v případě PS Plus a Xbox Live Gold. Ostatně, s ostatními službami je tady více podobností. Nintendo například slibuje exkluzivní slevy pro předplatitele, ale ty zatím na e-shopu nenajdete. Věc, kterou tam ale najdete už od prvního dne, je knihovna NES her.  

2018092416181400-8F655652CF5441D7471D936F3F07324D.jpg

Nintendo v rámci předplatného nebude každý měsíc rozdávat hry jako konkurence, ale dá vám přístup do knihovny her, ve které najdete ty nejlepší klasiky. Momentálně tam najdete 20 titulů, mezi kterými jsou takové kultovní pecky jako Super Mario Bros. nebo první The Legend of Zelda. Postupně by se nabídka měla rozšiřovat. Jak často budou nové tituly přibývat jsme se ale zatím nedozvěděli. Nintendo tuto službu považuje za nástupce Virtual Console z předchozích generací, takže jestli chce dorovnat nabídku z dřívějších let, bude se muset sakra snažit. Doufám, že časem budou dostupné nejen tituly z NES, ale i z dalších generací konzolí od Nintenda.  

NES hry dostaly na Switchi několik vylepšení. Můžete je spustit v jednom ze tří módů. Je na výběr buď klasické 4:3, Pixel Perfect, což hru smrskne, nebo CRT filter, který vám má navodit pocit, že hrajete na staré obrazovce. Mně osobně nejvíce vyhovuje první jmenovaný. Dále pak si u retro her můžete vytvářet uložené pozice, kdy se vám zachce. Pokud hra nabízí multiplayer, tak si ho také samozřejmě můžete zahrát. Dokonce je k dispozici online multiplayer, ale ten je docela hloupě vyřešený. Můžete totiž hrát pouze s lidmi, které máte v seznamu přátel.  

2018092416181900-8F655652CF5441D7471D936F3F07324D.jpg

Další věcí, která mi u těchto her vadí, je to, že si nemůžete přenastavit tlačítka. Vím, že u konzolových záležitostí to jde jen málokdy, ale v tomto případě je uspořádání tlačítek občas docela krkolomné. Jinak vše funguje bez problému a tuto knihovnu považuji za jeden z faktorů, proč by předplacení Nintenda Online mělo stát za to. Bod k dobru také Nintendo dostává za to, že hry z retro knihovny můžete hrát i bez neustálého připojení k internetu. 

2018092416184800-8F655652CF5441D7471D936F3F07324D.jpg2018092416182400-8F655652CF5441D7471D936F3F07324D.jpg

Novinkou je také ukládání uložených pozic do cloudu. Můžete si jednoduše nastavit, aby se vám data na cloudové úložiště přesouvala automaticky a vy se pak už o nic nemusíte starat. Jen si raději zkontrolujte, které hry tuto funkci podporují. Ne každý titul totiž umí cloud využívat.  

Poslední drobností, kterou po pořízení předplatného obdržíte, je exkluzivní oblečení do hry Splatoon 2. Ale pozor, pokud ho chcete získat, musíte si Nintendo Online zaplatit na celý rok. Je možné, že i v budoucnu v rámci tohoto programu bude Nintendo rozdávat další exkluzivní obsah.  

Když se kouknu na službu Nintendo Online jako na celek, pořád má Nintendo co vychytávat. Stále nám chybí informace, například jak často budou přibývat nové retro hry a o slibovaných slevách jsme také zatím neslyšeli. Start ale dle mého názoru zvládli obstojně hlavně vzhledem k tomu, že Nintendo spolu s jakýmikoliv online záležitostmi nikdy zrovna nevycházelo. Pokud ještě nejste rozhodnutí, jestli službu Nintendo Online předplatit nebo ne, doporučujeme vám ještě chvíli počkat, až se Nintendo vytasí s dalšími plány do budoucna. 

Diskuze (1) Další článek: FIFA 19 se na disku prodává o 25% hůře než předchůdce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,